BCE a redus dobânzile şi a majorat achiziţiile lunare de obligaţiuni

S.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 martie 2016

BCE a redus dobânzile şi a majorat achiziţiile lunare de obligaţiuni

Actualizare 19:28 Mario Draghi, dispus să plătească băncile pentru a acorda împrumuturi

Banca Centrală Europeană ar putea să plătească băncile pentru a se împrumuta de la BCE, cu condiţia să acorde la rândul lor credite gospodăriilor şi companiilor, a afirmat astăzi Mario Draghi, preşedintele BCE, cu ocazia prezentării unui nou program destinat stimulării creditării, transmite Reuters.

Draghi a menţionat că, în conformitate cu noul program "ţintit" de operaţiuni de refinanţare pe termen lung (TLTRO II), credite pe patru ani vor fi oferite la dobânda de bază a BCE, care a fost redusă astăzi la nivelul zero, iar băncile care acordă cele mai multe credite ar putea beneficia şi de un discount.

"Băncile vor plăti dobânda de refinanţare în momentul licitaţiei - care acum este zero - şi ar putea chiar beneficia de o reducere în funcţie de volumul creditelor pe care le acordă", a declarat Draghi la conferinţa de presă de după reuniunea de politică monetară.

"Volumul fondurilor pe care o bancă le poate împrumuta este legat de volumul creditelor pe care le au în bilanţ. Astfel că o bancă foarte activă în acordarea de credite în economia reală poate împrumuta mai mult decât o bancă concentrată pe alte activităţi", a mai spus Mario Draghi.

(S.A.)

---------

Actualizare 18:13 Mario Draghi: "Deciziile BCE au fost determinate de temerile privind efectele secundare ale inflaţiei"

Banca Centrală Europeană a decis să reducă dobânzile şi să majoreze achiziţiile de active pentru a opri răspândirea inflaţiei extrem de scăzute la ansamblul economiei, a afirmat astăzi preşedintele BCE, Mario Draghi, potrivit Reuters.

"Este crucial să evităm efectele secundare", a declarat Mario Draghi la conferinţa de presă de după reuniunea de politică monetară la care BCE a redus, pentru prima dată în istoria sa, dobânda de bază la nivelul zero.

În paralel, Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a redus astăzi estimările privind creşterea economică şi rata inflaţiei în zona euro, atât în 2016 cât şi în 2017, în condiţiile în care preţul scăzut al energiei se va răsfrânge şi asupra preţurilor altor bunuri şi servicii.

Potrivit noilor prognoze de inflaţie prezentate de BCE, zona euro ar urma să înregistreze în acest an o inflaţie de doar 0,1%, faţă de 1% cât estima anterior, iar prognoza pentru 2017 a fost revizuită la 1,3% de la 1,6%. De asemenea, conform primelor estimări privind inflaţia în 2018, BCE prognozează o rată de 1,6%, sub ţinta de 2% avută în vedere de gardienii euro. Inflaţia în zona euro a fost sub ţinta avută în vedere de BCE în ultimii trei ani iar cele mai recente prognoze sugerează că situaţia se va repeta şi în următorii trei ani.

De asemenea, BCE a revizuit în scădere şi prognoza privind creşterea economică înregistrată de zona euro până la 1,4% în 2016, 1,7% pentru anul viitor şi 1,8% în 2018, faţă de estimările anterioare care mizau pe o creştere de 1,7% în 2016 şi 1,9% pentru 2017.

(S.A.)

----------

Actualizare 16:09 Bursele europene au crescut semnificativ, după ce BCE a anunţat noi stimulente pentru creşterea economică

Acţiunile europene au înregistrat joi o creştere semnificativă, după ce Banca Centrală Europeană a anunţat noi stimulente pentru a creşte economia şi inflaţia în regiune, informează Reuters.

Pentru prima dată în istoria sa, BCE a redus dobânda de bază la nivelul zero şi totodată a majorat, peste aşteptări, achiziţiile lunare de obligaţiuni de la 60 până la 80 de miliarde de euro, precizează sursa citată.

În replică, Bursa de la Frankfurt a crescut cu 2,3%, cea de la Paris a urcat cu 3% iar principalul indice al Bursei de la Milano a înregistrat un avans de 3,62% în condiţiile în care acţiunile primelor două bănci italiene au înregistrat creşteri spectaculoase, 10,56% pentru titlurile Unicredit şi un avans de 7,15% pentru acţiunile Intesa Sanpaolo.

Indicele bursier pan-European FTSEurofirst 300 a crescut cu 2,5% până la cel mai ridicat nivel din acest an iar indicele blue-chip Euro STOXX 50 a crescut cu 3,6%.

Deciziile de politică monetară ale BCE, care a adoptat al doilea pachet de stimulente în ultimele trei luni, a pus sub presiune moneda euro, ceea ce a ajutat acţiunile europene, în condiţiile în care un euro mai slab face exporturile companiilor europene mai ieftine peste hotare.

"Un euro slab este un factor pozitiv pentru acţiuni" a declarat Richard Perry, analist la Hantec Markets.

Atenţia analiştilor se va îndrepta spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 13,30 GMT

(I.D.)

-----

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis astăzi să reducă dobânda de politică monetară la nivelul zero şi în paralel a majorat achiziţiile lunare de obligaţiuni, de la 60 până până la 80 de miliarde de euro, transmite AFP.

Reducerea dobânzii de bază a luat prin surprindere pieţele financiare, având în vedre că este vorba de un nou minim istoric. Începând luna septembrie 2014 şi până în prezent, dobânda de bază practicată de BCE a staţionat la nivelul minim record de 0,05%.

Tot în şedinţa de politică monetară de astăzi, BCE a decis să reducă şi dobânda la depozite, cu 10 puncte de bază până la minus 0,40%, precum şi dobânda la facilitatea de creditare marginală, cu cinci puncte de bază până la 0,25%. Prin reducerea dobânzii ce se aplică băncilor care stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, BCE vrea să stimuleze băncile să acorde mai multe credite pentru a dinamiza consumul şi investiţiile în Europa.

Imediat după acest anunţ, moneda euro s-a depreciat cu 1% în raport cu dolarul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu-mi miroase a bine.

    Doar din atat sa creasca bursele Europene, atunci cererea-oferta nu prea e libera sa se intalneasca. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb