Răfuiala politică dintre democraţi şi liberali scoate la suprafaţă dedesupturile afacerilor făcute de Regia Autonomă a Administraţiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), cu firme agreate de clientela politică, model practicat cu succes de PSD, şi continuat zgomotos de noua putere. Acuzaţiile Elenei Udrea făcute săptămâna trecută, potrivit cărora omul de afaceri Răzvan Petrovici ar fi obţinut controlul total asupra regiei, după numirea ca secretar general al guvernului a lui Radu Stroe, fac parte dintr-o luptă acerbă pentru preluarea terenurilor RAAPPS. Surse apropiate regiei susţin că grupările reprezentate de Răzvan Petrovici, pe de o parte, şi Elena Udrea de cealaltă parte, se bat pe patru terenuri aflate în patrimoniul statului a căror valoare cumulată se apropie de 200 de milioane de euro. Unul dintre terenuri este chiar fostul amplasament al proiectului Dracula Park, respectiv terenurile Fermei Vlăsia, în suprafaţă de 450 de hectare. Udrea a dezvăluit că firma "Dacia Compania de Investiţii", controlată de Răzvan Petrovici ar fi obţinut recent o asociere cu RAAPPS pentru acest teren.
Contractul de asociere în participaţiune dintre RAAPPS şi "Dacia Companie de Investiţii" SRL a fost pe ordinea de zi a Regiei Autonome a Patrimoniului de Stat încă din luna august.
Ana Maria Topoliceanu, membru în Consiliul de Administraţie al RAAPPS, ne-a declarat că această tranzacţie a fost discutată în Consiliul de Administraţie în august, iar Consiliul şi-a dat atunci acordul de principiu privind transferul terenului de la Ferma Vlăsiei Snagov (fostul amplasament al Dracula Park) către "Dacia Companie de Investiţii" SRL. "Urma să se încheie şi contractul, dar nu ştiu dacă ulterior s-a mai încheiat", susţine Topoliceanu, care a precizat că afacerea urmează să se deruleze cu firma "Dacia Companie de Investiţii". "Din ce ştiu, este vorba despre firma lui Răzvan Petrovici care face parte din grupul Univers"All şi care a fost aleasă de CA", a adăugat Ana Maria Topoliceanu.
Pentru acest teren s-au mai luptat şi alte două firme în afară de "Dacia Companie de Investiţii", însă Ana Maria Topoliceanu spune că nu îşi mai aminteşte numele lor.
Topoliceanu a fost asociată timp de un an direct cu Elena Udrea în firma Elan Group SRL, retrăgându-se în 2003 când şi-a cesionat părţile sociale, respectiv 50%, către Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, şi doi oameni apropiaţi de afacerile lui Alexandru Bittner.
Adrian Dumitru, directorul RAAPPS, ne-a declarat: "Nu s-a semnat asocierea, vă spun sigur". Domnia sa a adăugat că atunci când a fost numit în funcţia de director al Regiei, procedura pentru atribuirea terenului era deja pornită. Actualul director liberal al Regiei (numit oficial în octombrie 2006, după o perioadă de două luni de interimat) sugerează că responsabilitatea acestei afaceri îi revine predecesorului său Cristian Vlaicu, asociat şi el cu Dorin Cocoş în urmă cu câţiva ani.
De cealaltă parte, Adrian Dumitru a fost administrator în una din companiile controlate de Răzvan Petrovici- ATR SERVICES SRL, societate de comisionariat vamal.
Răzvan Petrovici a negat public faptul că ar avea vreo legătură cu firma "Dacia- Companie de Investiţii", controlată 100% de un off-shore cipriot - "Aglaos Trading Limited".
Datele noastre arată însă altceva. Compania Dacia este fosta societate GFS LIGHT SERVICES, care şi-a schimbat denumirea în luna aprilie 2006. Reprezentantul companiei cipriote - "Aglaos", şi administratorul companiei Dacia este Monica Zisu, soţia lui Ionuţ Elie Zisu, unul dintre administratorii principali ai afacerilor lui Răzvan Petrovici, respectiv grupul GFS.
Şi adresa din Cipru corespunde cu sediul celorlalte firme off-shore cu care s-au intersectat afacerile lui Petrovici. Contactat vineri de ziarul BURSA, Răzvan Petrovici ne-a amânat spunând că va reveni cu un telefon într-o oră, după care nu a mai putut fi contactat.
Cea mai importantă companie a omului de afaceri, GFS DUTY FREE a sponsorizat în anul 2000 atât Partidul Democrat, cât şi Partidul Naţional Liberal, cu câte 200 de milioane de lei, dar Răzvan Petrovici a recunoscut public doar sponsorizarea către democraţi.
RAAPPS a fost aproape permanent în centrul unor scandaluri de presă datorită modului selectiv în care a atribuit spaţii comerciale sau terenuri, însă valoarea terenurilor puse acum în joc fac din actualul conflict unul dintre cele mai importante din ultimii ani, similar doar cu cel declanşat de Dracula Park, criticat vehement atunci de liberali şi democraţi la unison, pentru modul în care Guvernul Năstase selectase firma care primea în folosinţă terenul de 450 de hectare. Mai mult, doi importanţi membri ai PNL, Eugen Nicolăescu şi Nicolae Vlad Popa, au făcut chiar o plângere penală la Parchet împotriva responsabililor de proiect.
Acum actuala putere se pune în aceeaşi poziţie cu PSD şi tot pe acelaşi teren.