BĂTĂLIA ÎN STIL MIORITIC TREBUIE SĂ ŢINĂ CONT DE REGULILE EUROPENE Conducerea Depozitarului Central va trebui să aibă trei membri independenţi

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 ianuarie 2015

Conducerea Depozitarului Central va trebui să aibă trei membri independenţi

Depozitarii Centrali trebuie să aibă în conducere membri independenţi în proporţie de cel puţin o treime şi în număr de minimum doi, stipulează directiva europeană pentru depozitari (Regulamentul 909/2014), adoptată vara trecută, pe care, vrând-nevrând, va trebui să o respecte şi instituţia de decontare autohtonă.

Pe plaiurile mioritice, s-a dovedit greu de priceput o simplă şi clară dispunere a Autorităţii de supraveghere, care interzicea cumulul de funcţii în conducerea Depozitarului şi a operatorilor de piaţă.

Astfel, instituţia trebuie să repete alegerile pentru patru locuri din Consiliul de Administraţie, după ce membrii propuşi de Bursa de Valori Bucureşti şi aleşi de Adunarea Generală (Ludwik Sobolewski, Stere Farmache, Adrian Lupşan şi Robert Pană), care erau neeligibili, au fost respinşi de Autoritatea de Supraveghere Financiară, la finalul anului trecut.

Definiţia membrului independent variază şi este determinată de reglementările locale, însă principalele caracteristici sunt abilitatea respectivului să exercite o judecată obiectivă şi independentă, după luarea în considerare a informaţiilor şi opiniilor relevante, neinfluenţată de executivi şi de interese externe, potrivit Principiilor pentru infrastructurile pieţelor financiare, redactate de Banca Reglementelor Internaţionale şi IOSCO (Organizaţia Internaţională a Comisiilor de Valori Mobiliare).

Documentul mai arată: "Definiţia precisă a unui membru independent trebuie făcută publică şi trebuie să îi excludă pe cei cu relaţii semnificative de afaceri cu instituţia, să excludă cross-urile între conduceri sau deţinătorii de participaţii de control, precum şi angajaţi ai organizaţiei.

De asemenea, instituţia ar trebui să dezvăluie public care membri ai Consiliului de Administraţie sunt independenţi. Instituţiile ar putea fi nevoite să stabilească o limită a duratei mandatului unui membru CA".

Cu alte cuvinte, Depozitarul Central din ţara noastră ar trebui să aibă cel puţin trei membri independenţi, care să se declare ca atare. Aceştia nu trebuie să facă parte dintre brokeri sau să provină de la emitenţi.

Până acum, noii membri din CA-ul Depozitarului Central, care şi-au început mandatele, la finalul lunii decembrie, sunt Cecilia Manta (SIF Moldova), Adrian Simionescu (SSIF Vienna Investment Trust), Dana Mirela Ionescu (Raiffeisen Bank), Carmen Dumitrescu şi Răzvan Paşol (SSIF Intercapital Invest). Dintre aceştia, la categoria "membru independent" s-ar încadra Carmen Dumitrescu, care a renunţat, anul trecut, la funcţia de director general adjunct la SIF Banat Crişana.

Pentru locurile rămase libere din board, se luptă optsprezece candidaţi.

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti sunt convocaţi, pe 29 ianuarie, să desemneze candidaţii pentru Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central, care îşi va ţine propria Adunare Generală pentru alegeri, pe 9 februarie.

Rămâne de văzut dacă acţionarii vor ţine cont de regulile europene şi vor oferi două dintre cele patru scaune din Consiliul Depozitarului unor independenţi. Candidatul propus de Banca Europeana pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), James Turnbull, este cotat cu şanse mari să obţină un loc de independent în CA.

BERD a cumpărat, la finalul anului trecut, 4,99% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Regulamentul european 909/2014 conţine obligaţii uniforme pentru decontarea instrumentelor financiare la nivelul UE. Actul stipulează obligativitatea ca instrumentele financiare ale emitenţilor din UE să fie reprezentate prin înscriere de cont, decontarea de maxim două zile lucrătoare (T+2), de la 1 ianuarie 2015, măsuri de prevenire a neexecutării decontării şi de soluţionare a decontărilor eşuate.

În acest context, depozitarii centrali din Europa trebuie să se reautorizeze, fiind introdus paşaportul european pentru depozitari autorizaţi.

Potrivit ASF, la nivelul Uniunii Europene, urmează emiterea de standarde tehnice (ST) în aplicarea Regulamentului nr. 909/2014 (primul draft preconizat 18 iunie 2015) cu privire la procedura de autorizare a depozitarilor, cerinţele organizatorice/operaţionale aplicabile, măsurile de prevenire a cazurilor de neexecutare a decontării.

Reautorizarea depozitarilor din ţara noastră (de la Bucureşti şi Sibiu) va fi făcută în baza evaluării ASF şi BNR.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Dar daca ar fi fost validati cei 4 incompatibili din CA ul BVB ,ce se intampla? Nu mai era nevoie de independenti? Sau acestia indeplineau toate conditiile impuse (inclusiv cele 8 bariere)!?!?!?

    Daca se stia dinainte, de ce nu s-au organizat alegeri in care sa fie desemnati 3 independenti si 6 obisnuiti?

    In mod normal, date fiind noile conditii la momentul intrarii in vigoare a regulamentului, trebuie reluate alegerile pentru toti membrii CA. 

    Atentie, calitatea de "independent" nu vizeaza doar relatiile prezente cu societatea/actionarii importanti/brokerii/custozii/e mitentii, ci si relatiile din trecut. Deci, Adina, nici Carmen Dumitrescu (care a fost deja membru in CA-ul trecut si este angajata la unul dintre principalii actionari ai BVB si Dep. Central) si nici James Turnbull (deasemenea angajat al unui actionar important al BVB) nu se califica drept membri independenti. Apoi, luati in considerare si data limita din regulam. pt. reautorizarea Dep. Central.

    1. Multumesc pentru precizari. Totul va depinde de cum vor defini regulile locale de aplicare "membrul independent".

    Candidatii BVB pt Dep.C. ce rusine!

    Polonezul idiot nu va da seama nici acum?! 

    Este un SIF care a cerut la depunerea candidaturilor ca majoritatea membrilor CA sa fie independenti si apoi acestia au devenit foarte dependenti de resursele SIF.

    Ce va tot faceti probleme; vine imediat domnul Bestea (poate inca nu si-a luat pastilutele) si lamureaste totul. Va asigur: este specialist pe plaiurile mioritice. 

    1. SI nu am avut suficiente resurse drags Plaies.Domnul Sobolewski inca nu a aflat CE inseamna piata Unica pentru bursa reglementata.La fel ca domnul Mobius.😊

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb