Profitabilitatea sectorului bancar din zona euro este scăzută, iar creşterea slabă din domeniu ar putea diminua perspectivele sectorului, conform vicepreşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Luis de Guindos, citat de Reuters.
Dobânzile negative ale BCE nu sunt cauza acestei slăbiciuni, deoarece politica monetară super-relaxată a avut până acum un efect neutru asupra profiturilor băncilor, a declarat Guindos, la o conferinţă desfăşurată la Roma.
"Cu toate acestea, efectele globale ale dobânzilor negative asupra sectorului bancar trebuie monitorizate cu atenţie, în special pentru că echilibrul efectelor lor va depinde de perioada în care costul creditului rămâne în teritoriul negativ", a mai spus oficialul BCE.
Săptămâna trecută, preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că instituţia pe care o conduce îşi va relaxa şi mai mult politica dacă inflaţia nu revine în apropiere de obiectivul ţintă, ceea ce a alimentat aşteptările privind noi măsuri de stimulare monetară în zona euro, în următoarele săptămâni.
Ţinta de inflaţie a BCE este apropiată de 2%. Însă, Oficiul european de statistică (Eurostat) a anunţat, luna aceasta, că în mai 2019 inflaţia din zona euro a coborât la 1,2% - cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni, de la 1,7% înregistrat în aprilie 2019.
"În absenţa unei îmbunătăţiri, astfel încât o convergenţă sustenabilă spre obiectivul nostru de inflaţie să fie ameninţată, vor fi necesare noi stimulente", a declarat, la momentul menţionat, Mario Draghi, subliniind că BCE poate coborî şi mai mult dobânzile, respectiv poate adopta măsuri care să compenseze eventualele efecte secundare ale dobânzilor negative.
Tot luna aceasta, Mario Draghi a declarat că aderarea la zona euro a îmbunătăţit calitatea instituţiilor în statele membre din Europa de Est, comparativ cu ţările care şi-au păstrat propriile monede naţionale.