Băsescu: România nu va recunoaşte independenţa Kosovo

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 19 februarie 2008

Băsescu: România nu va recunoaşte independenţa Kosovo

Declararea independenţei Kosovo este un act ilegal

Preşedintele Traian Băsescu a mai precizat ieri că declararea unilaterală a independenţei provinciei Kosovo este un act ilegal. Şeful statului i-a convocat, la Palatul Cotroceni, pe liderii partidelor parlamentare, pentru a discuta pe marginea evenimentelor recente din regiune. "Orice comparaţie între Kosovo şi România este inadecvată şi lipsită de orice fundament. În România, minorităţile au drepturi aproape de limita maximală care pot fi acordate, în raport cu ceea ce se întâmplă în Europa, ceea ce nu înseamnă că nu mai sunt lucruri de făcut. În Kosovo s-a refuzat orice drept, orice recunoaştere a unei minorităţi. În Kosovo, s-a mers cu tancurile pentru a se lupta împotriva unei minorităţi, ceea ce este inadmisibil", a afirmat Traian Băsescu, la începutul întâlnirii cu liderii partidelor. El a precizat că nici el, nici primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu nu au avut o reacţie publică duminică, imediat după declararea independenţei Kosovo, pentru că la nivelul şefilor de stat şi de guverne din interiorul UE s-a stabilit ca, până la finalizarea reuniunii CAGRE, niciun şef de stat sau de guvern să nu facă declaraţii care ar putea să inflameze. Preşedintele Traian Băsescu a făcut precizări şi în ceea ce priveşte mandatul stabilit în CSAT pentru delegaţia României care a fost prezentă ieri la discuţiile de la Bruxelles. ""Trebuie să facem toate eforturile diplomatice să ne găsim aliaţi pentru a ne apăra interesul naţional şi regional. România are responsabilităţi şi în regiune. Suntem o ţară care, fiind membră NATO şi UE, alături de Bulgaria avem responsabilităţi pentru starea de securitate a regiunii. Am solicitat ca delegaţia română să poată să elimine orice referire la independenţa Kosovo ca un element de facto. În Declaraţie nu se poate accepta ideea că la CAGRE se ia notă de independenţa Kosovo şi o poziţie unitară din acest punct de vedere. Delegaţia noastră trebuie să susţină libertatea fiecărui stat membru al UE de a recunoaşte sau nu independenţa Kosovo"", a arătat Băsescu.

El a menţionat că este optimist în raport cu situaţia dată, informând că negocierile au început de duminică la nivelul de şefi de delegaţii, de directori, pe un document propus de Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia.

România îşî menţine poziţia şi nu va recunoaşte independenţa provinciei Kosovo, a declarat ieri preşedintele Traian Băsescu. România nu va recunoaşte independenţa Kosovo din motive ce ţin, printre altele, de acordarea de drepturi colective minorităţilor, nerespectarea principiului suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Serbiei, dar şi pentru faptul că nu există o rezoluţie a ONU în acest sens. România nu va fi afectată sub nicio formă de evenimentele din Serbia, iar calitatea de stat membru al UE şi NATO îi garantează suveranitatea, integritatea teritorială şi inviolabilitatea frontierelor, a mai spus preşedintele Traian Băsescu.

\"Cetăţenii români sunt în siguranţă deplină, indiferent dacă sunt majoritari sau minoritari\", a subliniat şeful statului, la finalul consultărilor pe care le-a avut, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţii partidelor politice parlamentare, pe marginea declarării independenţei provinciei Kosovo. El a precizat că toţi românii, indiferent de nacionalitate, trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi să nu încerce să transfere în România un discurs care nu are nimic de-a face cu realităţile actuale ale ţării.

SUA au recunoscut Kosovo ca stat suveran

Statele Unite ale Americii "recunosc astăzi (n.r.ieri ) oficial Kosovo drept stat suveran şi independent", a anunţat, ieri, secretarul de stat american Condoleezza Rice, într-un comunicat publicat la Washington, informează Reuters şi AFP, citaţi de Rompres. Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat ieri la Bruxelles că guvernul Germaniei se va întruni miercuri pentru a recunoaşte independenţa Kosovo. ""În jur de 17 state au decis să reacţioneze repede, astfel încât să evite crearea unui vid printr-un comportament indecis"", a declarat Steinmeier presei la încheierea unei reuniuni a miniştrilor de externe din ţările membre ale Uniunii Europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb