BASF prezintă cele mai recente progrese în inovaţiile sale din domeniul agriculturii: protecţia culturilor, seminţe şi trăsături genetice şi soluţii digitale, conform unui comunicat remis redacţiei. Obiectivul companiei este de a oferi fermierilor soluţiile necesare pentru a putea depăşi presiunile organismelor dăunătoare ale culturilor locale, precum şi provocările climatice, schimbarea cerinţelor de reglementare şi aşteptările tot mai exigente ale consumatorilor. Implementând strategia în agricultură anunţată în 2019, BASF îşi concentrează inovaţiile pentru a îmbunătăţi producţia culturilor regionale majore, precum soia în America, pomi fructiferi şi legume în Europa şi cultura de orez în Asia Pacific. Valoarea determinată de aceste inovaţii în curs de materializare rămâne puternică, cu un potenţial maxim de vânzări estimat la peste 7,5 miliarde de euro, susţinut de produsele care vor fi lansate în următorii zece ani.
"Scopul nostru este să devenim, mai mult ca niciodată, un furnizor integrat de soluţii pentru agricultură şi să extindem opţiunile pe care le putem oferi fermierilor. Acesta este motivul pentru care continuăm să investim substanţial în gama noastră extinsă de tehnologii agricole, cu 944 de milioane de euro investiţi în cercetare şi dezvoltare, doar în 2022", a declarat dr. Livio Tedeschi, preşedintele BASF Agricultural Solutions. "Fermierii pot continua să se bazeze pe noi în ceea ce priveşte furnizarea de noi substanţe active, formulări inovatoare şi trăsături genetice, pentru a valorifica mai mult recoltele lor, atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere al protecţiei mediului."
"Produsele noastre aflate în dezvoltare demonstrează că nu ne oprim la a valorifica expertiza noastră în chimie şi ştiinţe ale mediului, dar mergem mai departe, conectând-o cu cele mai noi abordări în materie de biotehnologie şi digitalizare, pentru soluţii de generaţie următoare", adaugă dr. Peter Eckes, preşedinte R&D şi reglementare în cadrul BASF Agricultural Solutions. "Domeniul combaterii buruienilor, în care BASF este lider de piaţă, este un exemplu excelent al modului în care abordarea noastră multidisciplinară oferă soluţii care echilibrează nevoile fermierilor, ale societăţii şi ale mediului."
Potrivit sursei citate, BASF lansează pentru fermierii din Europa soluţii noi privind managementul buruienilor:
• Soluţia SMART SPRAYING by Bosch BASF Smart Farming este disponibilă comercial în Europa pentru culturile de porumb, floarea soarelui, sfeclă de zahăr şi soia. Tehnologia, care susţine o utilizare mai eficientă a erbicidelor, este accesibilă fermierilor printr-un parteneriat cu producătorul german de maşini agricole Dammann, pentru moment în ţări precum Germania şi Ungaria. Însă BASF Smart Farming continuă să dezvolte parteneriate suplimentare şi să efectueze teste în câmp în America şi Europa, cu scopul de a pregăti lansări comerciale în sezonul 2023/24.
• O noutate importantă în managementul buruienilor a fost lansată în rândul fermierilor din Marea Britanie care cultivă grâu, în 2022, prin omologarea Luximo Active. Cu noul său mod de acţiune, Luximo este un instrument vital pentru controlul unor buruieni graminee, unele dintre cele mai dăunătoare buruieni, care diminuează producţia. Noi omologări Luximo sunt aşteptate în Europa începând din 2025. Luximo oferă fermierilor din regiune un nou instrument pentru combaterea buruienilor rezistente, extrem de important pentru utilizarea eficientă a produselor de protecţie a plantelor.
În Europa, BASF îşi propune să îmbunătăţească aroma şi calitatea fructelor şi legumelor şi să reducă pierderile şi risipa de alimente prin tehnici de ameliorare superioară a varietăţilor de plante şi prin inovaţiile în chimie şi în domeniul digital:
• BASF urmează să lanseze cea mai recentă substanţă activă cu rol insecticid, Axalion Active. Aceasta aparţine unei noi clase chimice, cu un nou mod de acţiune, fiind concepută pentru a proteja culturile de un spectru larg de dăunători. Axalion combate dăunătorii care au dezvoltat rezistenţă la clasele chimice existente şi, în acelaşi timp, nu afectează insectele benefice şi polenizatorii. Lansările vor începe în 2023 în zona Asia Pacific, urmând omologări în Europa şi America Latină.
• După succesul înregistrat de BASF cu substanţa activă Revysol în combaterea bolilor la cereale, soia şi porumb, compania urmează să lanseze Revysol Active pentru pomi fructiferi, legume şi orez, începând cu 2023. Formularea Revyona menţine performanţa remarcabilă şi profilul favorabil de mediu al Revysol, asigurând o producţie cantitativă şi calitativă superioară. Formularea oferă un nivel ridicat de control al făinării, rapănului şi al multor altor boli specifice pomilor fructiferi, viţei de vie şi cartofilor.
• Datorită performanţelor obţinute în ameliorarea varietăţilor de legume, divizia BASF pentru seminţele de legume a dezvoltat Sunions, primul soi de ceapă fără lacrimi disponibil în supermarketuri. Începând cu 2022 este prezent în ţări precum Franţa, Germania, Italia şi Regatul Unit.
• Fermieri din mai multe ţări europene au acum acces la varietăţile de seminţe de legume BASF cu rezistenţă la viruşi agresivi şi greu de controlat. Printre acestea se numără Virusul fructelor rugoase brune al tomatelor (ToBRFV) şi Virusul petelor de bronz la tomate (TSWV), ale căror infecţii duc la pierderi calitative şi cantitative de producţii.
oSoiuri comerciale cu rezistenţă la ToBRFV sunt disponibile pe scară largă în Spania, Ţările de Jos, precum şi în Turcia, Maroc, Canada, Mexic şi diferite alte ţări.
oLansat în Europa în 2021 şi 2022, soiul Tayson de tomate pentru procesare are rezistenţă dublă împotriva TSWV, ceea ce completează pachetul de trăsături genetice al soiului, deja cel mai complet de pe piaţă.