BCE ar putea limita fondurile de urgenţă destinate băncilor greceşti

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 aprilie 2015

BCE ar putea limita fondurile de urgenţă destinate băncilor greceşti

Constancio, BCE: "Intrarea în incapacitate de plată nu atrage automat ieşirea din zona euro"

---------------

Actualizare 17:35 Reuters: BCE nu a luat nicio decizie privind limitarea sprijinului acordat băncilor elene

BCE a majorat la 75,5 miliarde euro finanţarea de urgenţă pentru băncile din Grecia

Banca Centrală Europeană nu a luat încă nicio decizie privind limitarea finanţării acordate creditorilor eleni, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

"Au loc discuţii privind diversele scenarii posibile dar asta nu înseamnă că se va ajunge la un acord pe această temă în Consiliul guvernatorilor BCE", mai susţin sursele.

Reprezentanţii Băncii Centrale a Greciei nu au comentat informaţia.

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să majoreze cu 1,5 miliarde de euro, până la 75,5 de miliarde de euro (81,2 miliarde de dolari), plafonul liniei de finanţare de urgenţă a Băncii Centrale din Grecia (ELA), care poate fi acordată creditorilor eleni, a declarat un oficial bancar elen, transmite Wall Street Journal.

Reprezentanţii Băncii Centrale Europene nu au comentat informaţia.

(Alexandru Costea)

--------------

Actualizare 10:27 Benoit Coeure: BCE va finanţa băncile greceşti atât timp cât rămân solvabile

Banca Centrală Europeană va continua să furnizeze lichidităţi băncilor elene atât timp cât rămân solvabile şi au suficiente garanţii, a declarat pentru Kathimerini Benoit Coeure, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, transmite Reuters.

"Situaţia actuală nu este, în mod clar, sustenabilă şi necesită acţiuni rapide şi decisive ale autorităţilor elene pentru a schimba lucrurile", a menţionat Coeure. Impunerea de controale asupra capitalului nu este "o ipoteză de lucru", a dat asigurări oficialul BCE, meţionând că "nu se pune problema" de o ieşire din zona euro a Greciei.

Întrebat dacă BCE va returna Atenei profiturile înregistrate de pe urma obligaţiunilor elene achiziţionate în timpul perioadei de vârf a crizei datoriilor, Coeure a spus că o astfel de opţiune va depinde de încheierea cu succes a analizei pachetului de asistenţă financiară acordat Greciei.

"În ultimele zile au existat progrese semnificative privind calitatea discuţiilor cu UE, BCE şi FMI, iar aceste evoluţii reprezintă o bază importantă pentru finalizarea cu succes a negocierilor", a afirmat Benoit Coeure.

---

Banca Centrală Europeană (BCE) analizează modalităţi prin care ar putea reduce finanţările de urgenţă acordate băncilor din Grecia prin programul de asistenţă ELA (Emergency Liquidity Assistance), în condiţiile în care unii membri ai consiliului guvernatorilor instituţiei se opun majorării ajutorului pentru Atena, conform unor surse citate de Bloomberg.

Sursele spun că tot mai mulţi membri din conducerea BCE sunt împotriva suplimentării lichidităţilor oferite băncilor elene prin ELA, program al cărui plafon a fost majorat aproape săptămânal din ianuarie până în prezent. Acum, plafonul a ajuns la 74 de miliarde de euro.

Băncile elene sunt dependente de fondurile ELA, în condiţiile în care BCE nu mai acceptă din luna ianuarie obligaţiunile emise de guvernul de la Atena drept garanţii pentru noi credite.

Sursele citate declară că printre măsurile analizate de BCE pentru limitarea finanţărilor către băncile elene se numără reducerea sumei maxime care poate fi accesată prin ELA, precum şi majorarea nivelul de "haircut" (marja care se deduce din valoarea de piaţă a activelor eligibile în vederea obţinerii valorii ajustate a acestora) pentru garanţiile depuse de băncile din Grecia.

CNBC scrie că, în cazul intrării Greciei în incapacitate de plată, haircut-ul ar putea ajunge chiar la 75-90% din valoarea garanţiilor.

Grecia mai poate accesa o tranşă în valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar încheiat în 2010 cu FMI, UE şi BCE, însă creditorii ţării au condiţionat acordarea banilor de adoptarea unor măsuri de austeritate, pe care guvernul de la Atena refuză să le implementeze. Creditorii aşteaptă noile propuneri ale guvernului elen până în 24 aprilie, când este programată o întâlnire a miniştrilor de finanţe din zona euro la Riga, în Letonia.

Constancio: "Sunt convins că nu va exista o ieşire a Greciei din zona euro".

Eventuala intrare în incapacitate de plată a Greciei nu atrage în mod automat ieşirea acestei ţări din zona euro, potrivit vicepreşedintelui BCE, Vitor Constancio.

"Sunt convins că nu va exista o ieşire a Greciei din zona euro. Legislaţia nu prevede că o ţară în incapacitate de plată poate fi exclusă din zona euro", afirmă Constancio.

Oficialul BCE se referă şi la posibilitatea introducerii controalelor asupra capitalului băncilor greceşti, declarând că o astfel de măsură trebuie să fie cerută de guvernul de la Atena şi aprobată de Comisia Europeană.

Amintim că, luni, guvernul elen a emis un ordin prin care obligă administraţiile locale să-şi transfere rezervele de numerar la banca centrală, de la băncile comerciale, măsură care, potrivit surselor, i-ar putea aduce Executivului circa două miliarde de euro.

Analişti: "Grecia s-ar putea confrunta cu propriul moment Lehman"

Piaţa acţiunilor din Grecia a scăzut puternic ieri, iar costurile împrumuturilor ţării au crescut, analiştii avertizând că Atena s-ar putea confrunta cu propriul moment "Lehman" (n.r. - falimentul băncii "Lehman Brothers").

Indicele major al Bursei din Atena, ASE, a pierdut peste 3%, iar randamentul obligaţiunilor cu maturitatea la doi ani a urcat la peste 28,5%, nivel maxim record. Obligaţiunile pe zece ani aveau, ieri, un randament de 13,62%, nivelul maxim al ultimilor doi ani.

"Dacă Grecia va ieşi din zona euro, acesta va fi un eveniment uluitor pentru Europa", declară, citat de CNBC, Mark Mobius, preşedinte executiv al "Templeton Emerging Markets Group". Acesta a menţionat că un astfel de eveniment ar marca "începutul sfârşitului", iar "peisajul nu va fi unul fericit".

Datoria Greciei a fost de 177,1% din PIB în 2014 (cea mai ridicată din UE), conform Eurostat.

Statele Unite îndeamnă Grecia şi creditorii săi să ajungă la un acord care să readucă economia elenă pe creştere. Jason Furman, preşedintele Consiliului Economic de la Casa Albă, a declarat, ieri, că este în interesul Greciei, al creditorilor acestei ţări şi al întregii lumi ca cele două părţi să stabilească reformele structurale care să readucă economia elenă pe creştere şi să îi permită să-şi plătească datoriile.

Potrivit afirmaţiilor sale, oficialii americani nu sunt convinşi de asigurările date de europeni în sensul că efectul unei ieşiri a Greciei din zona euro poate fi ţinut sub control.

"Nu cred că este un experiment pe care să vrem să îl facem. Dacă Grecia şi instituţiile europene nu găsesc o soluţie, ar fi groaznic nu doar pentru Grecia, ar fi un risc real pentru economia mondială, pe care nu ar trebui să ni-l asumăm", a spus Jason Furman.

Premierul grec, Alexis Tsipras, se va întâlni mâine, la Bruxelles, cu cancelarul german Angela Merkel, potrivit unui oficial de la Atena. Liderii UE au convocat un summit de urgenţă în ziua respectivă, pe tema migraţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb