BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul de 4%

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 septembrie 2007

BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul de 4%

Euro s-a depreciat faţă de dolar

Euro s-a depreciat uşor faţă de dolar, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a spus că volatilitatea de pe piaţă din ultima perioadă a condus la nesiguranţă. Declaraţiile lui Trichet au survenit în contextul în care BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul de 4% şi au coborât iniţial moneda unică europeană faţă de dolar, deşi euro a stagnat apoi în timpul şedinţei de tranzacţionare.

"Cred că Trichet admite că în pieţele internaţionale sunt riscuri noi cum ar fi îngrijorarea legată de turbulenţele din sectorul american al creditelor ipotecare, care nu s-au mai manifestat până acum", a spus directorul departamentului de pieţe valutare de la Scotia Capital din Toronto, Steven Butler. "Aceste îngrijorări au început să afecteze negativ celelalte economii şi acest lucru înseamnă o amâ­nare a majorării dobânzii de politică monetară până când se liniştesc condiţiile din piaţa financiară", a adăugat analistul citat.

Trichet a spus că BCE va acorda o mare atenţie evoluţiei din pieţele financiare, dar a adăugat că se aşteaptă ca activitatea economică să rămâ­nă solidă pe plan mondial.

Euro se tranzacţiona la cotaţia de 1,3655 dolari la des­chiderea şedinţei de tranzacţionare, iar apoi a stagnat. Faţă de moneda japoneză, euro s-a apreciat cu 0,3%, până la cotaţia de 157,60 yeni/euro.

Dolarul a urcat cu 0,3% faţă de yen, până la cotaţia de 115,40 yeni/dolar, după ce a fost uşor susţinut de statisticile care au indicat scăderea în ultima săptămână cu 19.000 a numărului cererilor de ajutor de şomaj din Statele Unite ale Americii.

Banca centrală a Marii Britanii, Bank of England, a menţinut şi ea dobânda cheie ieri şi a spus că este prea devreme să estimeze întregul efect al turbulenţelor recente din pieţele financiare asupra creditării populaţiei şi companiilor. Atenţia jucătorilor din pieţele internaţionale se îndreaptă acum către Federal Reserve, a cărei reuniune de politică monetară este programată pe 18 septembrie. Analiştii estimează că banca centrală a Statelor Unite va scădea dobânda cheie cu minim 0,25% de la nivelul actual de 5,25%.

BCE injectează încă 42,24 miliarde euro

în piaţă

Banca Centrală Europeană (BCE) a operat, ieri, o nouă injecţie masivă de lichiditate, de 42,24 miliarde euro, în circuitul monetar al zonei euro, pentru a calma temerile de o penurie de bani în piaţă, provocată de criza creditelor ipotecare cu risc ridicat din Statele Unite. BCE a introdus banii în piaţă printr-o ofertă rapidă cu scadenţă la o zi, la o rată marginală a dobânzii de 4,06% şi o rată medie ponderată de 4,13%, arată un comunicat al băncii centrale. Instituţia a avertizat, în seara zilei precedente, că a observat o creştere a volatilităţii în piaţa monetară şi că este pregătită să acţioneze joi pentru a reinstaura ordinea.

Marile bănci centrale din lume, printre care şi BCE, au acţionat concertat, începând din data de 9 august şi au introdus fonduri în piaţă pentru a limita reducerea lichidităţii, pe fondul crizei din sectorul creditelor ipotecare cu risc ridicat din SUA. În ultimele două săptămâni, reprezentanţii BCE au repetat că piaţa se îndreaptă către normalizare şi că instituţia doreşte să absoarbă, treptat, surplusul de bani care s-a acumulat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb