Preşedintele Traian Băsescu le-a prezentat ieri afaceriştilor suedezi condiţiile economice din România, printre avantajele menţionate de şeful statului numărându-se cea mai dinamică rată de creştere din Europa şi suma de peste opt miliarde de euro ca investiţii străine în 2008. Şeful statului român şi-a început discursul susţinut la World Trade Center Stockolm, la un forum al oamenilor de afaceri români şi suedezi, arătând că România este în al şaptelea an consecutiv de creşetere economică, ceea ce face din ţara noastră una din cele mai dinamice ţări din acest punct de vedere din Europa.
Preşedintele le-a prezentat participanţilor o serie de cifre în legătură cu investiţiile străine din România. În 2006 a atras 9,1 miliarde, în 2007 7,1 miliarde, iar în 2008 se aşteaptă ca această cifră să treacă de 8 miliarde, a informat şeful statului, spunând că aceste cifre pot vorbi mai mult decât politicienii. Alte avantaje enumerate de şeful statului au fost o rată mică a îndatorării publice externe şi un mediu de taxare previzibil, îndeosebi datorită introducerii taxei unice.
Traian Băsescu nu a ascuns investitorilor din Suedia că România are o problemă în a-şi atinge ţinta stabilită de inflaţie. În context, el a spus că în ultimele două luni ale lui 2007 şi primele luni ale lui 2008, România a avut o inflaţie mai mare decât cea preconizată. Astfel, dacă în 2008 România îşi propusese o inflaţie de 4,8%, la finalul anului 2007 ea a fost de 5,5%. Cât priveşte acest an, Băsescu a explicat că România şi-a propus o rată a inflaţiei de 4,5% dar din cauza problemelor din mediul internaţional de afaceri ţinta a fost corectată la 5,5%. Pentru 2009, România şi-a propus o inflaţie de 3,8%, a mai informat şeful statului.
În ciuda inflaţiei care creşte, oamenii de afaceri suedezi nu vor avea "surprize sau mari surprize" când vin să investească în România, le-a mai pus preşedintele, celor prezenţi. Cât priveşte priorităţile României, acestea vizează dezvoltarea infrastructurii, educaţiei, a protecţiei mediului şi îmbunătăţirea situaţiei din mediul rural.
Băsescu a recunoscut, citat de NewsIn, că România are o problemă cu infrastructura, dar a dat garanţii că îşi va respecta angajamentele referitoare la construirea de autostrăzi şi drumuri paneuropene. Cât priveşte politicile de mediu, România doreşte să reducă emisiile de CO2 şi să aibă progrese în ceea ce priveşte tratarea deşeurilor sau amenajarea bazinelor râurilor. Preşedintele Băsescu a mai spus că România mai are nevoie de o industrie alimentară, apreciind că aceasta trebuie implemenată în mediul rural pentru a rezolva problemele din aceste zone. "Înainte eram principalii exportatori din Europa în industria alimentară, acum suntem unii din cei mai mari importatori din Europa".
De asemenea, a precizat preşedintele, România doreşte să-şi îmbunătăţească performanţele din industria militară, pe care să şi-o adapteze la nevoile NATO. Cât priveşte energia, România va continua să-şi consolideze partea nucleară a industriei energetice şi să-şi modernizeze hidro şi termocentralele.
Nu în ultimul rând, şeful statului a menţionat şi industria IT, amintind de cel mai mare centru de cercetare al Oracle în afara SUA, care a fost stabilit în România. El a mai menţionat şi investiţiile Nokia, Renault şi Ford.