BĂSESCU, DESPRE ÎNTÂLNIREA AVUTĂ CU PONTA ŞI ANTONESCU: "Subiectul discuţiilor a fost Schengen"

F.A.
Politică / 23 ianuarie 2013

UPDATE 11

"CFR Marfă a fost respins la privatizare pentru că se propunea privatizare cu strigare, ca la Oltchim, ori să vrei să validezi cea mai riscantă variantă de privatizare pentru o companie de asemenea talie mi s-a părut inadmmisibil. CFR Marfă poate fi privatizată, dar nu prin privatizare cu strigare", a menţionat Traian Băsescu.

UPDATE 10

Şeful statului a vorbit despre criza ostaticilor din Algeria: "Aici, în primul rând, nu pot decât să transmit condoleanţe celor care i-au pierdut pe cei dragi. Au murit doi români acolo, să-i felicit pe cei trei - doi au sărit gardul, altul a stat ascuns în zona de atac a teroriştilor, sub pături, până când focarul terorist a fost lichidat, au fost oameni tari, şi îi admir pentru tăria lor. Îi felicit pe cei care au avut tăria să reziste fără să fie capturaţi şi încă o dată condoleanţe pentru cei care şi-au pierdut viaţa".

Traian Băsescu: "Este o nenorocire internaţională, statele noastre au obligaţia să-şi asume parte din responsabilităţi de securitate, în primul rând obligând firmele naţionale să găsească soluţii de garantare a securităţii cetăţenilor pe care îi angajează. Sunt firme care ne reprezintă, sunt firme care la guvernele noastre vin când au nevoie de sprijin şi ca atare trebuie să îndeplinească nişte condiţii prin care să garanteze securitatea cetăţenilor noştri care lucrează pentru ele".

UPDATE 9

"Nu am îndoiala că Guvernul negociază, cu toată forţa şi capacitatea lui, impozitul regresiv, maxim 16%, alături de 12 şi 8%", a menţionat Traian Băsescu.

Preşedintele ţării a continuat: "Sunt convins că orice intervenţie a mea ar fi putut altera obţinerea acestor obiective sau dubla abordare, iar eu aş vrea să nu existe niciun dubiu că Guvernul a avut toată libertatea să rezolve şi problema Oltchimului, mă aştept să anunţe azi că vor angaja 2.500 de oameni, aşa au anunţat".

"Privatizarea CFR Marfă, eu vreau ca Guvernul să nu fie împiedicat de prezenţa mea în vreo discuţie cu FMI, sunt convins că vor reuşi", a adăugat preşedintele.

UPDATE 8

Băsescu a declarat: "Nu am discutat despre FMI nimic şi nu mă voi întâlni cu FMI, am transmis acest lucru politicos, pentru că, şi astea sunt probleme pe care să le discutăm, am vrut să las Guvernului deplina libertate să poată negocia reducerea TVA la alimente".

"Ştiţi că l-au susţinut, sper să reuşească acest lucru, populaţia aşteaptă, mai ales că au venit scumpiri la electricitate, se introduc taxe noi pe combustibil, cred că populaţia aşteaptă cu nerăbdare finalizarea negocierilor pentru a auzi reducerea TVA", a adăugat şeful statului.

UPDATE 7

Preşedintele Traian Băsescu a menţionat: "Nu-i suficient să ai 70%, trebuie să mai citeşti şi Constituţia. Eu nu cred că se pot găsi soluţii constituţionale de reducere a mandatului preşedintelui sau Parlamentului fără voinţa lor. Nu ar fi acceptat nicăieri în vreo democraţie, de ce să mai suspenzi un preşedinte, dai un vot în Parlament şi îi faci mandatul de un an, că nu îţi place".

UPDATE 6

"Spun public, ca o părere, avem şi varianta scurtării mandatului meu, cu condiţia unei demisii simultante a Parlamentului, şi facem alegeri simultane, pe o Constituţie revizuită în acord cu referendumul din 2009", a precizat Băsescu.

UPDATE 5

Preşedintele a menţionat că nu a luat în considerare comasarea alegerilor.

"Nu am luat în considerare subiectul. Am spus că nu ne mai putem imagina referendumul pentru Constituţie şi alegerile pentru preşedinte fără să găsim soluţia ca cei trei milioane de români să poată vota, votul prin corespondenţă trebuie introdus. E extrem de dificil să privim la o soluţie în care lucrurile par a fi împinse doar pentru că avem o majoritate. Majoritatea asta trebuie să se mai oprească în faţa Constituţiei din când în când, pentru că au experienţa de anul trecut. Nu e aşa uşor, ne înţelegem noi şi scurtăm mandatul unui preşedinte, pentru că se creează nişte precedente pe care nimeni nu le va accepta vreodată. Sunt nişte mecanisme ale democraţiei care nu pot fi jucate în funcţie de majorităţi", a adăugat Băsescu.

----

UPDATE 4

Întrebat cum comentează propunerea de devansare a alegerilor prezidentiale, preşedintele a precizat: "E foarte greu de dat un răspuns, doar dacă aş face o scurtă analiză a propunerii nu am încă o opţiune, dar vă rog să vă aduceţi aminte că am propus nu câteva luni, ci doi ani. Cred ca vă aduceţi aminte de acea scrisoare ruptă demonstrativ şi aruncată în gol".

Traian Băsescu a declarat: "Ce faci cu preşedintele ales în luna mai, îi dai un cerc cu care să facă rotocoale în jurul Cotrocenului? E ridicol. Ce te faci cu un preşedinte ales care stă nouă luni, când îl validează CCR. E o copilărie. Mandatul meu se termină pe 22 decembrie. Până pe 22 decembrie se plictiseşte bietul om, nu poate depune jurământul. Putem stabili de comun acord demisia simultană a Parlamentului şi Preşedintelui şi venim în exigenţele referendumului din 2009".

----

UPDATE 3

"Un alt subiect legat de problema MCV şi Schengen a fost cel legat de intrarea în vigoare a Codului la 1 februarie. Era şi varianta emiterii unei OUG care să-l amâne din nou, ceea ce ne pune într-o situaţie destul de dificilă în faţa Comisiei, ar fi a treia amânare. Sigur, am abordat şi problema găsirii unei soluţii - şi aceasta e o vulnerabilitate pentru MCV - de desemnare a procurorilor la cele două mari parchete. Acestea au fost problemele pe care le-am ridicat", a adăugat Băsescu.

"Un al doilea set de probleme a fost legat de vulnerabilităţile din legislaţia naţională, cu riscuri legate de posibilitatea ca oameni fără bune intenţii să treacă să staţioneze pe teritoriul ţării fără ca instituţiile statului să depisteze acest lucru. Ambele probleme vor face obiectul unei discuţii în CSAT", a precizat şeful statului.

-----

UPDATE 2

Preşedintele a precizat: "De asemenea, constatând că sunt dezbateri serioase şi frământări în CSM, că adesea se invocă probleme de cvorum, în discuţie am rugat ca în cursul zilei de luni să fie validaţi de Parlament cei doi membri care au fost supleanţi şi trebuie să devină membri plini, un judecător şi un procuror".

----

UPDATE 1

"Acum două zile, făcând o analiză cu consilierii, am constatat că sunt foarte multe lucruri care vizează raportul MCV şi erau în mâna politicienilor să fie rezolvate şi am luat decizia să-i rog pe cei trei demnitari să avem o întâlnire, pentru că puteam să rezolvăm parte din lucruri. Cunoscând sensibilităţile unor state, mi s-a părut că putem face ceva pentru a nu rata o soluţie pozitivă în martie. În acest context, am ridicat câteva probleme: problema votului pentru domnul deputat Stan şi problema votului pentru miniştrii Borbely şi Dobre, toate trei situaţiile fiind legate de votul şi voinţa parlamentului", a menţionat Traian Băsescu.

---

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o conferinţă de presă, pentru a lămuri discuţiile pe care le-a avut cu premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, ieri seara.

"Nu-mi propusesem să am vreo ieşire publică, dar, probabil din eroare, din ştiu ce eu ce altă conjunctură, au apărut discuţii în spatiul public relatate de participanţii la întâlnirea pe care am avut-o ieri seară cu Crin Antonescu, Valeriu Zgonea şi domnull premier Victor Ponta. Aş vrea să ştiţi integral varianta reală a celor ce s-au întâmplat", a precizat Băsescu.

Preşedintele a anunţat că vrea comasare prezidenţiale-parlamentare şi că este gata să demisioneze şi mâine, alături de cei aproape 588 de parlamentari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb