Băsescu: "România are ca obiectiv major intrarea în zona Schengen"

F.A.
Politică / 4 martie 2013

Update 10

Preşedintele a declarat: "Aş mai face o precizare: poziţia corectă e să se ia notă şi să stabilim un alt termen în care să discutăm accesul în Schengen. Ştiind foarte bine atmosfera din rândul statelor membre, punctul meu de vedere e că trebuie să obţinem o altă dată, poate fi septembrie, poate fi decembrie. De ce e important: pentru că dacă nu obţinem o altă dată în Consiliul JAI trebuie să urcăm din nou în Consiliul European şi să introducem la un moment dat în concluzii cerinţa către Consiliul JAI să rediscute problema României şi Bulgariei".

"O strategie corectă e să se ia notă că Romania a făcut progrese, ele sunt menţionate în raportul MCV, la DNA, la ANI, la CSM, la ICCJ, în mod categoric în următorul JAI", a precizat Traian Băsescu.

-----

Update 9

"Schengen e parte a politicii UE. Chiar guvernul nostru a acceptat în septembrie această menţiune. Şi eu sunt de acord că îndeplinim criteriile tehnice, dar am acceptat această menţiune în septembrie, şi nu eu am fost acolo. Această menţiune este în toate documentele", a declarat Traian Băsescu.

----

Update 8

Preşedintele a menţionat"Germania nu e singura care ar fi votat împotriva României. Sunt cel puţin 7 state care ar fi votat împotrivă din cauza raportului MCV. E foarte posibil ca în momentul în care ministrul german de interne ar fi ridicat mâna sus să fie majoritate în Consiliu".

"Prudenţa arătată de premier e de bun augur şi sper să se menţină în această linie", a adăugat Băsescu.

----

Update 7

"Aş vrea să mai fac o precizare: Văd că suntem foarte supăraţi că am cheltuit bani mulţi şi nu ne primesc. Vreau să vă dau cifrele corecte legate de costurile României cu pregătirea tehnică pentru intrarea în Schengen: 470 milioane euro facilitate Schengen bani de la UE. Bugetul de stat al României, 88 milioane euro echivalent, bani care au fost cheltuiţi pentru cheltuieli neeligibile în Schengen", a declarat Traian Băsescu.

----

Update 6

Şeful statului a precizat: "Aş vrea să clarific şi declaraţia ministrului german de Interne: Îl cunosc, e un suporter al României, însă oricine citea ultimul raport MCV ar fi făcut un pas înapoi. Se încearcă acreditarea ideii că problema pentru care Germania e împotriva e legată de romi, de pericolul invaziei. Ministrul discută problema romilor, a migraţiei, dar nu condiţionează accesul României de asta, ci propune nişte măsuri. Bine ar fi când vorbim de declaraţii ale unor demnitari europeni să le reproducem corect şi în sensul lor. Din punctul acestuia de vedere, România şi Bulgaria au o singură problemă, definită cu un singur cuvânt: corupţie. Asta s-a văzut reflectat în raportul MCV din ianuarie".

----

Update 5

Traian Băsescu a declarat: "România trebuie să îşi propună ca obiectiv major intrarea în Schengen cu costurile legate de corupţi sau potenţiali corupţi. Sunt costuri nesemnificative în raport cu nevoia politică de a muta frontiera UE pe Prut şi pe frontiera cu Ucraina. Este poate la fel de important ca intrarea în UE".

"Noi am intrat în UE în 2007, dar încă nu ne-am integrat în cele două uriaşe facilităţi ale Uniunii: Schengen şi zona Euro. Cu toate eforturile noastre de a participa la tpate proiectele. Esenţiale sunt cele două. Să rămânem agăţaţi de zona dură a UE - acesta a fost efortul", a adăugat preşedintele.

----

Update 4

"În evaluarea mea, din punct de vedere politic, e mult mai important să fim în Schengen decât în zona euro. Economic, nu poate fi pus sub semnul întrebării că importanţa economică participarea la euro-zonă. Dar politic cel mai important pentru România e să fie frontiera europeană a UE. Orice dubiu cu privire la acţiunea politică pentru a intra în zona Schengen e în afara oricărei discuţiei", a precizat şeful statului.

----

Update 3

Traian Băsescu a declarat: "Poziţia pe care o exprim fără rezerve: România are ca obiectiv major intrarea în zona Schengen. Nu mă refer că aceasta e prioritate numai din punct de vedere economic. O dată intraţi în Schengen avem alt culoar în aeroport. Camioanele nu mai stau în vamă. Pentru noi este esenţială intrarea în Schengen şi din punct de vedere al procesului de integrare şi din punct de vedere economic şi, poate cel mai important aspect, este cel politic".

----

Update 2

Preşedintele a adăugat: "A fost tema uniunii bancare, care de asemenea a fost iniţial concepută pentru statele din zona euro. România a fost extrem de vehementă argumentând şi cu faptul că 80% din sistemul bancar e deţinut de bănci din zona euro şi a ţinut să fie şi ea parte a acestui proces. V-aş aduce aminte că a fost tratatul fiscal, iniţial destinat numai statelor din zona euro. România a fost extrem de activă pentru că statele din zona euro să permită şi statelor din zona non-euro care doresc să ratifice tratatul fiscal, deşi condiţia lui de intrare în vigoare e ca 12 state să ratifice tratatul".

----

Update 1

"Aş vrea să clarific faptul că România a avut consecvent în ultimii opt ani, dar în mod deosebit de la intrarea în UE, o politică de integrare şi trebuie să vă spun că de multe ori a existat tentaţia izolării zonei non-euro, celebra Europa cu două viteze. România a avut poziţii extrem de severe, susţinute de Germania, atunci când s-a pus problema pactului Euro. El a devenit Pactul Euro+ şi a permis participarea statelor non-euro pentru că România a avut iniţiativa unor solicitări extrem de argumentate şi susţinute de Germania şi alte state", a menţionat Băsescu.

----

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi: "Salut poziţia exprimată astăzi de premier cu privire la mandatul pe care îl are reprezentantul guvernului pentru şedinţa JAI din 7-8 martie. E o revenire la normalitate. Aş dedica această întâlnire cu presa unor realităţi eruopene. Se pare că trăim în lumi paralele, nu înţelegem care sunt misiunile noastre principale ca stat membru al UE. Două elemente sunt fundamentale: intrarea în Schengen şi adoptarea monedei euro".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb