Băsescu a rupt pisica în două la CNSAS

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 5 aprilie 2006

Claudiu Secaşiu, reprezentantul PNL în conducerea CNSAS, a fost ales ieri preşedintele acestei instituţii. El îi urmează astfel lui Corneliu Turianu care şi-a prezentat demisia, motivînd că gestul său are menirea să deblocheze situaţia tensionată din ultimele zile. La şedinţa CNSAS a participat şi preşedintele Traian Băsescu, dar a refuzat să comenteze pentru presă.

Claudiu Secaşiu a devenit preşedinte CNSAS, pentru şase luni

Nici Corneliu Turianu, nici Constantin Ticu Dumitrescu nu au mai candidat pentru şefia CNSAS. Cu opt voturi pentru şi două împotrivă, Claudiu Secaşiu a devenit ieri preşedintele instituţiei, însă doar pentru şase luni. Aceasta pentru că membrii Colegiului CNSAS au hotărît ca toate funcţiile de conducere ale Consiliului, inclusiv cea de preşedinte, să fie deţinute prin rotaţie pe o perioadă de şase luni.

"În acest fel Colegiul CNSAS are o şansă să lucreze şi să dovedească încrederea cu care a fost investit de populaţie", a declarat domnul Secaşiu la aflarea rezultatelor. El a anunţat că una dintre priorităţile instituţiei va fi preluarea documentelor şi evidenţelor care se mai găsesc încă la serviciile de informaţii.

Răsturnarea de situaţie de la CNSAS are menirea să linişteas-că lucrurile. Într-un comunicat remis presei, premierul Tăriceanu pare mulţumit de soluţia găsită: "Primul ministru Călin Popescu Tăriceanu consideră că este foarte bine că domnul Turianu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al CNSAS şi că nu a mai candidat". Premierul apreciază ca pozitiv faptul că Secaşiu are sprijinul lui Ticu Dumitrescu şi consideră că acesta din urmă nu trebuie să părăsească Colegiul CNSAS.

Reacţiile partidelor politice la aflarea deznodămîntului au fost, însă, diferite. Purtătorul de cuvînt al PSD, Cristian Diaconescu, ne-a declarat că alegerea lui Secaşiu este o soluţie ad-hoc şi că, mai grav, este ilegală. Social-democraţii consideră că legea de funcţionare a Consiliului nu prevede nici organizarea unor astfel de alegeri şi nici modificarea formei de conducere a instituţiei, de la mandat de şase ani la şase luni.

Cristian Diaconescu apreciază şi că prezenţa preşedintelui Băsescu la şedinţa de ieri a CNSAS a fost "bizară", şeful statului neavînd nici un fel de atribuţiuni în acest sens. "Se ridică mari semne de întrebare la adresa activităţii Consiliului, care, prin astfel de situaţii, dovedeşte cît este de politizat", ne-a declarat domnul Diaconescu.

Nici Partidul Democrat nu pare mulţumit de alegerea lui Secaşiu. Vicepreşedintele PD Ioan Oltean şi-a manifestat surpriza la adresa demisiei lui Corneliu Turianu. El a apreciat că această schimbare nu reprezintă neapărat o soluţie, pentru că "soluţia a fost cea aleasă înainte". Ioan Oltean este nemulţumit că un om al PNL-ului a ajuns preşedintele CNSAS. "Nu înţeleg ce rost a avut aceas-tă isterie nejustificată a PNL. Aceşti oameni ar trebui să consulte un medic", i-a apostrofat vicepreşedintele PD pe liberali.

Conservatorii cred, însă, că soluţia găsită reprezintă cu adevărat o rezolvare. Purtătorul de cuvînt al PC, Bogdan Ciucă, apreciază că alegerea lui Secaşiu este o victorie a PNL-ului şi a societăţii civile. "Cred că PNL şi-a arătat hotărîrea de a cere democraţilor să-şi respecte angajamentele", ne-a declarat domnul Bogdan Ciucă. El crede că scandalul din ultimele zile a afectat imaginea preşedintelui Băsescu şi că acesta a preferat o astfel de rezolvare pentru ca pagubele în ceea ce-l priveşte să fie cît mai mici.

Nu este clar, însă, că Băsescu a fost învins, ba dimpotrivă. Chiar proaspătul preşedinte al CNSAS, liberalul Claudiu Secaşiu, a recunoscut că prezenţa şefului statului la şedinţa Colegiului a deblocat situaţia de criză. Dealtfel, preşedintele Băsescu pregătise terenul pentru deblocarea crizei încă de luni de la prezentarea raportului SRI, cînd acuzase partidele politice că îşi dispută controlul dosarelor. Ideea preşedinţiei prin rotaţie şi numirea unui liberal pentru primele şase luni îl pun pe Băsescu în situaţia de a reclama victoria. Mai mult: el poate acum să elimine orice bănuială că ar fi vrut că controleze CNSAS, arătînd că, pînă la urmă, preşedintele instituţiei este un liberal.

Băsescu demonstrează încă o dată că poate să rezolve crizele, cu toate că nu este clar cît de mult este el implicat în declanşarea acestora. Constantin Ticu Dumitrescu vrea să îi smulgă, însă, laurii de pe frunte. "Criza eu am soluţionat-o şi nu preşedintele", a declarat Ticu Dumitrescu, clamînd paternitatea ideii de demisie a lui Turianu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb