BCE face presiuni asupra băncilor europene cu privire la o posibilă recesiune

V.G.
Bănci-Asigurări / 7 octombrie 2022

BCE face presiuni asupra băncilor europene cu privire la o posibilă recesiune

Banca Centrală Europeană (BCE) îşi manifestă îngrijorarea cu privire la atitudinea prea relaxată a marilor grupuri financiare din Europa, în faţa recesiunii adânci care ar putea veni în 2023, notează Ziare.com.

BCE şi-a înteţit presiunile la adresa băncilor din Uniunea Europeană, de la care doreşte o atitudine rezervată în privinţa bonusurilor şi a dividendelor.

Creditorii europeni manifestă însă o atitudine ostilă la adresa recomandărilor BCE, care le cere să îşi majoreze provizionale de risc, în faţa crizei economice care poate aduce un val de falimente.

Creşterea presiunii BCE vine în momentul în care mai multe bănci din zona euro, inclusiv UniCredit SpA, Commerzbank şi Deutsche Bank AG, au publicat recent prognoze optimiste, chiar şi în condiţiile în care creşterea inflaţiei şi majorarea ratelor de dobândă afectează perspectivele economice, scrie Bloomberg.

Instituţiile de credit susţin că este puţin probabilă situaţia de a fi nevoite să facă provizioane masive la împrumuturile pe care le oferă, chiar dacă majorarea preţurilor la energie în Europa aduce o provocare de proporţii. Prin urmare BCE consideră că băncile ar putea să subestimeze riscurile.

Există "o anumită reticenţă din partea băncilor de a se angaja serios în discuţii de supraveghere", a declarat recent Andrea Enria, care conduce consiliul de supraveghere al BCE.

AdsEuropa se confruntă cu "un şoc macroeconomic persistent şi deplin", care impune supraveghetorilor "să fie extrem de precauţi", a adăugat el.

Presiunea exercitată de BCE nu este înţeleasă de mai multe dintre băncile europene, în condiţiile în care acestea vor raporta profituri considerabile pentru 2022.Iar o marjă mare de profit creează aşteptări în rândul bancherilor că vor primi bonusuri mai mari.

De asemenea, investitorii se aşteaptă la dividende substanţiale în următorii ani, existând posibilitatea unui val de reacţii negative dacă aceste sume vor fi reduse.

"BCE se confruntă deja cu o problemă de credibilitate în rândul băncilor europene după ce a impus provizioane mari instituţiilor de credit în timpul pandemiei de Covid-19, în urma unor estimări care s-au dovedit prea pesimiste", admite Andrea Enria.

Această situaţie a alimentat o atitudine ostilă în rândul băncilor "de a respinge apelurile supraveghetorilor lor la prudenţă, ca fiind conservatorism nejustificat", a arătat reprezentantul BCE, potrivit sursei citate.

Astfel, BCE a îndemnat în 2020 băncile să pună deoparte provizioane mari în faţa blocajelor legate de Covid-19, care a creat o importantă presiune pe profiturile bancare din acel an.

Autoritatea de supraveghere a implementat, de asemenea, o interdicţie de facto privind plata dividendelor şi răscumpărările de acţiuni, care s-a dovedit a fi dăunătoare pentru evaluările băncilor şi a devenit o ţintă a criticilor publice din partea mai multor bancheri importanţi din zona euro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dupa smecheria cu "tiparnita de bani",

    BCE mai face si presiuni,

    minunat 

    1. DAAAA.Tot ei recomanda prudenta acum dupa ce au incurajat timp de 14 ani cu dobanzi negative tot felul de inginerii financiare inclusiv de la fonduri de pensii. Bancile sunt falite din nou pun pariu exact ca-n 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb