Preşedintele Traian Băsescu a reiterat ieri că, din punctul său de vedere, educaţia şi sănătatea reprezintă două mari priorităţi. ""Nu voi ezita să promovez ideile lansate în Raportul (întocmit de Comisia prezidenţială pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniul sănătăţii publice din România - n.r.), pe care mi l-am însuşit, către lumea politică. Deşi avem o alocare consistentă de resurse, am văzut, mergând prin ţară, foarte mulţi oameni care se plâng de lipsa de medicamente. Nu am înţeles care este motivaţia, dar nu le găsesc. Avem Strategia pentru Educaţie, care a fost acceptată de sindicate, de cei care vor trebui să suporte şocul reformării sistemului de educaţie - este o strategie dificilă. Cel puţin la fel de dificile mi se par în implementare măsurile propuse de Raportul pe sănătate"" - le-a spus ieri şeful statului membrilor Comisiei prezidenţiale.
Băsescu a menţionat că militează pentru alocarea responsabilă a resurselor. ""Voi utiliza Raportul pentru dezbaterea publică, precum şi în discuţia cu sindicatele din sănătate, când vor face acelaşi lucru ca şi cei din educaţie, adică să-şi asume responsabilitatea reformei de care avem nevoie. La mine vor găsi o poartă deschisă pentru a discuta şi creşteri salariale, dar în paralel cu creşterea performanţei"" - a subliniat Băsescu.
Băsescu: Se încearcă crearea unui complex al profesorilor
Preşedintele Traian Băsescu a calificat, ieri, drept o minciună ideea potrivit căreia s-ar distruge economia naţională dacă se vor da bani la Educaţie sau la Sănătate. "Este una dintre marile minciuni propagandistice. Vă pot spune cert că România are alte probleme, cum ar fi deficitul de cont curent, care presează enorm în inflaţie, sau incapacitatea noastră de a gestiona corect resursele. Se încearcă crearea unui complex al profesorilor, că, din cauza lor, se va distruge economia naţională", a afirmat preşedintele, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o la Palatul Cotroceni cu membrii Comisiei prezidenţiale pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniul sănătăţii publice din România.
Potrivit lui Băsescu, trebuie privit cu foarte mare seriozitate la nevoia de resurse suplimentare pentru Sănătate. Şeful statului a subliniat că există posibilitatea de a fi lansată o reformă a sistemului de sănătate dacă actorii implicaţi, în primul rând, salariaţii din sistem şi clasa politică acceptă acest lucru cu toată deschiderea. "Procesele sunt dureroase, dar România nu este în situaţia, de exemplu, a Ungariei. Suntem departe de a fi în această situaţie. Ungaria are probleme nu pentru că au mărit salariile la profesori şi în domeniul sanitar, ci pentru că au făcut foarte multe lucrări în parteneriat public-privat şi o mare parte din buget se duce la rambursări de credite comerciale. Noi nu avem nevoie de o susţinere fundamentală din buget a dezvoltării infrastructurii. Avem banii gratuiţi de la UE", a precizat Băsescu.
El a menţionat că tot ce se regăseşte în raportul elaborat de comisie este realizabil, cu condiţia ca salariaţii din sistem să fie de acord cu cele cuprinse în document, iar clasa politică să facă legile care să acopere ceea ce membrii comisiei au constatat că trebuie modernizat în sistem. Traian Băsescu a subliniat că nu poate fi pus semnul egalităţii între problemele bugetului României şi problemele bugetului Ungariei. "Nu România a construit autostrăzi cu credite comerciale. România a mers pe un alt sistem de finanţare, deci nu suntem în dificultate să concentrăm resursa dacă tot stabilim că, alături de Educaţie, Sănătatea este o prioritate. Totul este să vrem acest lucru, mai puţini bani la clientelă şi mai mulţi la priorităţile reale", a spus Băsescu.
Băsescu: Sunt de acord cu salarii mărite în Sănătate cu condiţia creşterii performanţei
Preşedintele Traian Băsescu a spus că este de acord cu majorarea salariilor şi în Sănătate în condiţiile în care ar creşte performanţa în acest domeniu. "Sunt de acord cu salarii mărite şi în Sănătate, ca şi la funcţionarii publici, dacă creşte performanţa", a afirmat preşedintele.