Băsescu: În trei ani, vom avea gaz azer în Europa, prin România

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 septembrie 2010

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la Baku, că, în trei ani, Europa ar putea beneficia de gaze naturale azere prin intermediul proiectului AGRI, care va fi realizat de Azerbaijan, Georgia şi România. "Este cel mai ieftin proiect dintre alternativele vehiculate de transfer al gazului din zona caspică şi din Asia centrală către piaţa europeană. Fie că vorbim despre South Stream, fie că vorbim de Nabucco, din punct de vedere al preţului acesta este cel mai competitiv proiect", a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax.

Şeful statului român şi omologii săi din Azerbaidjan şi Georgia, precum şi premierul Ungariei au semnat, ieri, la Baku, o declaraţie comună de susţinere a proiectului AGRI. Băsescu a spus că nu este în măsură să prezinte un preţ al acestei investiţii şi a arătat că proiectul este conceput în trei etape de finalizare a terminalului de la Constanţa, fiecare având câte zece miliarde de metri cubi pe an. "Preţul este flexibil, cu costuri care vor fi reglate de nevoile de pe piaţa europeană, dar şi de sursele de aprovizionare. Dar este cert că faza I a proiectului poate fi aprovizionată cu gaz din Azerbaidjan", a mai spus şeful statului român.

Totodată, el a subliniat că, după ce va fi finalizat studiul de fezabilitate, se va putea discuta şi despre finanţarea europeană a investiţiei. Preşedintele Băsescu a mai explicat că cele patru state semnatare ale declaraţiei de la Baku îşi asumă ducerea studiului până la nivel de proiect, după care vor fi invitate firme private.

România se angajează ca, în cel mai scurt timp, compania de proiect pentru AGRI, cu sediul la Bucureşti, să fie operaţională. Preşedintele Băsescu a mai declarat, ieri, la Baku, că interconectorul AGRI este un proiect de pionierat în domeniul gazelor naturale lichefiate şi are potenţial de dezvoltare şi pe dimensiunea estică, în atragerea altor furnizori. Şeful statului s-a angajat ca, alături de premierul ungar Viktor Orban, să facă demersuri pentru cofinanţarea studiului de fezabilitate de către UE ca parte a programului TEN E-2011.

Băsescu a menţionat că este în curs de finalizare studiul aferent terminalului LNG de la Constanţa, iar concluziile acestuia vor putea reprezenta un punct de plecare pentru studiul dedicat proiectului AGRI.

Proiectul AGRI (Romania - Geor-gia - Azerbaijan - Interconnector) vizează tranzitul de gaz natural lichefiat din zona Mării Caspice în Europa, precum şi construcţia a două terminale de gaze naturale lichefiate la Tbilisi şi portul Constanţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb