BĂSESCU CĂTRE CIOLOŞ: "Compania Naţională a Uraniului are probleme, ajutaţi-o acum"

Ziarul BURSA #Politică / 25 februarie 2016

"Compania Naţională a Uraniului are probleme, ajutaţi-o acum"

Actualizare 12:58 Nuclearelectrica: "Am reziliat contractul pentru uraniu cu CNU după ce a cerut un preţ mai mare cu 76%"

Nuclearelectrica a reziliat contractul cu singurul producător român de uraniu, Compania Naţională a Uraniului (CNU), după ce acesta a cerut majorarea cu 76% a preţului agreat pentru livrări, preţul solicitat fiind cu mult peste cel din piaţă, a informat, joi, producătorul de energie nucleară.

Administratorul centralei de la Cernavodă a ajuns astfel să cumpere uraniu de la compania canadiană Cameco.

Nuclearelectrica a încheiat în anul 2014 un contract de furnizare de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2) cu CNU pentru o perioadă de 36 de luni la un preţ de 475 lei/kg UO2, preţ ce putea fi ajustat cel mult o dată la 12 luni, prin negociere, în situaţii justificate, încheindu-se în acest sens acte adiţionale la contract cu acordul părţilor, arată compania într-un comunicat al Nuclearelectrica, ciatat de Mediafax.

CNU a livrat, conform contractului, la preţul negociat, o perioadă de aproximativ doi ani. În noiembrie 2015, CNU a notificat SNN că nu mai poate realiza livrarea de UO2 la preţul negociat şi agreat cu SNN de 475 lei/kg şi a pus în vederea SNN că nu va realiza livrarea efectivă de UO2 aferentă lunii decembrie 2015.

"Din punct de vedere al asigurării funcţionării FCN Piteşti şi operării CNE Cernavodă în condiţii sigure, refuzul livrării de UO2, cu nerespectarea graficului de livrare şi a clauzelor contractuale, reprezintă un risc în continuarea funcţionării FCN Piteşti şi operării normale a CNE Cernavodă, risc pe care Nuclearelectrica, companie care asigură 20% din necesarul de consum de energie al României, trebuie să îl gestioneze într-o manieră foarte responsabilă şi cu respectarea condiţiilor legale", potrivit Nuclearelectrica.

Preţul propus de CNU este mult mai mare decât cel de piaţă şi cu 76% mai mare decât preţul agreat prin contract între SNN şi CNU în anul 2014, fiind imposibil de susţinut financiar de Nuclearelectrica, susţine compania.

Acceptarea acestei majorări semnificative de preţ, coroborat cu faptul că în anul 2016 producţia de energie a Nuclearelectrica va fi mai mică din cauza opririi planificate extinse a Unităţii 1 CNE Cernavodă şi cu preţul energiei pe piaţa competitivă, ar conduce la vânzarea energiei sub costul de producţie şi chiar la înregistrarea de pierderi financiare.

"Nuclearelectrica este o companie listată pe piaţa de capital, care respectă legislaţia aplicabilă, o astfel de majorare neputând fi justificată financiar şi legal în acest context", precizează societatea.

În calitate de companie listată, Nuclearelectrica este obligată să raporteze tranzacţiile pe care le face. De asemenea, în cazul în care tranzacţia se realizează la un preţ pe care autorităţile fiscale îl consideră ca fiind mai mare decât preţul pieţei, atunci "diferenţa şi taxa pe valoarea adaugată aferentă ar deveni cheltuieli nedeductibile, îngreunând şi mai mult situaţia Nuclearelectrica".

Reprezentanţii Nuclearelectrica spun că înţeleg situaţia dificilă a CNU, motiv pentru care au acordat şi un termen de remediere şi posibilitatea de a încheia un act adiţional la contract, însă propunerile nu au determinat "o abordare mai flexibilă din partea CNU".

--------------------

Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris, astăzi, pe pagina personală de Facebook, că Centrala nucleară de la Cernavodă nu mai cumpără combustibil nuclear de la Compania Naţională a Uraniului. Băsescu îi transmite în acest sens un mesaj premierului Dacian Cioloş, căruia îi spune că directorul Nuclearelectrica, Daniela Lulache, poate ar trebui trimisă să fie "director la o grădiniţă".

"Aflu cu surprindere că, la Centrala nucleară de la Cernavodă, nu se mai cumpără combustibil nuclear de la Compania Naţională a Uraniului. Directorul Nuclearelectrica, doamna Daniela Lulache, a decis să achiziţioneze combustibilul nuclear din Canada, de la compania Camenco. Motivul ar fi preţul mai bun.

Nu am dubii că preţul canadienilor este mai bun. Problema este că preţul va fi mai bun doar pînă cînd România nu va mai produce combustibil nuclear. Pe urmă, va veni dependenţa de canadieni sau, de ce nu, de ruşi.

Domnule prim-ministru Cioloş, vă rog opriţi această ticăloşie, indiferent care este preţul uraniului românesc. Şi poate o trimiteţi pe doamna Daniela Lulache să fie director la o grădiniţă chiar dacă va fi o grădiniţă unde salariul este ca la Fondul Proprietatea sau Nuclearelectrica.

Iar, dacă Compania Naţională a Uraniului are probleme, ajutaţi-o acum", a scris Traian Băsescu pe pagina de socializare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. SNN este cea mai mare teapa data investitorilor pe BVB,de la înființare ,de catre statul român!!!Au vândut fraierilor de investitori in IPO actiuni cu 11.2.apoi au băgat peste noapte taxa de stâlp.rezultatul:investitorii marchează acum o pierdere de 50% pe SNN!asteptam noi listări pe bvb ale statului...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb