BCE: "Posibilităţile noastre de acţiune sunt limitate"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 ianuarie 2015

BCE: "Posibilităţile noastre de acţiune sunt limitate"

Analiştii aşteaptă lansarea unui program de relaxare cantitativă de circa 600 miliarde euro

Citigroup: "Măsura ar putea să fie insuficientă"

Mitsubishi UFJ: "A trecut vremea jumătăţilor de măsură"

Banca Centrală Europeană (BCE) are la dispoziţie opţiuni limitate ca să lupte cu stagnarea pe termen lung a zonei euro, spune Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor instituţiei.

Declaraţia sa, făcută ieri, vine în săptămâna în care piaţa aşteaptă ca BCE să decidă lansarea unui program de relaxare cantitativă (n.r. program de achiziţii masive de obligaţiuni suverane), în vederea susţinerii economiei uniunii monetare. BCE are programată o reuniune de politică monetară în 22 ianuarie, când va anunţa dacă intervine cu un astfel de plan.

"Posibilităţile noastre de acţiune sunt limitate", a afirmat Nowotny, citat de cotidianul austriac Tiroler Tageszeitung. Oficialul BCE nu a dat amănunte în acest sens, dar a menţionat că "marja de siguranţă s-a redus", în condiţiile în care zona euro a avut, în decembrie anul trecut, inflaţie negativă, iar această tendinţă se va menţine în primele luni din anul curent. Totuşi, Nowotny estimează că deflaţia nu se va menţine pe întreg anul 2015.

Felul în care a fost conceput programul BCE este o necunoscută pentru piaţă, astfel că au apărut temeri cu privire la credibilitatea şi eficienţa sa.

Conform unui sondaj Reuters, traderii de pe piaţa monetară preconizează că BCE va anunţa un program de relaxare cantitativă de 600 miliarde euro, însă cei intervievaţi spun că acesta nu va fi suficient ca să readucă inflaţia în ţinta prevăzută de BCE (circa 2%).

Willem Buiter, economist şef la "Citigroup", este de părere că şansele anunţului unui program de relaxare cantitativă de către BCE, săptămâna aceasta, sunt "extrem de mari, aproape sigure".

Dar, spune acesta, se menţin temerile că schema "nu va fi suficientă şi va face foarte puţin pentru prevenirea unor episoade viitoare de deflaţie".

Există şi opinii potrivit cărora BCE ar putea amâna până în martie lansarea relaxării cantitative (din cauza alegerilor din Grecia, din 25 ianuarie), însă atunci acest pachet ar fi tardiv. "Citigroup" anticipează că BCE ar putea injecta 600 de miliarde de euro în economie, însă şi "o sumă mai mare este plauzibilă".

Derek Halpenny, şef de departament în cadrul "Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ", consideră că programul BCE va fi mai mare de 500 de miliarde de euro, însă nu va atinge 1.000 de miliarde.

"A trecut vremea jumătăţilor de măsură, iar pentru euro, amploarea programului va fi crucială în zilele care vor urma anunţului BCE", spune Derek Halpenny.

Analiştii de la Capital Economics nu se aşteaptă la mişcări semnificative pe pieţe în urma şedinţei de joi a BCE.

"În afara situaţiei în care BCE va crea şoc şi uimire prin anunţarea unor achiziţii mai mari decât cele estimate în prezent, nu ne aşteptăm la reacţii semnificative pe pieţele financiare din centrul şi estul Europei", potrivit unei note a Capital Economics.

Euro urcă

Euro s-a apreciat ieri, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora investitorii, afectaţi de decizia Băncii Naţionale a Elveţiei de a elimina plafonul impus cursului de schimb franc/euro, vor paria pe o piaţă cu risc.

Euro a urcat cu 0,5% ieri, la ora 09.50, pe piaţa din New York, ajungând la 1,1620 dolari, după ce, vineri, moneda unică europeană coborâse la 1,14595 dolari.

În ianuarie, euro a pierdut peste 4% faţă de dolar, acesta fiind cel mai important declin lunar din ultimii doi ani şi jumătate.

Preşedintele Franţei, sigur că BCE va lansa relaxarea cantitativă

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, spune că BCE va anunţa joi programul de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale emise de statele din zona euro.

"BCE va decide joi să cumpere obligaţiuni guvernamentale, măsură care va furniza lichidităţi semnificative pentru economiile europene şi care va crea o mişcare favorabilă creşterii economice", a declarat Hollande, conform MarketWatch.

FMI cere BCE să împartă riscurile la achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale

Banca Centrală Europeană ar trebui să se asigure că va împărţi riscurile cu statele membre în urma adoptării unor măsuri de relaxare cantitativă (QE), a afirmat ieri directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, transmite Reuters, potrivit Agerpres. Analiştii susţin că experţii Băncii Centrale Europene au elaborat mai multe scenarii privind achiziţionarea de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro, în valoare de până la 500 de miliarde de euro, iar la şedinţa de politică monetară de joi BCE ar urma să anunţe măsuri de relaxare cantitativă, pentru a preveni deflaţia.

"Cu cât sunt mai eficiente, cu atât este mai bine să fie împărţite riscurile", a afirmat Christine Lagarde la o conferinţă de presă, când a fost întrebată de ideea de a face responsabile băncile centrale naţionale pentru obligaţiunile achiziţionate.

Inflaţia din zona euro a fost de -0,2% în decembrie anul trecut.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. obligatiunile caror state vor fi cumparate de BCE, si in ce procente? Sigur, e o intrebare retorica mai mult

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb