BĂSESCU LAUDĂ PERFORMANŢELE GUVERNĂRII LIBERALE ÎN COREEA: "România a avut cinci ani consecutivi de creştere economică"

A.G.R.
Ziarul BURSA #Politică / 12 septembrie 2008

"România a avut cinci ani consecutivi de creştere economică"

"Am înregistrat, în al doilea trimestru al acestui an, o creştere de 9,3 la sută, de şase ori mai mult decât rata medie înregistrată în 17 ţări ale UE, potrivit Eurostat", spune şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat convingerea că România, ca stat membru al Uniunii Europene, va deveni o destinaţie din ce în ce mai atractivă pentru investitorii din Republica Coreea.

Şeful statului a arătat, în cadrul alocuţiunii susţinute cu ocazia prezenţei la Forumul Oamenilor de Afaceri din Coreea şi România, că îmbunătăţirea mediului de afaceri din ţara noastră reprezintă o prioritate înaltă pentru oficialităţile de la Bucureşti.

Băsescu a menţionat că obiectivele strategice pe care se concentrează politicile economice în perioada următoare sunt asigurarea dezvoltării economice şi atingerea macrostabilităţii consolidate, îmbunătăţirea substanţială a mediului de afaceri, accelerarea reformei fiscale a privatizării şi a procesului de restructurare, precum şi promovarea unor politici economice coerente şi revitalizarea industriilor competitive.

Băsescu a spus că investitorii din România, din Coreea, dar şi din alte ţări recunosc progresul României, dar, în acelaşi timp, sunt încă preocupaţi în legătură cu flexibilitatea pieţei muncii, respectul pentru statul de drept, regimul de taxe şi transparenţă.

Şeful statului a subliniat că integrarea ţării noastre în UE a îmbunătăţit atractivitatea României pentru investitorii străini în sectoare cum ar fi petrolul şi energia, reabilitarea uzinelor hidro şi termoelectrice, privatizarea distribuţiei de energie şi finalizarea unităţilor III şi IV ale Uzinei de Energie Nucleară de la Cernavodă, modernizarea infrastructurii prin începerea construcţiilor de autostrăzi, precum şi în agricultură şi IT.

Traian Băsescu a explicat: "Din momentul aderării la UE, România beneficiază de avantajele fondurilor structurale şi fondurilor de coeziune. Aceste fonduri sunt alocate de UE pentru sprijinirea regiunilor mai sărace ale Europei şi pentru integrarea infrastructurii Europei, mai ales în domeniul transportului. Programele curente se derulează între 2007-2013, cu un buget de 54,4 miliarde de euro, din care 32 de miliarde de euro sunt bani ai UE, iar diferenţa este contribuţia statului român".

Preşedintele a menţionat că sectoarele industriale care au atras cele mai multe investiţii în ultimii ani sunt telecomunicaţiile, industria de petrol şi gaze, energia, metalurgia, construcţia de maşini, producţia de automobile şi comerţul.

"Capitalul social subscris în companiile cu participare străină se ridica, la sfârşitul lui 2007, la 23,17 miliarde de dolari, dintre care capitalul coreean a fost puţin peste 151 de milioane de dolari, ceea ce plasează Coreea de Sud pe locul 20 în clasamentul investitorilor străini, prin intermediul a 133 de companii cu capital mixt", a evidenţiat pre-şe-dintele Traian Băsescu.

Şeful statului a remarcat că există posibilităţi reale de creştere a volumului comerţului şi diversificare a structurii exportului românesc către Coreea, pentru produse de software, componente electronice, material rulant, mobilă de lemn, produse de sticlă şi ceramică şi vinuri.

Traian Băsescu a declarat: "Încurajăm companiile româneşti să vină să participe la târguri şi expoziţii româneşti organizate în Coreea şi invităm companiile coreene la evenimente similare în România. Trebuie să implementăm o strategie mai eficientă pentru îmbunătăţirea comerţului bilateral, prin identificare de noi oportunităţi de afaceri, proiecte de cooperare în cele două ţări şi pe pieţe terţe, precum şi atragerea de noi investiţii coreene în economia românească".

Totodată, Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că semnarea Acordului de liber schimb între Coreea de Sud şi UE va ridica la noi dimensiuni cooperarea şi comerţul bilateral.

"În ciuda dezordinii economice înregistrate pe plan internaţional şi a creşterii preţului petrolului, România a avut cinci ani consecutivi de creştere economică", a spus preşedintele, care a precizat: "Am înregistrat, în al doilea trimestru al acestui an, o creştere de 9,3 la sută, de şase ori mai mult decât rata medie înregistrată în 17 ţări ale UE, potrivit Eurostat".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb