Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat joi o nouă majorare a dobânzii de politică monetară, cu 0,50 de puncte procentuale, semnalând că este pregătită să furnizeze lichidităţi băncilor, dacă va fi necesar, pe fondul tulburărilor recente din sectorul bancar, informează news.ro.
BCE a semnalat timp de câteva săptămâni că va creşte din nou dobânzile la reuniunea din martie, deoarece inflaţia în regiunea cu 20 de membri rămâne cu mult peste nivelul ţintă.
În februarie, datele preliminare au arătat o inflaţie generală de 8,5%, cu mult peste ţinta băncii centrale de 2%.
Unii jucători de pe piaţă s-au întrebat dacă preşedinta BCE Christine Lagarde va continua această politică, având în vedere şocurile recente din sectorul bancar.
Acţiunile Credit Suisse acţiunile au scăzut cu până la 30% în tranzacţiile intraday de miercuri, iar întregul sector bancar a încheiat sesiunea de miercuri în declin cu aproximativ 7%.
"Se estimează că inflaţia va rămâne prea mare pentru prea mult timp. Prin urmare, Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cele trei dobânzi cheie ale BCE cu 0,50 de puncte procentuale", a spus BCE într-un comunicat.
Această ultimă majorare aduce dobânda principală a băncii la 3%.
Dobânda cheie a fost în teritoriu negativ înainte de iulie anul trecut.
"Consiliul guvernatorilor monitorizează îndeaproape tensiunile actuale de pe piaţă şi este pregătit să răspundă dacă este necesar pentru a menţine stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară în zona euro. Sectorul bancar din zona euro este rezistent, cu poziţii puternice de capital şi lichiditate", a spus banca centrală în acelaşi comunicat.
Presiunile iniţiale asupra sectorului bancar au apărut săptămâna trecută, când autorităţile americane au considerat că Silicon Valley Bank este insolvabilă.
Evenimentul a aruncat filialele internaţionale ale băncii în colaps şi a ridicat îngrijorări dacă băncile centrale cresc dobânzile într-un ritm prea agresiv.
Goldman Sachs şi-a ajustat rapid aşteptările privind dobânzile Rezervei Federale, ai cărei reprezentanţi care urmează să se întâlnească săptămâna viitoare, anticipând acum o creştere de 0,25 de puncte puncte procentuale, după ce anterior prognozase o creştere de 0,50 de puncte procentuale.
Oficialii europeni au dorit să sublinieze că situaţia din Europa este diferită de cea din Statele Unite. În general, există o concentrare mai mică a depozitelor (SVB era o bancă importantă pentru sectoarele tehnologiei şi asistenţei medicale), fluxurile de depozite par stabile, iar băncile europene sunt bine capitalizate de la transformarea reglementărilor care a urmat crizei financiare globale.
Evoluţia acţiunilor a arătat o oarecare uşurare în sectorul bancar, după ce Credit Suisse a declarat că va împrumuta până la 54 de miliarde de dolari de la Banca Naţională Elveţiană, banca centrală a ţării.
"Am trecut prin 2008"
Lagarde a dorit să sublinieze că recentele tulburări ale pieţei sunt diferite de ceea ce sa întâmplat în timpul crizei financiare globale din 2008.
"Având în vedere reformele care au avut loc şi am fost prin preajmă în 2008, aşa că îmi amintesc clar ce s-a întâmplat şi ce a trebuit să facem, am reformat cadrul, am convenit asupra Basel III [un cadru de reglementare], am crescut cotele de capital... sectorul bancar se află în prezent într-o poziţie mult, mult mai puternică. La care, dacă a fost nevoie, avem instrumentele, avem facilităţile disponibile şi avem, de asemenea, o cutie de instrumente care are şi alte instrumente pe care suntem întotdeauna gata să le activăm, dacă şi atunci când este nevoie", a spus Lagarde în timpul unei conferinţe de presă.
Lagarde a reiterat că banca centrală este pregătită să intervină, dacă va fi necesar.
BCE şi-a revizuit joi şi aşteptările inflaţioniste, anticipând că inflaţia totală va fi de 5,3% în acest an, urmată de 2,9% în 2024.
În decembrie, banca anticipa o cifră a inflaţiei de 6,3% pentru 2023 şi de 3,4% în 2024.
Lagarde a spus că BCE rămâne angajată să reducă inflaţia.
"Suntem hotărâţi să readucem inflaţia la 2% pe termen mediu, asta nu trebuie pus la îndoială, determinarea este intactă", a spus ea.
Rămâne o întrebare deschisă: cât de repede va proceda BCE cu majorări suplimentare ale dobânzilor?
Până la insprocentuale în mai, urmată de aceeaşi mişcare în iunie.
Lagarde nu a oferit indicii despre deciziile viitoare.
"Ştim că avem mult mai mult teren de acoperit (...)", a spus ea, subliniind că "ritmul pe care îl vom adopta va depinde în întregime de date".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2023, 20:41)
Slaba imitare a FED-ului,
jenant
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2023, 21:13)
Inca depaarte.