"Bayer" a lansat o ofertă nesolicitată de preluare a "Monsanto"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 mai 2016

"Bayer" a lansat o ofertă nesolicitată de preluare a "Monsanto"

Grupul german "Bayer" AG a lansat o ofertă nesolicitată de preluare a grupului american "Monsanto" Co., urmărind să devină cel mai mare producător mondial de chimicale destinate agriculturii.

"Monsanto" a dezvăluit încă de miercuri oferta, cu o zi înainte ca grupul farmaceutic "Bayer" să confirme propunerea. Termenii financiari ai tranzacţiei nu au fost dezvăluiţi, însă "Monsanto" a anunţat că va analiza oferta alături de consultanţii săi, "Morgan Stanley & Co.", "Ducera Partners" şi "Wachtell, Lipton, Rosen & Katz".

Compania americană a subliniat că nu există garanţii că va avea loc o tranzacţie.

Dacă "Bayer" va oferi un preţ de 120 - 125 de dolari pentru o acţiune "Monsanto", adică va plăti un plus de 35 - 40% faţă de cotaţia titlurilor rivalului american, atunci este posibil ca tranzacţia să se realizeze, conform analiştilor "Sanford C. Bernstein & Co".

"Bayer" a precizat că eventuala afacere îi va consolida poziţia de "companie globală bazată pe inovare în ştiinţele vieţii".

În condiţiile în care capitalizarea de piaţă a "Monsanto" se ridică la 42 de miliarde de dolari, tranzacţia ar fi, probabil, mai mare decât achiziţia companiei elveţiene "Syngenta" AG de către "China National Chemical" Corp. ("ChemChina") în februarie, pe 43 de miliarde de dolari. O afacere "Bayer" - "Monsanto" s-ar putea confrunta cu obstacole din partea autorităţilor de reglementare din SUA.

"Bayer" ocupă locul al doilea la nivel global pe piaţa erbicidelor, cu o cotă de 18%, pe primul loc aflându-se "Syngenta", cu o cotă de 19%. "Monsanto" este lider pe piaţa seminţelor, cu o cotă de 26%, urmată de "DuPont", care, anul trecut, a acceptat să fuzioneze cu "Dow Chemical".

Compania "Monsanto" este afectată de scăderea preţurilor materiilor prime agricole, iar oferta sa de a prelua "Syngenta" în 2015, pe aproximativ 46,2 miliarde de dolari, a eşuat. În trimestrul fiscal încheiat în februarie, vânzările "Monsanto" au scăzut cu 13%, în ritm anual, la 4,53 miliarde de dolari.

O eventuală afacere cu "Bayer" ar ajuta compania americană să-şi reducă depenedenţa de industria agricolă. Totodată, prin preluarea "Monsanto", "Bayer" îşi va consolida operaţiunile din sectorul seminţelor, unde "Monsanto" este lider global. Expansiunea în acest domeniu este chiar una dintre priorităţile companiei germane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb