Bătălie mare pentru operaţiunile de import-export a energiei electrice

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 februarie 2008

Bătălie mare pentru operaţiunile de import-export a energiei electrice

Licitaţia pentru alocarea capacităţilor de transport pentru efectuarea de operaţiuni de import-export a energiei a beneficiat, în acest an, de foarte mulţi participanţi. Octavian Lohan, directorul UNO-DEN (Unitatea Operaţională Dispecerul Energetic Naţional), ne-a declarat: "Concurenţa s-a înteţit, în ultima perioa­dă, în cadrul licitaţiilor pentru alocarea capacităţilor de trans­port. Noi organizăm una anuală şi apoi câte una lunară. Anul trecut, exporturile au scăzut semnificativ, din cauza secetei, dar şi-au revenit în ianuarie. În prezent, sunt oportunităţi excelente de export în regiune".

Domnia sa ne-a precizat că Bulgaria, Grecia şi ţările fostei Iugoslavii au nevoie de multă energie. În plus şi Polonia, care este un mare exportator, a trebuit să-şi reducă drastic operaţiunile din cauza unor probleme interne.

Potrivit datelor furnizate de DEN, pe relaţia cu Ungaria a fost alocată o capacitate de export de 50 MW. Licitaţiile au fost câştigate de "EDF Trading" (15 MW), "Atel România" (5 MW), "EFT România" (25 MW) şi "Sempra" (5 MW). Pe relaţia cu Bulgaria, capacitatea de export este tot de 50 MW. Licitaţiile au fost câştigate de "Atel România" (15 MW), "EFT România" (30 MW) şi "EGL Gas & Power" (5 MW). Posibilităţile de export în Serbia sunt tot de 50 MW, capacitate care va fi împărţită între "Atel România" (10 MW), "EFT România" (20 MW) şi "Korlea Invest" (20 MW).

Şi pe importuri a fost concurenţă serioasă. Capacitatea trans­frontalieră cu Ungaria, de 25 MW, va fi împărţită între "E.ON Sales & Trading", "EFT" şi "Atel". Capacitatea de transport cu Bulgaria este de 50 MW. Firmele care pot face importuri sunt "E.ON Sales & Trading", "EFT", "Atel" şi "Energy Holding". Capacitatea de import prin Serbia este de 50 MW. Câştigătorii licitaţiei sunt "E.ON Sales & Trading", "EFT" şi "Energy Holding".

Din Ucraina pot fi efectuate importuri de către "Korlea Invest", "Grivco" şi "Energy Holding". Capacitatea alocată este de 100 MW în total.

Licitaţiile aferente lunilor ianuarie şi februarie au adus câte 6-7 câştigători pe fiecare linie de interconexiune cu ţările vecine, atât pe operaţiuni de import, dar mai ales la exportul de energie. În afară de furnizorii menţionaţi, alţi operatori care au mai rezervat capacităţi sunt "Verbund", "CEZ Trade", "Statkraft", "Petro Carbo Chem" şi "Ezpada".

Octavian Lohan ne-a mai spus că, anul trecut, exportul a fost de 3.908 GWh, iar importul de 1.809 GWh. Comportamentul operatorilor a fost unul destul de neomogen de-a lungul anului, apreciază domnia sa.

În perioada ianuarie - martie 2007, exportul a fost mai mare decât în lunile similare din 2006. Apoi a intervenit seceta şi au fost efectuate importuri în aprilie şi mai. Lunile iunie şi iulie au adus o reluare timisă a exporturilor. Domnul Lohan ne-a precizat că, în august, s-a importat masiv din cauza faptului că preţurile au explodat pe PZU (piaţa spot de energie electrică). Toamna a venit cu o reluare a exporturilor, dar sub nivelul perioadei similare din 2006.

Pentru acest an, este prognozat un consum intern brut de 54.259 GWh şi o producţie netă de energie de 56.455 GWh. Astfel, sunt posibilităţi de export a 2.196 GWh. Directorul DEN ne-a spus că, în acest an, va fi dată în folosinţă a doua interconexiune cu Ungaria, care dublează capacitatea de tranzit a energiei cu ţara vecină. Cel mai probabil, linia va spori valoarea exporturilor către regiunile cu cerere mare.

În 2008, un sfert din energia produsă va fi asigurată din surse hidro, 18% din surse nucleare, 19% din hidrocarburi (gaze şi păcură), 38% din cărbune şi 0,02% din surse eoliene.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Foarte interesant articol. Multumim.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb