BCE nu are motive să coboare dobânda: euro creşte

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 septembrie 2012

BCE nu are motive să coboare dobânda: euro creşte

Oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) consideră că, în acest moment, nu este necesară o reducere a dobânzii, potrivit afirmaţiilor lui Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor instituţiei.

"În prezent, în zona euro nu exis­tă nevoia unor schimbări ale ratelor dobânzii", a declarat Nowotny, citat de cotidianul austriac Die Presse.

Afirmaţia lui Nowotny vine după ce, la data de 23 septembrie, Benoit Coeure, membru în board-ul executiv al BCE, a declarat: "Nu este absolut evident că o altă reducere a ratei dobânzii ar fi necesară".

Guvernatorii BCE se vor reuni la data de 4 octombrie, când vor decide în privinţa politicii monetare viitoare.

În urma declaraţiilor făcute ieri de Ewald Nowotny, moneda unică europeasnă s-a apreciat în raport cu cea americană. La ora 10.37, pe piaţa din New York, euro a avut un curs de 1,2957 dolari, mai mare cu 0,2% comparativ cu ziua precedentă.

Dinamica monedei europene a fost influenţată şi de faptul că Spania a vândut, ieri, titluri de stat la randamente în urcare, ceea ce amplifică speculaţiile potrivit cărora această ţară va fi nevoită să ceară un pachet de salvare.

Spania a vândut titluri de 3,983 miliarde euro, cu maturitatea la trei ani şi şase ani, suma obţinută fiind conformă ţintei stabilite de guvern (3-4 miliarde euro). Titlurile pe trei luni au fost plasate la un randament de 1,203%, comparativ cu 0,946% la licitaţia similară anterioară, din 28 august. Titlurile pe şase ani au fost vândute la un randament de 2,213%, comparativ cu 2,026% la licitaţia precedentă.

Ieri, oficialii de la Madrid au declarat că vor să ştie mai multe în privinţa sumei pe care BCE este dispusă să o aloce pentru achiziţia de titluri de stat spaniole, înainte să ia în calcul cererea de sprijin de la această instituţie.

"Trebuie să ştim în ce măsură va interveni BCE pe piaţa secundară a obligaţiunilor", a afirmat vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria, adăugând: "Ca să luăm decizii, trebuie să avem toate elementele pe masă".

Amintim că, zilele trecute, unii lideri euro­peni au atras atenţia că Spania trebuie să spună dacă va apela la un pachet de sprijin, fără să mai ocolească adevărul.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb