În cazul în care moţiunea PSD va fi votată de Parlament, preşedintele Traian Băsescu va avea consultări cu partidele parlamentare şi va desemna un premier care să încerce conturarea unei majorităţi în jurul nucleului PNL-PD-PLD. Şeful statului a precizat, ieri seara, că opţiunea sa va fi să desemneze un premier de la PD, care va avea ca sarcină constituirea unei echipe, a unui program de guvernare şi identificarea unei susţineri de 50% plus unu în Parlament. Traian Băsescu a precizat că va face şi el eforturile necesare pentru a sprijini premierul desemnat să identifice o astfel de formulă de majoritate parlamentară. În cazul în care acest demers va eşua, preşedintele Băsescu a precizat că va trece "la pasul doi", respectiv va propune soluţia unui guvern de uniune naţională, care să gestioneze ţara până la următoarele alegeri. Dacă şi acest demers va eşua, soluţia preşedintelui sunt alegerile anticipate. "Dar ştim toţi că nu va fi cazul şi că al doilea guvern va trece, pentru că partidele parlamentare nu doresc alegeri anticipate, cu excepţia PD", a subliniat Traian Băsescu.
Dacă moţiunea nu trece, nu înseamnă că Guvernul are majoritate transparentă
Actualul Guvern trebuie să-şi găsească o majoritate parlamentară transparentă pentru a-şi realiza programul, în cazul în care moţiunea de cenzură a social-democraţilor nu va fi adoptată, a declarat ieri preşedintele Traian Băsescu, susţinând că ceea ce se întâmplă acum în privinţa sprijinului Executivului în legislativ nu are nicio legătură cu democraţia. "Dacă moţiunea nu trece nu înseamnă că Guvernul are majoritate transparentă", a spus şeful statului.
Băsescu: În ultima perioadă nu trece de Parlament nicio iniţiativă a Guvernului
Preşedintele Traian Băsescu s-a arătat îngrijorat ieri de faptul că, în ultima perioadă, nicio iniţiativă a Guvernului nu trece de Parlament. "Nu trece nimic de Parlament în ultima perioadă. Această situaţie este generată de faptul că actualul Guvern nu respectă regula de aur a democraţiei - să aibă în Parlament o susţinere care să fie de 50% plus unu. Succesul sau eşecul moţiunii de cenzură depinde doar de partidele parlamentare şi de numărul de voturi din Parlament. Negocierile dinaintea moţiunii sau discuţiile ce se des-făşoară între partide sunt fireşti cât au ca principal obiectiv constituirea unei majorităţi, indiferent care sunt partidele care discută", a spus Băsescu, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni. El a arătat că moţiunea de cenzură reprezintă un drept constituţional al partidelor parlamentare, prin care acestea cenzurează activitatea Guvernului, iar negocierile şi compromisul sunt justificate doar când sunt făcute în interes public.