Banca Centrală Europeană (BCE) va decide, în reuniunea de politică monetară de săptămâna viitoare, să taie din nou dobânda la depozite în teritoriu negativ, ceea ce nu va influenţa în mod pozitiv cursul monedei unice, potrivit analiştilor.
Conform Goldman Sachs Asset Management, BCE ar putea să taie încă 0,20 de puncte procentuale după ce, în decembrie anul trecut, a decis să ducă dobânda pentru depozite la -0,30%. Astfel, aceasta ar ajunge la -0,50%.
"Aşteptăm şi vom vedea. Suntem siguri că BCE va extinde stimulentele, inclusiv programul de relaxare cantitativă (n.r. - achiziţii de active). Anticipăm o măsură de tăiere a dobânzii în teritoriu negativ".
În opinia unor traderi intervievaţi de Reuters, BCE va reduce dobânda cu 0,10 puncte procentuale, la -0,40%.
O analiză Seeking Alpha anticipează că o astfel de decizie va deprecia euro până la 1,05 dolari, de la circa 1,08 dolari în prezent. Ieri, euro avea un curs de 1,0835 dolari pe piaţa SUA, la ora 11.19, cu 0,3% mai mic decât în ziua precedentă.
• "Deutsche Bank": "Politica monetară trebuie să ia alt curs"
Imprimarea de bani pare că şi-a pierdut puterea să sprijine economia, atrage atenţia John Cryan, şeful celei mai mari bănci germane, "Deutsche Bank", menţionând că strategia BCE afectează instituţiile de credit şi face creditarea mai scumpă.
"Cred că politica monetară trebuie să ia alt curs", a spus ieri Cryan, adăugând: "Consider că un mediu cu dobânzi mai normale este un loc mai sigur". Cryan critică în mod special dobânda negativă la depozite, impusă de BCE.
"Cea mai mare teamă de pe pieţe este că principalul instrument utilizat de băncile centrale ca să încerce să genereze creştere economică nu mai are putere", a declarat oficialul "Deutsche Bank", subliniind: "Unul dintre cei mai mari factori de risc pentru banca noastră este reprezentat de ameninţarea dobânzilor care sunt duse tot mai mult în teritoriu negativ. Asta înseamnă să taxăm mai mult la credite. Băncile nu pot absorbi pierderile".
Benoit Coeure, membru în consiliul director al BCE, a afirmat, ieri, că banca monitorizează riscul ca dobânzile negative să afecteze profitabilitatea instituţiilor financiare.
Decizia BCE privind dobânzile este aşteptată după reuniunea de politică monetară din 10 martie.
În luna ianuarie, BCE a decis să lase nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, menţinând totodată dobânda la depozite la -0,30%.