Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că legea uninominalului a fost utilizată de Guvern şi de Asociaţia Pro Democraţia într-o campanie de deturnare a participării la referendumul din 25 noiembrie. "A fost o minciună promovată de Guvern şi de domnul Pârvulescu (fostul preşedinte al APD - n.r.)", a afirmat şeful statului. El şi-a motivat poziţia prin faptul că asumarea răspunderii Guvernului s-a produs după emiterea decretului de convocare a referendumului şi prin faptul că legea avea trei deficienţe: nu desemna circumscripţiile electorale şi avea prevederi neconstituţionale la art 29 şi 48. "Proiectul s-a făcut la patru zile după emiterea decretului privind referendumul. Legea avea trei deficienţe: nu avea desemnate colegiile electorale, celelalte două deficienţe fiind legate de prevederile neconstituţionale ale art. 29 şi 48 din lege, prin care puteau intra în Parlament oamenii fără a fi votaţi în vreun fel, pe liste sau uninominal. Astfel, legea instituia o listă care se lipeşte pe pereţi, fiind în contradicţie cu articolul 62 din Constituţie, care spune că senatorii şi deputaţii se aleg prin vot direct", a explicat Băsescu.
O altă deficienţă menţionată de preşedinte ar fi art. 2 din lege, care prevede că se pot declanşa alegeri anticipate parlamentare în cazul reorganizărilor administrative.
"Altfel spus, dacă se reorganizează o comună sau dacă un sat se transformă în comună, se puteau declanşa alegeri anticipate", a spus Băsescu, adăugând că respectivele prevederi ale legii ar fi dat posibilitatea Guvernului să elimine "un parlamentar incomod", prin reorganizarea unei localităţi. Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că o soluţie pentru introducerea votului uninominal ar putea fi proiectul de lege depus de PSD în 2005 completat cu prevederi din proiectul depus recent la Parlament de PD. "Această lege, odată sosită în Parlament trebuie ori să fie înlocuită cu proiectul PSD depus în 2005 şi trecut rapid prin cele două camere, completându-se şi prevederile legate de circumscripţiile electorale, ori să se găsească o soluţie între proiectul PSD şi cel depus recent la Parlament de PD. În opinia mea, varianta PSD este mai bună decât cea a PD-ului pentru că atrage votanţii la urne. Această variantă PSD-PD-PLD ar duce la reformarea rapidă a clasei politice. Cred că România nu-şi poate permite să mai acorde o perioadă de tranziţie clasei politice", a afirmat Traian Băsescu. Preşedintele s-a referit şi la o a doua variantă pentru promulgarea noului Cod Electoral, pe care ar putea-o sugera Guvernul, dar pe care şeful statului o consideră aberantă. "Se poate merge la ataşarea listelor cu candidaţi la buletinele de vot, ceea ce ar conduce la crearea de buletine de vot tip carte de telefon. Este aberant, dar îmi imaginez cele mai aberante variante de soluţii", a explicat Băsescu. Şeful statului a atras atenţia că Parlamentul trebuie să corecteze erorile constituţionale din lege, adăugând că, în opinia sa, pe lângă articolele 29 şi 48, trebuie modificate şi alte prevederi ale actului normativ.