Ultima Adunare Generală a Acţionarilor BCC a început cu anunţarea aprobării de către BNR a trei dintre persoanele nominalizate pentru Consiliul de Administraţie: Horia Manda, Bogdan Merfea şi Daniela Iliescu.
Fostul director executiv al BCC, Johan Gabriels, a anunţat că renunţă la poziţia din noua conducere unitară, pe fondul atmosferei ostile create de acţionari în ultimele adunări generale.
Gabriels a prezentat apoi nu doar situaţia financiară de anul trecut, ci o evoluţie a principalilor indicatori în perspectivă istorică. Cu această ocazie a ieşit în evidenţă dinamica neverosimilă a creditelor neperformante.
Rata medie de neperformanţă, calculată conform metodologiei EBA (European Banking Authority) a fost de 60,7%, în condiţiile în care 84,1% dintre creditele acordate înainte de 2010 şi aflate încă în portofoliul băncii sunt neperformante. Pentru intervalul 2010 - 2013, rata de neperformanţă a scăzut până la 49,9%, iar din T2 2013 până la sfârşitul anului trecut aceasta a fost de 7,5%, pe fondul necesităţii reducerii gradului de leverage impus de BNR.
Bugetul prezentat acţionarilor a prevăzut un profit zero pentru 2016, în condiţiile continuării programului de austeritate, pe fondul reducerii cheltuielilor salariale şi nesalariale cu 13%, respectiv 15%.
După eliminarea majorităţii restricţiilor impuse BCC, Banca Naţională a României a transmis, însă, noi cerinţe băncii, cea mai importantă fiind provizionarea integrală a creditelor cu întârzieri la plată de peste 180 de zile.
În acest context, aprobarea bugetului pentru 2016 a fost amânată până la evaluarea efectului noilor condiţii de provizionare asupra bilanţului şi profitabilităţii băncii.
La întrebarea acţionarilor cu privire la calendarul fuziunii dintre Carpatica şi Patria Bank, Horia Manda a precizat că raportul de fuziune va fi gata, probabil, până în iulie 2016, iar procesul se va finaliza în ianuarie sau februarie 2017.