Bătălia politică a ajuns în faza "salutul refuzat"

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică / 27 octombrie 2017

Bătălia politică a ajuns în faza "salutul refuzat"

Primii trei oameni în stat nu se mai salută între ei, mai exact numărul 1 cu numerele 2 şi 3. Acest lucru a devenit public după ceremonia organizată de Ziua Armatei în Parcul Carol. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a comentat în direct la TV faptul că şeful statului, Klaus Iohannis, nu i-a salutat pe preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, insistând că obligaţia protocolară în acest sens îi revenea lui Iohannis.

Faptul poate părea minor, dar ţine de civilizaţia vieţii politice şi de civilizaţie în general. Este cunoscut faptul că preşedintele Iohannis şi cei doi şefi ai Camerelor, Dragnea şi Tăriceanu, se află pe poziţii adverse din punct de vedere politic, dar din punct de vedere instituţional lucrurile funcţionau. Liderul PSD, Liviu Dragnea a ţinut să dea cât mai multe amănunte despre această situaţie: "Am fost amândoi în aceeaşi locaţie, dar nu ne-am întâlnit. Eu am fost acolo împreună cu ceilalţi oficiali înainte. Eu nu puteam să ies din rând să îi întind mâna, că mă gândeam că vine SPP-ul şi sare pe mine. (...) Cine vine ultimul întinde mâna. Klaus Iohannis este preşedintele tuturor românilor, aşa scrie în Constituţie, nu al tuturor românilor în afară de PSD şi de susţinătorii PSD. Preşedintele nu are astfel de atribuţii. Eu, Liviu Dragnea, am făcut ceva împotriva preşedintelui, de când a fost ales, sau am stat cu mâna întinsă doi ani şi am dat curs la orice solicitare corectă şi firească? Din ce în ce mai mulţi colegi ai mei din PSD spun asta şi din ce în ce mai mulţi colegi spun că de fapt în spatele tuturor (n.r. referire la DNA) stă preşedintele Iohannis şi de acolo pleacă totul. Nu pot pune mâna în foc, dar aşa se spune şi nici nu prea am argumente să îi contrazic".

Dacă bătălia politică a ajuns în această fază, nu ar strica să recapitulăm câteva lucruri despre salut. Considerat primul semn al politeţii, salutul are regulile sale, câteva dintre ele fiind punctate pe site-ul bunele-maniere.com. "Cine salută primii: bărbatul salută mai întâi o femeie, chiar dacă este mai tânără; tinerii îi salută pe cei mai în vârstă; noul venit pe cei care sunt deja adunaţi; inferiorul pe superiori. Este obligatoriu să răspunzi la orice salut deoarece, a refuza înseamnă să-l jigneşti grav pe cel care ţi s-a adresat. (...) În armată, salutul este strict reglementat - inferiorul îl salută pe superiorul său în mod obligatoriu. Pentru personalul feroviar, poştal, pentru vameşi există alte reguli. Ei se pot saluta fără să se cunoască, prin simplul fapt că poartă aceeaşi uniformă. Cel care intră într-un local salută, cel care se află acolo răspunde la salut. Această regulă este valabilă în restaurante, compartimente de tren, săli de aşteptare, lifturi, magazine etc.(...) Persoana care întinde mâna prima este doamna, persoana mai în vârsta sau superiorul. Tot persoanei de rang superior îi revine iniţiativa formulei de salut. Dacă din necunoasterea acestei reguli, tânărul este primul care întinde mâna, să o refuzi este un afront".

Nimic exact despre cum se salută doi politicieni aflaţi la putere, dar în tabere diferite, deşi, atunci când reglementările nu sunt cunoscute sau au fost uitate, există posibilitatea ca aceştia să se salute ca nişte oameni obişnuiţi.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ce spun regulile bunelor maniere privitor la cei care nu vin la ceremoniile de instalare a noilor ministri?

    Dar la felul cum trebuie sa dai mana cu penalii? 

    Chiar daca nu avem prevederi anume in aceste 2 situatii superiorul sau noul venit are sau nu dreptul sa aleaga cu cine da mana?

    Se pare ca in cazul prezentat ambele parti n-au avut suficiente motive sa se intalneasca!  

    Bunele maniere spun ca penalii sa nu fie alesi parlamentari sau sa nu fie numiti ministrii. Daca totusi o facem, atunci sa-i salutam,.

    unde putea presedintele sa se spele pe maini dupa salut? nu vezi ,dragneo ,ca nu ai logica?valabil si pentru un salut cu tarbiceanu

    multi ticalosi si toti prosti!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb