Deşi administraţia publică naţională este relativ competentă, lupta anti-corupţie şi eficienţa sunt dezastruoase în opinia liderilor de business din ţara noastră, a căror percepţie a fost agregată în "Barometrul Bunei Guvernări", dat publicităţii ieri de Fundaţia "Romanian Business Leaders".
Dintre autorităţile publice evaluate (Ministerele Transporturilor, Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Finanţelor Publice, Dezvoltării Regionale şi Turismului, Mediului şi Pădurilor, Administraţiei Publice şi Internelor şi Primăria Municipiului Bucureşti), cel mai bine cotat minister este cel al Finanţelor Publice, care a obţinut cele mai bune punctaje pentru transparenţa comunicării, competenţă profesională, capacitatea de implementare a măsurilor legislative şi strategiilor naţionale şi calitatea rezultatelor privind combaterea corupţiei, fiind devansat doar la capitolul eficienţă de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Cu toate acestea, percepţia negativă depăşeşte 50%, în cele mai multe dintre cazuri.
La polul opus, perceput ca fiind cel mai corupt şi puţin eficient este Ministerul Transporturilor, urmat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, autoritatea cel mai puţin competentă şi cu cea mai scăzută capacitatea de implementare, deşi responsabil de fondurile europene. Cel mai puţin transparent minister este, în opinia respondenţilor, Ministerul Mediului şi Pădurilor.
"Barometrul Bunei Guvernări" este rezultatul unei cercetări întreprinse în interiorul comunităţii Romanian Business Leaders, cu sprijinul GfK România, în luna iunie 2012, pe un eşantion de 142 de lideri din mediul de afaceri autohton.