BASF SE, cel mai mare producător de chimicale din lume, va accelera procesul de închidere a fabricilor şi va elimina cel puţin 1.500 de locuri de muncă, după ce a raportat prima pierdere trimestrială din ultimii şapte ani. În intervalul octombrie - decembrie 2008, BASF a înregistrat pierderi nete de 313 milioane de euro (398 milioane de dolari). Analiştii estimau pierderi de numai 32 de milioane de euro.
Totuşi, compania promite să acorde dividende.
În perioada analizată, vânzările societăţii au scăzut cu 2,7%, la 14,3 miliarde de euro, în timp ce analiştii aşteptau mai puţin: 13,6 miliarde de euro.
"Cererea pentru produse chimice nu s-a redresat anul acesta", declară directorul executiv al companiei germane, Jürgen Hambrecht, adăugând: "Nu întrezărim o redresare a trendului actual, ci dimpotrivă: situaţia vânzărilor se înrăutăţeşte, iar nivelul stocurilor este foarte mare". În opinia sa, 2009 va fi un an cu provocări fără precedent.
Pentru anul curent, conducerea BASF anticipează continuarea deteriorării situaţiei de pe segmentul vânzărilor.
Până în prezent, BASF a suspendat producţia la 80 de fabrici şi a redus programul de lucru pentru mii de angajaţi ai săi, în condiţiile în care clienţii nu mai cumpără. BASF a oprit producţia sau a redus-o la unităţi din Germania, Belgia, SUA şi China, obligând aproximativ 20.000 de salariaţi să-şi reducă programul de muncă sau să intre în concediu.
Prin achiziţiile făcute în ultimii ani, BASF s-a extins pe piaţa auto şi pe cea a construcţiilor, două ramuri industriale care au probleme mari în prezent, din cauza lipsei cererii, în contextul recesiunii globale.
În ultimele şase luni, acţiunile BASF au pierdut 45% la Bursa din Frankfurt, valoarea de piaţă a companiei ajungând la 19,8 miliarde de euro.
Specialiştii susţin că, probabil, producţia de chimicale din Germania va scădea, anul acesta, în cel mai rapid ritm de după cel de-al Doilea Război Mondial. BASF estimează că producţia mondială de chimicale va scădea cu 2%, în 2009.