BCE anunţă controale riguroase la băncile din zona euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 octombrie 2013

BCE anunţă controale riguroase la băncile din zona euro

Banca urmează să verifice 128 de instituţii de credit în privinţa calităţii activelor

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, ieri, că 128 de instituţii creditoare din zona euro vor fi supuse unei verificări mai riguroase a calităţii activelor lor, în cadrul testelor de anul viitor, considerând că analiza sa va consolida încrederea în acest sector.

BCE va începe verificarea calităţii activelor băncilor din zona euro în noiembrie anul acesta şi va finaliza procesul în octombrie 2014, înainte cu o lună să devină superaveghetor unic al instituţiilor de credit din regiune.

Printre băncile care vor fi testate se numără "Raiffeisen Zentralbank Oesterreich" AG, "Erste Group Bank" AG (Austria), "Bank of Cyprus" (Cipru), "Groupe Credit Agricole", "BNP Paribas", "Société Générale" (Franţa), "National Bank of Greece", "Eurobank Ergasias", "Piraeus Bank", "Alpha Bank" AE (Grecia), "UniCredit" SpA, "Intesa Sanpaolo" SpA (Italia), "ING Groep NV" (Olanda), "Banco Comercial Portugues" (Portugalia), "Banco Santander" şi "Banco Bilbao Vizcaya Argentaria" SA (Spania).

"O verificare cuprinzătoare, aplicată uniform tuturor băncilor importante, reprezentând 85% din sistemul bancar din zona euro, este un pas important înainte pentru Europa şi pentru viitorul economiei zonei euro", a declarat preşedintele BCE, Mario Draghi, adăugând: "Principalul obiectiv va fi transparenţa. Ne aşteptăm ca verificarea calităţii activelor să întărească încrederea sectorului privat în soliditatea băncilor din zona euro şi în calitatea bilanţurilor lor".

După finalizarea verificării calităţii activelor, în 2014, BCE şi Autoritatea Bancară din Europa (EBA) vor derula teste de stres în rândul băncilor din zona euro, urmând să analizeze şi deţinerile de obligaţiuni suverane ale acestora. Totodată, conform BCE, autorităţile de reglementare naţionale vor derula teste la nivelul fiecărei ţări, pe baza unei metodologii centralizate. La sfârşitul verificărilor, BCE va prezenta date complete referitoare la ţările şi băncile analizate, împreună cu recomandări pentru măsuri de supervizare.

Analiză Bloomberg: "Industria financiară europeană este mai fragmentată ca niciodată"

În timp ce Banca Centrală Europeană (BCE) se pregăteşte să facă primul pas spre o uniune bancară, industria financiară europeană este mai fragmentată ca niciodată, potrivit unei analize Bloomberg. Aceasta arată că accesul la finanţare este "sugrumat" în statele care au cea mai mare nevoie de creditare, iar băncile sunt dependente în cea mai mare măsură de obligaţiunile guvernamentale ale guvernelor din ţările de origine. Analiza menţionează că testele de stres pregătite de BCE cu intenţia de a consolida încrederea investitorilor în sistem, ar putea avea efect contrar.

Centralizarea supravegherii bancare de pe continent sub umbrela BCE are şanse reduse să răstoarne trendul de fragmentare a creditării la nivel naţional, care a condus la creşterea costurilor de finanţare în unele ţări şi a înrăutăţit interdependenţa nocivă dintre guvernele puternic îndatorate şi băncile din aceleaşi ţări, notează analiza.

Economişti şi actuali sau foşti oficiali ai băncilor centrale consideră că atât timp cât fiecare stat este responsabil pentru costurile asociate salvării sau închiderii unei bănci aflate în dificultate, guvernele nu vor fi dispuse să renunţe la control.

"Supravegherea nu este suficientă", declară, potrivit Bloomberg, Guntram Wolff, director al firmei de cercetare Bruegel. În opinia sa, rezoluţia centralizată a unei bănci este necesară pentru a determina instituţiile naţionale de supraveghere să nu mai pună presiune asupra băncilor astfel încât să nu mai existe o reţea fragmentată pe criterii naţionale.

Amintim că, săptămâna trecută, miniştrii de finanţe din UE au avizat proiectul supravegherii comune a băncilor din Europa de către BCE. Progresele către un sistem centralizat de recapitalizare şi rezoluţie sunt însă împiedicate de insistenţa Germaniei şi a statelor creditoare pentru modificarea tratatelor care stau la baza Uniunii Europene.

BCE le va cere băncilor din zona euro să aibă un nivel al fondurilor proprii de cel puţin 8%.

Noile reglementări privind verificarea calităţii activelor băncilor prevăd că BCE va defini drept neperformante creditele pentru care sunt înregistrate restanţe mai mari de 90 de zile. Noile norme sunt mai dure decât cele folosite la precedentele teste de stres derulate de UE, care le-au permis autorităţilor naţionale să definească creditele neperformante. Analiza va privi bilanţurile băncilor din zona euro la 31 decembrie 2013.

"Toate tipurile de active, inclusiv creditele neperformante, restructurate şi expunerile suverane vor fi acoperite de verificare", conform BCE.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb