BCE: Lipsa unui acord între Grecia şi creditori poate afecta termenii de finanţare din zona euro

A.V.
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 29 mai 2015

Aşteptările privind un posibil faliment al Greciei au crescut semnificativ, conform BCE

--------------

Actualizare 16:03 Oficiul elen de Statistică a confirmat reintrarea statului în recesiune în primul trimestru

Economia Greciei a reintrat în recesiune în primul trimestru din 2015, înregistrând un declin de 0,2%, după o scădere de 0,4% în precedentele trei luni, a anunţat, azi, Oficiul elen de Statistică (ELSTAT), confirmând estimarea preliminară de la începutul acestei luni, transmite Reuters.

În 2014, economia a ieşit din recesiunea care a durat şase ani, înregistrând un avans de 0,8%, dar turbulenţele din ultimele luni au afectat evoluţia PIB-ului.

În ritm anual, PIB-ul Greciei a crescut cu 0,4% în primul trimestru din 2015, o încetinire faţă de avansul de 1,3% din ultimele trei luni ale anului trecut.

(Alexandru Costea)

------------------

Actualizare 15:33 Depozitele bancare din Grecia au scăzut în aprilie la cel mai redus nivel din peste 10 ani

Depozitele bancare din Grecia au coborât în aprilie la 139,4 miliarde euro, cel mai redus nivel din peste 10 ani, în condiţiile în care populaţia, îngrijorată de blocajul negocierilor dintre Guvern şi creditorii internaţionali, a retras din conturi peste 5 miliarde de euro, relatează Kathimerini.

În luna martie, depozitele bancare ale grecilor se ridicau la 145 de miliarde de euro.

Datele aferente lunii aprilie, publicate vineri de Banca Centrală Europeană (BCE), sunt cele mai reduse după cele înregistrate în noiembrie 2004, când depozitele bancare ale populaţiei au fost de 137,2 miliarde de euro.

(Elena Deacu)

---

Conducerea Băncii Centrale Europene (BCE) a amplificat presiunile asupra Greciei, sugerând că lipsa unui acord rapid între Atena şi creditorii săi externi riscă să înrăutăţească termenii de finanţare pentru alte state vulnerabile din zona euro.

"Reacţia pieţei financiare la situaţia din Grecia a fost limitată până acum, dar în absenţa unui acord rapid cu creditorii pe marginea reformelor structurale, riscul creşterii primelor de risc pentru finanţarea ţărilor vulnerabile din zona euro s-ar putea materializa", potrivit unui raport al BCE, care menţionează: "Aşteptările referitoare la riscurile de faliment al Greciei au crescut semnificativ, pe fondul incertitudinilor politice".

Pe de altă parte, Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor BCE, a declarat că instituţia nu poate furniza finanţare interimară Greciei în baza legislaţiei actuale.

"Ştiu că au apărut unele idei potrivit cărora BCE ar putea oferi finanţare interimară. Nu văd nicio posibilitate legală să facem acest lucru", a spus Nowotny.

Declaraţiile oficialului BCE au venit după ce ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat că nu au avut loc progrese substanţiale în negocierile cu Grecia, iar Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a afirmat că guvernul elen trebuie să prezinte un pachet complet de reforme ca să primească finanţare.

Grecia trebuie să plătească, în luna iunie, datorii scadente în valoare de 1,6 miliarde de euro către FMI, din care 312 milioane de euro în 5 iunie. În lipsa unui acord cu creditorii, Atena riscă să intre în incapacitate de plată.

Atena mai poate accesa 7,2 miliarde de euro din acordul de finanţare obţinut în 2010 de la UE şi FMI, dar banii vor fi deblocaţi doar dacă grecii vor adopta reformele solicitate de creditori.

BCE nu relaxează condiţiile de finanţare pentru Grecia

Ewald Nowotny a dezminţit, ieri, speculaţiile cu privire la o relaxare imediată a condiţiilor de finanţare pentru Grecia, precizând că obligaţiunile elene nu vor fi acceptate drept garanţii în schimbul creditelor oferite de BCE.

Declaraţiile lui Nowotny urmează celor făcute de alţi oficiali europeni care au contrazis optimismul guvernului grec cu privire la iminenţa unui acord între Atena şi creditorii internaţionali.

"Într-o situaţie de acest fel există întotdeauna foarte mult zgomot şi cred că este important să facem distincţia între zgomot şi fapte. Pentru noi este clar că trebuie îndeplinite anumite condiţii. Una din condiţii este dacă putem accepta active greceşti, obligaţiuni greceşti, sub formă de garanţii. Pentru moment, răspunsul este nu", a subliniat Nowotny.

La începutul acestui an, BCE a decis să nu mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru finanţare, transferând către banca centrală a Greciei rolul finanţării băncilor din ţară.

Germania şi Franţa au respins, miercuri seara, informaţiile potrivit cărora acordul cu Grecia privind noul program de reforme este iminent, iar directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat ieri că mai sunt multe de făcut înainte de deblocarea finanţării.

"Negocierile dintre creditori şi guvernul elen nu au progresat prea mult, deocamdată", a declarat ministrul de german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, adăugând că este destul de surprins când oficialii eleni afirmă că acordul este aproape să fie încheiat.

La rândul său, Christine Lagarde a precizat: "Lucrăm la o soluţie pentru Grecia şi nu pot spune că am obţinut rezultate substanţiale".Totuşi, oficialul FMI crede că Grecia îşi va respecta angajamentele.

Guvernul Greciei speră că va ajunge, până duminică, la un acord cu creditorii internaţionali, avertizând că, în caz contrar, vor fi "consecinţe", şi sugerează intensificarea cooperării cu Rusia şi China, informează La Repubblica.

"Presiunea creditorilor internaţionali pentru revizuirea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) este asfixiantă", a acuzat ministrul grec al finanţelor, Yanis Varoufakis, într-un discurs rostit în Parlamentul de la Atena, conform Mediafax.

"Grecia vrea ajungerea la un acord cu creditorii până duminică. Facem totul ca să evităm intrarea în incapacitate de plăţi; şi creditorii speră să fie evitată o astfel de situaţie. Sperăm să ajungem rapid la un acord. Un eventual eşec va avea consecinţe, nu doar financiare, pentru Uniunea Europeană", a atras atenţia, la rândul său, Gabriel Sakellaridis, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Atena, sugerând o eventuală intensificare a cooperării Greciei cu Rusia şi China.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb