Preşedintele Traian Băsescu a vizitat în această dimineaţă Şantierul Naval "Daewoo Mangalia Heavy Industries" (DMHI) şi a apreciat că în cazul acestui şantier ar trebui găsite soluţii similare celor de la Dacia, unde statul a promovat programul "Rabla", şi de la Oltchim, unde s-au acordat garanţii de stat.
Traian Băsescu s-a întâlnit cu preşedintele DMHI, Vasile Iorga, şi cu membri reprezentanţi ai patronatului corean. În opinia preşedintelui, principala problemă cu care se confruntă şantierul din Mangalia este lipsa lichidităţilor. Şeful statului a precizat că DMHI s-a axat în ultima vreme pe construcţia de nave noi şi că actuala criză economică a îngreunat foarte mult accesul la fonduri.
Traian Băsescu a adăugat că în cazul DMHI ar trebui găsite soluţii similare celor de la Dacia, unde statul a promovat programul "Rabla", şi de la Oltchim, unde s-au acordat garanţii de stat.
Preşedintele a amintit şi de vizita efectuată duminică în portul Constanţa şi a precizat că autorităţile portuare româneşti percep taxe prea mari, şantierele navale devenind astfel necompetitive faţă de cele din statele învecinate. De exemplu, marile şantiere navale greceşti, spune Traian Băsescu, au taxe de aproximativ 30% faţă de cele româneşti. În plus, şantierele româneşti au şi dezavantajul, faţă de cele din Mediterană, de a fi la o zi şi jumătate de marş distanţă.
Şeful statului a mai spus că şantierele navale trebuie să fie pregătite pentru ieşirea din criză, iar până atunci producţia trebuie continuată.
Duminică, preşedintele Traian Băsescu, împreună cu ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, s-a întâlnit cu reprezentanţii autorităţii navale şi principalii operatori portuari din zona maritimă, la sediul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Matritime Constanţa (CNAPMC). La finalul întrevederii, ministrul Radu Berceanu a declarat că preşedintele Traian Băsescu a susţinut la discuţii ideea de a reduce taxele portuare pentru navele care vin la reparaţii în şantierele navale româneşti, de la Marea Neagră, astfel încât oferta noastră să fie atrăgătoare şi competitivă.
Reprezentanţii CNAPMC au declarat că în zilele următoare vor prezenta o variantă de reduceri de taxe în acest domeniu, care pot ajunge până la 50%.