Băsescu: Consiliul European vrea sancţiuni suplimentare împotriva unor entităţi ruse

A.C.
Politică / 21 iulie 2014

Actualizare 20:10 Băsescu: "UE putea să facă mai mult în ceea ce priveşte conflictul din Ucraina"

Preşedintele Băsescu a declarat că Uniunea Europeană (UE) trebuia să facă mai mult în ceea ce priveşte conflictul din Ucraina, spunând că sancţiunile trebuiau introduse "de multă vreme", pentru a descuraja "lejeritatea cu care Rusia alimentează conflictul generat de terorişti în estul Ucrainei".

"Care este responsabilitatea Uniunii Europene? Putea să facă mai mult? Răspunsul meu este < da >, sancţiunile trebuiau introduse de multă vreme, aspre, economice, care să descurajeze lejeritatea cu care Federaţia Rusă alimentează conflictul generat de terorişti în estul Ucrainei", a spus Băsescu.

El a mai afirmat că "e timpul ca Europa să pună pe primul plan situaţia cetăţenilor ei, siguranţa cetăţenilor".

--------

Actualizare 20:00 Preşedintele ţării: "Rusia este partenerul acestor terorişti"

Rusia este partenerul "teroriştilor" care acţionează în estul Ucrainei prin acţiunile pe care le întreprinde, aceasta oferind sprijin politic, cu personal calificat, cu armament de toate categoriile, potrivit lui Traian Băsescu.

"În opinia noastră, şi e punctul de vedere al României, în estul Ucrainei se desfăşoară un război hibrid. Greu de găsit termenul în terminologia de război, dar mi se pare termenul potrivit. E un război prin interpuşi, al Rusiei, care foloseşte ceceni, transnistreni, cazaci şi alte entităţi pe care le plasează în estul Ucrainei pentru a-i sprijini pe separatişti", a afirmat acesta.

"A doua caracteristică - avem de-a face şi cu un un război de gherilă urbană. A treia, există şi un război de insurgenţă, chiar a cetăţenilor ucraineni de etnie rusă. În sfârşit, există şi acţiuni teroriste frecvente - luări de ostatici, utilizarea scuturilor umane, erau puşi oameni în faţa instituţiilor, iar teroriştii ocupau instituţiile. Toate acestea sunt caracteristice terorismului", a declarat Băsescu care susţine că "tot aici se desfăşoară şi un război informaţional care e poate şi parte a unui război clasic".

Primii responsabili, potrivit lui Băsescu, sunt teroriştii care "şi acum ocupă Doneţk-ul şi Lugansk-ul".

"În mod egal, responsabilitatea aparţine Rusiei, pentru că Rusia, îmi pare rău să o spun, şi am responsabilitatea greutăţii afirmaţiilor, a devenit un partener al teroriştilor, prin sprijin politic, cu personal calificat, cu armament de toate categoriile, inclusiv greu. Este concluzia la care am ajuns şi asta e explicaţia de ce nu ne-am grăbit să facem afirmaţii", potrivit Şefului statului.

----------

Actualizare 19:50 Băsescu: Consiliul solicită BEI şi BERD să suspende noi operaţiuni financiare în Rusia

Consiliul European interzice Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) să mai semneze noi operaţiuni financiare în Rusia, a declarat Preşedintele Băsescu.

"Consiliul European solicită BEI să suspende noi operaţiuni financiare în Rusia. Banca Europeană de Investiţii are interdicţie de a mai semna noi operaţiuni financiare. Consiliul European a solicitat BERD ca prin decizia pe care o iau guvernatorii băncii, reprezentanţii statelor membre, să înceteze noi operaţiuni financiare în Rusia", a declarat Băsescu.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a primit sarcina să prezinte până la finele lui iulie proiectele de cooperare UE - Rusia cu finanţare UE sau comună care trebuiesc suspendate.

"Aş spune că în şedinţa Consiliului European din 16 iulie s-a trecut la a se da sarcini către Consiliul UE - cred că se face diferenţa între Consiliul European, al şefilor de stat şi guvern, şi Consiliul UE, unde participă miniştrii, şi care pun în aplicare deciziile - aş spune că asta înseamnă intrarea în etapa trei de sancţiuni, trecându-se de la interdicţii de călătorie la sancţiuni către companii", a mai spus Preşedintele ţării.

--------

Consiliul European convine să extindă măsuri restrictive ce vizează entităţi care sprijină material sau financiar acţiuni care ameninţă suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, a declarat Preşedintele Traian Băsescu în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Cotroceni.

"Tradus, înseamnă companii, care pot fi ori bănci, ori companii energetice, multe alte categorii. Expresia < entităţi > se referă în primul rând la societăţi comerciale", a precizat Şeful Statului.

Mâine se va desfăşura Consiliul de Afaceri Externe, care este însărcinat să găsească forma juridică pentru aplicarea de sancţiuni, a mai afirmat acesta.

O altă măsură dispusă de Consiliul European, a mai arătat Băsescu, este adoptarea instrumentelor juridice necesare şi de a decide până la sfârşitul lunii o primă listă a "entităţilor" ce urmează a fi vizate de măsurile restrictive.

"Consiliul European solicită examinarea posibilităţii de a viza persoane sau entităţi care furnizează activ sprijin material sau financiar liderilor ruşi responsbili de destabilizarea Crimeei sau a Ucrainei. Aici sunt vizaţi oligarhii, atât din anturajul preşedintelui Putin cât şi ucraineni, care sprijină teroriştii din Ucraina de est", a arătat Preşedintele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb