BCE se angajează să readucă stabilitatea preţurilor

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 martie 2023

BCE se angajează să readucă stabilitatea preţurilor

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde a promis ieri că va face "tot ceea ce trebuie" ca să readucă stabilitatea preţurilor, transmite AFP.

Cu prilejul unui colocviu organizat la Geneva de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), Christine Lagarde a spus: "Vom readuce stabilitatea preţurilor şi vom face tot ceea ce trebuie". Oficialul BCE s-a referit la inflaţia crescută care afectează majoritatea ţărilor din zona euro şi pe care instituţia de la Frankfurt are misiunea să o combată.

În discursul său, Christine Lagarde a menţionat şi faptul că "primele victime ale unei inflaţii ridicate sunt cei defavorizaţi, cei vulnerabili, cei mai slab plătiţi".

Săptămâna trecută, Christine Lagarde a sugerat că majorările de dobândă ale BCE vor continua şi dincolo de luna martie, pentru a controla inflaţia.

"În calitate de preşedinte al BCE, munca mea este mai degrabă limitată, dar de o importanţă capitală şi aceasta este stabilitatea preţurilor, adică lupta împotriva inflaţiei generate de criza energetică, provocată de războiul teribil din Ucraina", a subliniat Christine Lagarde la colocviul la care a participat şi directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, notează Agerpres.

BCE a majorat deja costul creditului cu trei puncte procentuale, începând din luna iulie a anului trecut, şi anticipat a promis practic o nouă majorare cu 50 de puncte de bază la reuniunea Consiliului guvernatorilor din 16 martie. Este vorba de o majorare fără precedent a costului creditului de la înfiinţarea BCE, însă justificată în condiţiile în care rata inflaţiei este de patru ori mai mare decât ţinta BCE, respectiv o creştere a preţurilor de 2% pe termen mediu.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut în luna februarie, pentru a patra lună consecutiv, până la 8,5%, de la 8,6% în luna ianuarie, potrivit datelor Eurostat, însă inflaţia de bază în zona euro a atins luna trecută un nivel record de 5,6%, iar unii decidenţi se tem că această majorare are legătură cu creşterea salariilor în sectorul serviciilor, ceea ce va face tendinţa generală de creştere a preţurilor şi mai durabilă şi mai dificil de încetinit.

Guvernatorul Băncii Ungariei îi cere Guvernului să contribuie la eforturile de reducere a inflaţiei

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, i-a cerut ieri Guvernului premierului Viktor Orban să contribuie la eforturile de reducere a inflaţiei, spunând că ţara se confruntă cu riscuri, de la creşterea costurilor serviciului datoriei la o convergenţă mai lentă, transmite Reuters.

În februarie, rata inflaţiei în Ungaria a încetinit uşor, pentru prima dată de la mijlocul lui 2021.

Săptămâna trecută, Banca Naţională a Ungariei a menţinut nemodificată rata dobânzii, în linie cu estimările, şi a anunţat că va înăspri şi mai mult condiţiile de lichiditate, sfidând presiunile Guvernului de a reduce costurile de împrumut, în contextul încetinirii creşterii economiei, notează Agerpres.

"Este ofensat guvernatorul Băncii Naţionale? Este frustrat? S-a certat cu premierul? Nu, Doamne fereşte! Există un dezacord de principiu între Executiv şi Banca Naţională a Ungariei", a declarat Matolcsy în Parlament, adăugând: "Banca Naţională a Ungariei trebuie să lupte contra inflaţiei şi cerem ajutorul Guvernului în cadrul acestui efort".

Datele publicate ieri arată că, în februarie, rata anuală a inflaţiei în Ungaria s-a atenuat uşor, la 25,4%, în linie cu estimările. Comisia Europeană previzionează că anul acesta rata inflaţiei în Ungaria se va situa la 16,4%, cel mai ridicat nivel din UE.

Matolcsy susţine că Orban a ignorat solicitările de la Banca Naţională a Ungariei pentru a lansa reforme economice şi a numit crizele din ultimii trei ani "oportunităţi ratate", Ungaria fiind sub alte state membre UE în privinţa productivităţii.

"Revenirea de la acest nivel va fi extrem de dificilă. Să strici ceva este foarte uşor, să repari poate fi extrem de dificil", a apreciat guvernatorul.

În schimb, ministrul ungar de Finanţe, Mihaly Varga, susţine că până la finalul anului rata inflaţiei în Ungaria va scădea sub 10%. De asemenea, oficialul spune că Executivul "cu siguranţă va reduce povara taxelor asupra băncilor şi producătorilor de medicamente în bugetul pe 2024".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca vor atinge maximele,va face totul

    sa ramana ASA pe veci 

    sa readuca "stabilitatea" preturilor pe alt platou?

    s c cret 

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6036
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3117
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9767
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.0257

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb