BAT ROMÂNIA, DESPRE EFECTELE ÎNTÂRZIERII TRANSPUNERII DIRECTIVEI PE TUTUN: "Preţurile au crescut, iar nota de plată nu este finală"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 18 mai 2017

"Preţurile au crescut, iar nota de plată nu este finală"

Gemma Webb, CEO BAT România: "Nici măcar acum legislaţia naţională nu este completă"

Întârzierea transpunerii Directivei pe Tutun în legislaţia naţională a început deja să-şi producă efectele, British American Tobacco România anunţând că preţurile ţigaretelor au crescut.

BAT România a publicat, ieri, noua listă de preţuri a produselor aflate în oferta sa, "actualizarea fiind menită să compenseze costurile conformării la prevederile Directivei Europene a Tutunului, astfel cum a fost transpusă în legislaţia naţională", au anunţat reprezentanţii producătorului de tutun.

Gemma Webb, CEO BAT România, a explicat: "În loc de un an, cât prevedea Directiva Europeană a Tutunului, producătorii de tutun au avut la dispoziţie doar şase luni pentru a se asigura că pe piaţă vor mai rămâne doar pachete conforme cu legea de transpunere a Directivei. British American Tobacco a făcut eforturi logistice şi financiare mari pentru a curăţa piaţa de produsele fabricate conform legislaţiei anterioare şi a limita, astfel, pierderile atât pentru companie, cât şi pentru stat, care va fi nevoit să restituie accizele încasate pentru produsele ce nu vor mai putea fi vândute".

Transpunerea Directivei Europene a Tutunului a presupus investiţii în adaptarea liniilor de producţie, noi ambalaje şi eforturi suplimentare ale BAT, pentru ca în 20 mai 2017 niciunul dintre pachetele care nu respectă cerinţele noii legislaţii să nu se mai regăsească pe piaţă.

Gemma Webb a adăugat: "Din păcate, nota de plată a Directivei Europene nu este finală, pentru că nici măcar acum legislaţia naţională nu este completă. În primul rând, nu a fost armonizată legislaţia secundară naţională cu cea europeană, ceea ce afectează competitivitatea fabricii din România în raport cu alte fabrici din Europa şi din lume. În al doilea rând, şi mai îngrijorător, România nu are încă o poziţie clară asupra sistemului de trasabilitate a produselor care va trebui implementat în mai puţin de doi ani la nivelul Uniunii Europene. Şi asta deşi impactul acestui sistem se va face simţit la nivelul întregului lanţ logistic, de la linia de producţie până la primul punct de vânzare cu amănuntul. Costurile care vor însoţi toate aceste transformări atât din partea industriei, cât şi din partea statelor naţionale vor depinde într-o foarte mare măsură de capacitatea de negociere a fiecărui stat membru. De aceea, reiterăm deschiderea British American Tobacco de a coopera cu autorităţile din România pentru o abordare proactivă şi constructivă în faţa provocărilor viitoare".

Potrivit specialiştilor, cei care vor avea de suferit ca urmare a întârzierii transpunerii Directivei în legislaţia naţională vor fi atât producătorii, cât şi vânzătorii cu amănuntul, dar şi bugetul de stat.

Legea de transpunere a Directivei Europene a Tutunului a fost adoptată în data de 10 noiembrie 2016, în prezent fiind foarte dificil de estimat cantitatea stocurilor rămase pentru toţi producătorii de pe piaţă.

Produsele care vor dispărea de pe piaţa legală începând cu data de 20 mai 2017 sunt ţigaretele cu alte arome decât mentol, acestea continuând să fie prezente la raft până în mai 2020, conform noii legislaţii din domeniu. Legea 201/2016 mai prevede, printre altele, că noile pachete au avertismente de sănătate mai mari, ocupând 65% din suprafaţa pe care sunt aplicate. Forma pachetelor rămâne identică, facilitând fumătorilor recunoaşterea cu uşurinţă a ţigărilor lor preferate, indiferent că acestea sunt de dimensiuni normale, slim, demi-slim sau super-slim.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb