"Bayer", "Deutsche Telekom" şi "E.ON", aşteptate la BVB, până la finele lunii

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 iunie 2011

"Bayer", "Deutsche Telekom" şi "E.ON", aşteptate la BVB, până la finele lunii

Acţiunile companiilor "Bayer"AG, "Deutsche Telekom" şi E.ON sunt aşteptate să intre la tranzacţionare pe ATS-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), până la finele acestei luni, a declarat, ieri, Valentin Ionescu, directorul general al BVB, cu ocazia prezentării celor trei companii de către analiştii de la "Tradeville".

Valentin Ionescu a explicat, ieri, că secţiunea internaţională a Sistemului Alternativ de Tranzacţionare al Bursei a fost creată pentru companiile străine care deţin societăţi închise, active pe piaţa românească. În prezent, pe ATS-ul BVB, sunt tranzacţionate doar acţiunile Daimler AG, însă acestea nu se bucură de o lichiditate însemnată.

Analiştii "Tradeville" au subliniat că, odată cu aducerea acţiunilor "Deutsche Telekom" (DTE) la Bursă, investitorii autohtoni vor avea ocazia să investească, pentru prima dată, într-o companie de telecomunicaţii, cotată pe o piaţă locală.

"Deşi piaţa telecom este destul de dezvoltată în ţara noas-tră, fiind prezente trei dintre cele opt mari companii europene de telecomunicaţii (France Telecom prin Orange Romania, Vodafone prin Vodafone Romania şi Deutsche Telekom prin Romtelecom, Cosmote şi Combridge), sectorul telecomunicaţiilor nu este prezent la BVB", se arată într-un raport "Tradeville".

Analiştii societăţii au atras atenţia că această lipsă face ca investitorii locali să poată beneficia din expansiunea din domeniu doar asumându-şi riscurile inerente unei investiţii în altă monedă decât leul. Trebuie precizat, însă, că nici pentru acţiunile DTE tranzacţionate pe sistemul ATS al BVB nu este eliminat acest risc (deşi tranzacţionarea se va face în lei), fluctuaţiile EUR/RON putînd să conducă la variaţii în preţul acţiunilor exprimat în RON (chiar dacă preţul în euro ar rămâne constant).

"Deutsche Telekom este una dintre primele trei companii de telecomunicaţii, după capitalizare, din Europa. Este prima companie din sectorul de telecomunicaţii la care inves-titorii autohtoni vor avea acces, pe piaţa noastră", a declarat, ieri, Ovidiu Dumitrescu, analist în cadrul "Tradeville", societatea care urmează să aducă cele trei acţiuni la BVB.

Acţiunile "Deutsche Telekom" erau tranzacţionate, ieri, la Bursa din Frankfurt, în jurul preţului de 10,4 euro/titlu, având o capitalizare bursieră de 45,11 miliarde euro.

Anul trecut, compania a raportat un profit comercial brut de 14,48 miliarde euro, la o cifră de afaceri de 46 miliarde euro, potrivit datelor financiare ajustate ca să includă vânzarea diviziei din Stele Unite. În 2009, Deutsche Telekom a înregistrat un profit comercial brut de 28,3 miliarde euro, la o cifră de afaceri de 64 miliarde euro, potrivit datelor financiare prezentate ieri de analiştii "Tradeville".

"În martie, anul acesta, Deutsche Telekom a reuşit o afacere foarte bună, vânzând divizia din Statele Unite la un preţ cu 45-50% peste cât evaluau analiştii că ar valora", a spus, ieri, analistul Ovidiu Dumitrescu.

Reprezentanţii "Tradeville" au mai prezentat, ieri, şi compania E.ON AG, "cel mai mare producător şi distribuitor de energie şi gaze naturale din lume", ale cărui acţiuni sunt subevaluate, în opinia analiştilor citaţi, în comparaţie cu alte companii energetice europene, precum Enel, RWE, GDF Suez şi Iberdrola.

"E.ON va trebui să se reorienteze pe termen mediu-lung către pieţele externe în curs de dezvoltare, unde reglementările sunt mai puţin stricte (...) obicetivul companiei în acest sens este să obţină 25% din profitul net în afara Europei. Orientarea către piaţa de energie regenerabilă ar putea fi un factor care va face diferenţa în anii următori, planul E.ON fiind ca în 2015 aproximativ 25% din vânzări să provină din această divizie", se arată în raportul de analiză al "Tradeville".

Dragoş Dărăbuţ, analist la casa de brokeraj menţionată, a prezentat, ieri, un raport asupra companiei farmaceutice "Bayer"AG, cu o capitalizare de circa 46 de miliarde euro. Acţiunile Bayer se tranzacţionau, luni, la preţul de 55,7 euro (231,6 lei).

Directorul general al Bursei a transmis, ieri, investitorilor de retail că este mai ieftin să tranzacţioneze acţiuni străine pe ATS-ul BVB decât la bursele externe, dat fiind costurile mai mari de acolo.

"Există percepţia că este mai ieftin să cumperi aceste acţiuni direct pe pieţele externe. Cred că este adevărat în privinţa fondurilor de investiţii care tranzacţionează sume importante din care reuşesc să acopere costurile, însă alta este situaţia în cazul investitorilor de retail, care trebuie să plătească comisioane importante. Pentru investitorii de retail este mai scump să investească direct pe bursele din afara ţării".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. bine ca mai diversificati companiile listate- O Idee buna asta cu ATS International.

    si mutarea companilor de pe RASDAQ trebuiesa continue. BVB nu poate reglementa piata.....mutarea lor trbuie luata ca atare nu ca o noua listare. CNVM ce face? doarme?!

    Au fost listate mai multe produse structurate saptamana trecuta pe actiunile din Ro - se muta lichiditatea de la SIBEx cavou/cimitir de elefanti la BVB! Pana la urma cina munceste corect va avea de castigat !!

    Corect - pe Vienna sau alte burse mai mari se percep comisioane fixe de 30-50 euro minim de catre brokeri ptr retaill ca sa-si acopere costurile. La valorii de tranzactii de pana la 5000 euro - poate fi mai ieftinla BUC

    Cristinico mama - vezi-ti de viata ta...ca te-a distrus Bebica. nu vrei mai mult de la viata??? pune mana si aranjaza-te si nu te mai imbraca ca o babuta...fa-ti dus mai des si iesi pe piata !

    Cristinico mama - vezi-ti de viata ta...ca te-a distrus Bebica. nu vrei mai mult de la viata??? pune mana si aranjaza-te si nu te mai imbraca ca o babuta...fa-ti dus mai des si iesi pe piata !

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb