BCE avertizează că urmează o nouă majorare a dobânzilor, în mai

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 aprilie 2023

BCE avertizează că urmează o nouă majorare a dobânzilor, în mai

Banca Centrală Europeană (BCE) va trebui să majoreze ratele dobânzilor în luna mai, dacă inflaţia evoluează pe calea observată în proiecţiile economice din martie, este de părere economistul-şef al instituţiei, Philip Lane, potrivit businessplus.ie.

BCE a majorat dobânda de politică monetară cu un total de 350 de puncte de bază din iulie până în prezent, dar nu a oferit indicii pentru reuniunea sa din 4 mai, menţionâd că turbulenţele din sectorul financiar impun o precauţie suplimentară.

"Dacă rezistă linia de bază pe care am dezvoltat-o înainte să apară stresul bancar, ar fi potrivit să avem o creştere suplimentară în mai", a declarat Lane săptămâna trecută, adăugând: "Cu toate acestea, trebuie să urmărim datele privind acest nivel de referinţă, respectiv dacă va mai fi valabil la momentul reuniunii noastre din mai".

Pieţele anticipează, pentru şedinţa de politică monetară din 4 mai, o creştere cu 25 de puncte de bază a dobânzii de depozit percepute de BCE, care acum este de 3%, şi încă o majorare cu 25 de puncte de bază până la jumătatea anului.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referinţă cu 50 puncte de bază. Începând cu data de 22 martie, rata dobânzii pentru operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor pentru facilitatea de creditare marginală şi pentru facilitatea de depozit au crescut la 3,50%, 3,75%, respectiv 3%.

După reuniunea din martie, Consiliul guvernatorilor BCE a anunţat: "Inflaţia este prognozată să rămână mult prea ridicată pentru o perioadă îndelungată de timp. De aceea, Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE, în linie cu angajamentul său de a asigura o revenire ordonată a inflaţiei la ţinta pe termen mediu de 2%".

Reuters: Guvernatorii băncilor din Europa Centrală îşi modifică abordarea privind relaxarea politicii monetare

Guvernatorii băncilor centrale din Europa Centrală şi-au regândit apelurile la o politică monetară agresivă în ultimele două săptămâni, într-o încercare de a-i convinge pe investitori că vor începe curând reducerea dobânzilor, iar mesajul lor începe să-şi facă simţite efectele, transmite Reuters.

Avertismentele lor vin în pofida turbulenţelor de pe pieţele financiare din Europa, după preluarea Credit Suisse de către UBS, care i-a determinat pe investitori să parieze că băncile centrale globale vor începe relaxarea politicii monetare.

În condiţiile în care guvernatorii băncilor centrale din Europa Centrală au fost mai rapizi în majorarea dobânzilor, ei ar urma, de asemenea, să conducă politica de reducere a dobânzilor, notează Agerpres. Deşi încă s-ar putea întâmpla asta, se pare că reducerea dobânzilor va avea loc mai târziu decât s-a crezut anterior.

Dar, condiţiile de pe pieţele financiare se schimbă, regiunea fiind afectată de înăsprirea pieţei forţei de muncă şi de creşterea solidă a salariilor.

"Presiunile salariale ridicate vor menţine nivelul mare al inflaţiei şi ar putea duce la întârzierea relaxării politicii monetare, comparativ cu actualele aşteptări", apreciază analiştii de la Erste Bank.

Banca Centrală a Cehiei, care din iunie a refuzat să majoreze dobânzile, în pofida solicitărilor, şi-a accentuat de fapt mesajul referitor la politica monetară agresivă.

În Ungaria, unde analiştii se aşteptau la începerea relaxării politicii monetare în martie, Banca Centrală s-a angajat să menţină nemodificate dobânzile o perioadă prelungită de timp pentru a ţine sub control inflaţia. În februarie, rata anuală a inflaţiei în Ungaria se situa la 25,4%.

Guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Adam Glapinski, declara săptămâna trecută că este pregătit să majoreze dobânzile dacă va trebui, deşi nu este necesar ca dobânzile să crească mai mult dacă evoluţiile economice urmează perspectivele actuale.

Analiştii de la Goldman Sachs nu se aşteaptă la modificări ale dobânzilor în acest an, în Cehia.

Acum, analiştii pun accent pe Ungaria, care are cea mai ridicată rată a o dobânzii din UE, de 13%, pentru a stopa deprecierea forintului şi a contracara inflaţia ridicată.

Deşi au existat speculaţii că Banca Centrală a Ungariei ar putea începe relaxarea politicii monetare luna trecută, declaraţiile de la reuniunea din 28 martie au consolidat în schimb ideea că relaxarea ar putea începe în iunie.

"Banca Centrală a Ungariei a explicat clar că nu se gândeşte la reducerea dobânzilor în acest moment, ceea ce va sprijini evoluţia forintului", apreciază analiştii de la ING.

Săptămâna trecută, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, susţinând că inflaţia ar putea scădea mai rapid decât se credea anterior. De asemenea, BNR a estimat că activitatea economică a scăzut mai puţin decât se estima, iar analiştii cred că nu vor exista anul acesta modificări ale dobânzii.

"Prima reducere a dobânzii nu va avea loc probabil până la începutul lui 2024, odată ce autorităţile sunt mai încrezătoare că presiunile asupra preţurilor s-au atenuat", apreciază analiştii de la Capital Economics.

Rezervele valutare şi de aur ale Chinei au continuat să crească în luna martie, arată datele oficiale publicate vineri, pe măsură ce dolarul american s-a depreciat în raport cu alte valute importante, transmite Reuters.

La finele lunii martie, rezervele valutare ale Băncii Centrale a Chinei (PBOC), care sunt deja cele mai mari din lume, se situau la 3.184 miliarde de dolari, în creştere cu 50,72 miliarde de dolari faţă de 3.133 de miliarde de dolari în luna februarie.

În paralel, Banca Centrală a Chinei a continuat să îşi majoreze rezervele de aur pentru a cincea lună consecutiv, notează Agerpres. La finele lunii martie, rezervele de aur ale PBOC se situau la 2.068 de tone, în condiţiile în care au crescut cu 18 tone în luna martie, aceasta după o creştere de 102 tone în cele patru luni anterioare.

Valoarea rezervelor de aur ale Chinei era, la finele lunii martie, de 131,65 de miliarde de dolari, faţă de 120,28 miliarde de dolari la finele lunii februarie.

Ţări din întreaga lume au început să îşi majoreze rezervele de aur în contextul intensificării riscurilor geopolitice şi inflaţiei accelerate. Cererea de aur a băncilor centrale a crescut pentru al doilea an la rând în 2022, iar cei mai mari cumpărători de aur în luna ianuarie au fost băncile centrale din Turcia, China şi Kazahstan, arată datele Consiliului Mondial al Aurului.

Săptămâna trecută, preţul aurului a atins cea mai ridicată valoare din ultimul an, depăşind 2.000 de dolari uncia, după ce autorităţile americane au dat publicităţii noi date economice sub aşteptări. Criza bancară şi înmulţirea îngrijorărilor cu privire la evoluţia economiei mondiale au impulsionat şi ele cererea pentru aur, o valoare de refugiu în perioade de incertitudine.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Rorzboiul trebuie platit

    si de fanii "pro"  

    1. Rus fiind, platesti oricum!?

      Slabut de tot rusofobule,

      mai suna in prieten, poate iese "ceva" mai inteligent 

      Vezi ca in doua luni ti s-a devalorizat rubla la 80 ruble pentru 1 USD:-)...parca pe voi mujicii sanctiunile va intareau:-)

      Frate rusofob,

      cine tine banii nediversificat este un 

      analfabet financiar,

      asa ca lasa prostiile ptr. inculti 

      Adica lasa-le pt rusi!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb