BCE: Băncile din zona euro ar putea relaxa condiţiile de creditare pentru companii

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 octombrie 2013

BCE: Băncile din zona euro ar putea relaxa condiţiile de creditare pentru companii

Instituţiile financiare din zona euro semnalează că ar putea relaxa condiţiile de creditare pentru companii, pentru prima dată în mai bine de şase ani, ceea de ar putea susţine redresarea regiunii.

Un sondaj al Băncii Centrale Europene (BCE), citat de Bloomberg, arată că băncile aşteaptă să relaxeze standardele de creditare corporate în trimestrul actual. Aceasta ar fi prima astfel de măsură luată după trimestrul al doilea din 2007.

BCE mai estimează că instituţiile de credit plănuiesc, de asemenea, să faciliteze accesul la creditele de consum şi cele ipotecare, anticipând o creştere a cererii de împrumuturi de toate categoriile.

"Acesta este un sondaj încurajator", a declarat, conform Bloomberg, Marie Diron, consilier economic principal la "Ernst & Young" LLP din Londra. Diron a menţionat: "O astfel de măsură de relaxare ar fi o veste foarte bună pentru economia zonei euro. Până în prezent, estimările noastre se bazează pe ipoteze mai precaute, potrivit cărora condiţiile de creditare vor rămâne stricte ceva vreme".

Sondajul BCE, realizat în rândul a 133 de bănci, în intervalul 25 septembrie - 10 octombrie, arată că băncile au constatat o îmbunătăţire a accesului la finanţare în trimestrul al treilea.

"Sondajul a confirmat stabilizarea condiţiilor de creditare pentru firme şi gospodării în contextul unei cereri încă slabe", a subliniat BCE.

Luna aceasta, preşedintele BCE, Mario Draghi, a atras atenţia asupra dinamicii slabe a creditării, care este un motiv pentru menţinerea dobânzilor scăzute de către instituţia pe care o conduce.

"Avem, în mod sincer, speranţe mari că, înainte să finalizăm verificarea calităţii activelor băncilor din zona euro, creditarea se va redresa", spunea Draghi după şedinţa de politică monetară a BCE din 2 octombrie. Atunci, oficialul BCE a subliniat: "Am fi într-o formă foarte rea, dacă creditarea nu se va redresa până atunci".

Publicarea analizei BCE, ieri, a coincis cu un raport al Comisiei Europene din care rezultă că încrederea în economia zonei euro a crescut peste aşteptări în octombrie. Indicele care măsoară încrederea directorilor de companii şi a consumatorilor a urcat pentru a şasea lună la rând, în octombrie, ajungând la 97,8 puncte, de la 96,9 în septembrie. Nivelul este cel mai ridicat din ultimii doi ani şi depăşeşte aşteptările analiştilor: 97,2 puncte.

Potrivit BCE, creditarea către societăţi şi gospodării a scăzut în ultimele 17 luni, iar riscul debitorilor legat de perspectivele afacerii şi incertitudinile macroeconomice rămâne factorul principal care explică politicile de creditare. Cererea de împrumuturi corporate a scăzut în trimestrul a treilea, cererile pentru împrumuturi de consum au crescut, iar cele pentru credite ipotecare au sporit pentru prima oară în ultimii trei ani, conform BCE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb