BCE, un sfert de secol de eşecuri măreţe şi subminare cu impunitate a tratatelor europene

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 iunie 2023

"Istoria euro este o istorie a încălcării permanente a legii". [Paul Kirchhof, fost judecător al Curţii Constituţionale a Germaniei (1987 - 1999)]

Călin Rechea

În urmă cu 25 de ani, odată cu înfiinţarea Băncii Centrale Europene, Otmar Issing a devenit primul economist-şef al instituţiei. Numirea a fost salutată de Milton Friedman, laureat al Premiului Nobel, cu o scrisoare, unde îl felicita pentru "misiunea sa imposibilă". "Ştii că sunt convins că euro va eşua, dar datorită ţie, prăbuşirea ar putea fi amânată cu cîţiva ani", a mai scris Friedman, după cum îşi aminteşte Issing într-un interviu acordat Bloomberg.

Festivităţile organizate de BCE au început în a doua jumătate a lunii trecute şi au fost prezentate într-o secţiune specială de pe site-ul instituţiei, unde se ajungea printr-un link cu titlul "Comemorare a 25 de ani de BCE".

Unul dintre semnificaţiile verbului "a comemora" este, atât în română cât şi în engleză, acela de "a celebra printr-o ceremonie un eveniment însemnat sau o persoană importantă, mai ales un eveniment trist sau o persoană dispărută".

După câteva zile, cineva a realizat că înfiinţarea BCE nu poate fi asociată unei eveniment trist, iar termenul a fost înlocuit cu "aniversare".

Situaţia zonei euro la un sfert de secol de la înfiinţarea BCE, caracterizată de rate ale inflaţiei specifice ţărilor din lumea a treia, scăderea masivă a puterii de cumpărare a monedei unice, datorii guvernamentale fără precedent şi pornirea iresponsabilă a tiparniţei, arată, totuşi, că termenul potrivit este "comemorare".

Conform datelor de la Eurostat, indicele armonizat al preţurilor de consum din zona euro a crescut cu circa 67% de la începutul anului 1999 până în aprilie 2023, în condiţiile în care preţurile alimentelor au crescut cu aproape 87%, iar preţurile energiei au crescut de aproape trei ori (vezi graficul 1).

BCE, un sfert de secol de eşecuri măreţe şi subminare cu impunitate a tratatelor europene

În tot acest interval, rata lunară medie a inflaţiei a fost de 0,2%, care a determinat o scădere cumulată a puterii de cumpărare a monedei euro de 40% (vezi graficul 2).

BCE, un sfert de secol de eşecuri măreţe şi subminare cu impunitate a tratatelor europene

Nimic din toate acestea nu au oprit-o pe Christine Lagarde, preşedintele BCE, să scrie pe site-ul instituţiei că "BCE a fost şi va continua să fie o ancoră solidă de stabilitate". În plus, "euro este mai mult decât o monedă, este cea mai puternică formă de integrare europeană şi reprezintă o Europă unită care lucrează împreună, protejînd şi aducînd beneficii tuturor cetăţenilor săi".

Se pare că atunci când cetăţenii sau unele guverne nu sunt pe deplin convinse de beneficiile zonei euro, BCE are datoria să-i oblige să vadă aceste beneficii.

Într-un articol recent de la Politico.eu, "A brief history of the ECB in 25 moments", se arată că BCE a forţat guvernul Irlandei să accepte un bailout în noiembrie 2010. "Într-o scrisoare secretă, declasificată mai târziu, BCE a ameninţat că opreşte finanţarea pentru sistemul bancar irlandez dacă Dublinul nu solicită un bailout şi refuză să aplice un program de austeritate şi recapitalizare a sistemului bancar", scrie Politico.

După câteva luni, în august 2011, a venit rândul Italiei să se confrunte cu "independenţa" şi "transparenţa" BCE, în condiţiile în care "premierul Berlusconi a primit o scrisoare similară, iar refuzul său a dus la înlăturarea sa şi la intrarea zonei euro, un an mai târziu, în perioada ei cea mai periculoasă".

Nicăieri în tratatele europene nu se acordă BCE puterea de a interveni, prin presiuni secrete, pentru înlocuirea guvernelor alese în mod democratic.

În Articolul 127 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene se arată că "obiectivul principal al Sistemului European al Băncilor Centrale este menţinerea stabilităţii preţurilor".

BCE nu îşi asumă niciun fel de responsabilitate pentru ratarea gravă a obiectivului său fundamental, care are implicaţii directe asupra credibilităţii instituţiei în faţa cetăţenilor europeni.

Şi-a permis, în schimb, să pornească tiparniţa pentru finanţarea datoriilor publice acumulate de guvernele din zona euro, deşi tratatele europene interzic explicit acest lucru.

În urmă cu cîţiva ani, Jurgen Stark, fost economist-şef al BCE, a recunoscut, într-un interviu acordat publicaţiei Deutsche Wirtschafts Nachrichten, că şi-a prezentat demisia în toamna anului 2011 ca urmare a "ruperii Tratatului de la Maastricht de către guvernele europene, cu ajutorul BCE, în luna mai 2010".

"În doar câteva ore, conceptul uniunii economice şi monetare a fost anulat", a mai subliniat Stark, în condiţiile în care a fost violată clauza care interzicea bailout-ul statelor de către banca centrală.

Fostul economist-şef al BCE a mai declarat că "BCE a acţionat în afara mandatului său atunci când a început să cumpere obligaţiunile guvernamentale ale Greciei, Spaniei şi Irlandei şi a violat principiul care interzice finanţarea prin tipărire a bugetelor naţionale".

Ulterior, într-un interviu acordat revistei Tichys Einblick, în primăvara anului 2021, Jurgen Stark a prognozat creşterea masivă a inflaţiei şi a afirmat că "Planul de redresare al UE este o înşelătorie care nu are nimic de a face cu pandemia".

Tot aici, Stark a amintit o acuzaţie foarte gravă venită din partea lui Paul Kirchhof, judecător al Curţii Constituţionale a Germaniei între 1987 şi 1999, care a declarat că "istoria euro este o istorie a încălcării permanente a legii".

Coşmarul nelegiuirilor girate de BCE va căpăta noi dimensiuni dacă se va forţa introducerea variantei digitale a monedei unice europene, un instrument de control totalitar fără precedent istoric.

Atunci se va ajunge la ceea ce prevestea marele Frank Zappa: "Iluzia libertăţii va continua atât timp cât este profitabil să continue. În momentul în care menţinerea iluziei devine prea costisitoare, decorul va fi desfiinţat, cortina se va trage, iar mesele şi scaunele vor fi mutate astfel încât să vedeţi zidul din spatele teatrului".

Democraţia europeană va fi pusă cu spatele la acest zid, pentru care "BCE va continua să fie o ancoră solidă de stabilitate".

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. din cercetarile personale:

    am descoperit ca “monede noi” (acorduri monetare) apar ca sa detensioneze blocaje economice sau bule financiare in pret “cantitate aur” - bani reali. 

    Diluarea “monedei” in circulatie ajuta la diluarea bulelor de pret in bani reali acelor ce nu vor sa vanda sau tin pretul real sus. 

    Am foarte foarte multe argumente si grafice ce dovedesc cele observate. 

    Asa cum este de asteptat ca in fata sa apara “brics”. 

    Aceasta moneda este necesara ca sa le rascumpere datoriile gov si sa le faca bailoutul cuvenit; aceasta moneda va emite “nou imprumut/angajament” circulat ca alte state sa le cumpere datoriile pe schimbul de alte active/bunuri/servicii financiare de onorat. 

    O sa las mai jos diferite grafice construite de mine personal (le am atat in euro cat si in dolari si in aur-nu le voi pune pe toate; le construiti voi asa cum le-am construit si eu): 

    House Price Index for Texas USA Jan and Jun In Gold Grams USD 1975 2022 

    House Price Index for New York USA Jan and Jun In Gold Grams USD 1975 2022 

    House Price Index for San Francisco USA Jan and Jun In Gold Grams USD 1975 2022 - bula de pret din 2001-2007 e deflata si arata in fata pregatire de alta bula 

    House Price Index for Detroit USA Jan and Jun In Gold Grams USD 1976 2022 (bula sparta va cere din circulatie dolari / monede si va intari iar casele in fata in cantitate de pret aur) 

    Property Prices Index for Japan in USD GOLD GRAM 1970 2022 - e deflata  

    APPL Stock Market Index Price in GOLD Grams USD Jan 1981 Jan 2023 - (bula de pret sparta va cere in circulatie euro si dolari) 

    BTCUSD Bitcoin US Dollar Grams Of GOLD Jan 2012 Jan 2023 - bula de pret apr 2021 si cerere de euro si dollar in piata la exiturile asteptate (deci iesirile din bule de pret cotate in cantitati aur cer monede circulate - asta duce la diluarea monedei pe schimbul exiturilor din active cotate in bula pret cantitate aur) 

    Gross Domestic Product for Lebanon in USD GOLD GRAMS 

    Real GDP Germany Deflated by weimar Hyperinflation GOLD 1921 

    India SENSEX Stock Market Index USD Grams Of GOLD Jun 1979 Jan 2023 

    Greece Stock Market (ASE) In Dollar Gold Grams Jun 1988 Jan 2023 - vedeti bula de pret din 99-2000 ce a cerut diluare (au fost facute exituri si cerere de euro in circulatie la exiturile facute) 

    Cyprus Stock Exchange General Index In Euro Gold Grams - bula de pret din 2005-2007 a cerut diluare si panica bancara in fata 

    MOEX Russia Index In USD Grams Of GOLD Jan 1998 2023 - crasul din 2009 si reflatia in pret aur pentru ca rusia se bazeaza pe export marfuri si nu export “credit moneda”-nu prea le cumpara multi datoria. 

    Ireland Stock Market (ISEQ) In USD Grams Of GOLD 1989 2023 - bula de pret din 2000 si deflatia in trepte cu varf mic final in 2007 urmat de criza bancara 

    Germany stock Market Index DE40 In USD Grams Of GOLD 1988 2023 - bula de pret in cantitate aur din 2000 si deflatia de pret in trepte urmat de criza bancada de dupa 2007 

    Real Gross Domestic Product for Germany Euro in Euro Grams of Gold (bani tari/bani marfa/bani reali) 

    Purchasing Power Parity con verted Gross Domestic Income (adjusted for Terms of Trade changes) for Romania USD Gold (ca sa vedeti depresia si socul economic din Romania cu presiune acuta pe plata datorii si decesul lui Nicu-criza acuta) 

    Gross National Income for Romania 1989 2021 in Gold Grams USD - ca sa vedeti ciclurile scurte si lungi a puterii reale de cumparare 

    In Grame Aur Salariul Mediu Net Lunar in Romania 1991 2023 - expansiunile si contractiile reale ale veniturilor 

    Real Disposable Personal Income USA Jan and Jun 1970 2023 In Gold Grams USD - ca sa intelegem socul de stat la cozi de “supe-cartofi-oua in romania si alte tari in 80 si cv si socul de dupa 2005 respectiv depresia din 2010 

    BET Index In Grame AUR 1998 2023 Jan an Jun In XAU ROL RON LEI - ca sa vedeti bula de pret reala si austeritatea necesara ce a urmat 

    BET INDEX IMPARTIT LA USDRON 1998 2023 

    BET INDEX PRICE IN GRAM of GOLD USD 

    BET INDEX In GRAME AUR EURO 

    Italy Stock Market Index (IT40) Price in EUR Gold - ca sa vedeti crashul lung al Italiei si case date gratis sau pe 1 euro in 2015-2018 

    Japan Stock Market Index JP225 Price in GOLD USD 1970 2023 - ca sa vedeti bula de pret reala din 70 -crashul din 80; bula pret mai mare in 89-90 si crasul lung de dupa 2000 

    Real Median Household Income in the United States IN GOLD GRAMS - crashul generatiei 

    Turkey Stock Market BIST NATIONAL 100 Price in GRAM of GOLD USD - bula actuala de pret in aur cere pregatire de moneda noua circulata ca sa dilueze depresia din fata; sunt deja cereri multiple de forme de exit din pret bula bursa lor in cantitate aur; pe turcia o asteapta in fata depreseia economica a generatiei (sub ce forma nu stiu; militara sau civila) 

    In toate povestile cu imperii si natii economice stau scrise dovezi ce zic: 

    “ Aurul nu mai curge pe strazile cetatii.” 

    “ Incuvintez sa dau cu imprumut aurul celui ce stiu ca il inmulteste si in plateste rapid” 

    “ Rauri de aur curgeau pe strazie cetatii in trecut iar astazi e pustiu.” 

    “Aurul fuge din mana celui ce nu il protejeaza si inmulteste” 

    Au fost observate perioade istorice in Grecia antica, Italia, Otomani, Azteci, Tracia … etc cand AURul curgea pe strazile cetatii si cand aurul nu mai curgea sau se dadea fugit/pitit pentru ca se rupeau rute comerciale-increderea disparea-nevoile se schimbau-etc. 

    “Atunci cand va curge iar aur pe strazile cetatii sa il culegeti, protejati, inmultiti, daruiti, bucurati.” 

    Pe strazile cetatiilor din: Liban Siria aurul s-a ascuns; 

    pe strazile din Japonia Gecia Cipru Italia …. aurul a fugit in panica (comparat cu trecut) 

    Pe strazile din Romania aurul a fugit din pib exact dupa panica din 68-69 cu interziderea de vanzare si cumparare in targurile romanesti (deci gov stia ce urma sa faca). 

    Vedeti si wholesale price index in gold - cel mai vechi indicator economic in trecut public pe urma ascuns si dat in spate ca sa nu se prinda cetatenii de joc. 

    s c cret 

    1. Nimic. Autism.

      am facut publice toate graficele.

      poti sa le vezi si tu si guvernatorii bancilor centrale dinstatele respective enuntate mai sus. 

      dow in gold tot autism 

      s c cret 

    Bancile centrale sunt structuri de crima financiara organizata intrucat pun in circulatie bani fara acoperire care provoaca inflatie in economie dar nu inainte de a ajunge in buzunarele si conturiele oligarhiei financiare de tip BlackRock sau Vanguard care trec economia pe persoana fizica in mainele catorva oameni.

    1. Banca de la colțul blocului emite bani din aer pentru rodica și georgel care vor să se mute în casă nouă, din 1958.

      iar rodica si georgel se angajeaza sa plateasca nominalul datorat generand mai mult pib productiv fie la el in tara fie la altul in tara.

      daca costul si fuma de creditare ajunge inaccesibila - rodica si georgel va da soc in renuntare la angajament si renuntare la productivitate contabilizata.

      s c cret 

      Dar să nu uităm că rodica și georgel aleg să se supraîndatoreze pentru o căzătură imobiliară imposibil de valorificat când îți ia banca.... umbrela înapoi.

      ...

      Rodica și Georgeles nu iau o decizie financiară chibzuită, ci își imaginează, la îndemnul factorilor perturbatori, ca fac ceea ce este logic dpdv economic pentru ei. Supraîndatorarea este scenariul de bază.

      Rodica și Georgeles nu riscă să fie decimați în deflație, ci sunt decimați în deflație, fie prin executare directă, fie.... fomică sustenabilă. 

      a deranjat 2.4

      stiu ce a dernajat!  

      serviciile” pot demonstra daca doresc “coruptia economica” periodica a celor din financiar si gov. 

      Cu tot cu politici de sters “urme” a financiarului. - hot ne prins negustor cinstit; ca doar de unde se asuna dobanda la dobanda “furata” din sistem si plesnita ciclic in diferite crize si forme de plata trai… 

      s c cret 

    O singura concluzie se poate trage...bce se pozitioneaza deasupra oricaror legi, tratate, etc...sa vedem pana cand...

    rolul monedelor circulate nu este de: mentinere putere ci de transfer a nevoilor/necesitatilor/averii/ serviciilor/datoriilor/platilo r/marfurilor intre generatii.

    o “moneda noua circulata” = un acord nou circulat de permisivitate transfer si rute intre participani a: serviciilor, nevoilor, datoriilor, activelor. 

    exista merioada cand se plateste mai mult in promisiuni note circulate decat marfuri exportate si perioada cand se plateste mai mult in marfuri exportate/importate decat note circulate. 

    Exista perioade cand natiile si bancile centrale accepta sa cumpere “promisiuni note circulate” pe ani la randul si chiar zeci de ani cu increderea ca in fata ciclul generatiei imprumutate va reusi sa intoarca plata catre tara/banca prin diferite marfuri sau tot note circulate cu dobanda. 

    “banii nu este valuare” 

    valuare este: bunuri / servicii / marfuri ce se pot plati: prin raritate si scump nominal sau prin abundenta si ieftin nominal; adica balanta de cont poate inregistra pib in crestere pe marfuri mai putine dar mai scumpe sau pe marfuri mai multe dar mai ieftine (si combinatia relatiilor). 

    asa cum ai: 

    pret clienti 

    1000000:1 

    100000:1 0 

    10000:100 

    1000:1000 

    100:1 0000 

    10:100000 

    1:1000000 

    asa si favele lungi de boom economic si crash economic in pib real, deflat pe cpi, deflat pe hiperinflatie, deflat pe aur, deflat pe cantitati marfa nu preturi nominale. 

    s c cret 

    Ue cu toata mațaria lui e ca un castel din carti de joc,care se va prabusi.greutatea propriilor greseli si aberatii apasa constructia iluzorie.vom vedea cand se va prabusi cotetul si cine va reusi sa iasa de sub daramaturi.

    1. Ce mai face URSS? Merge bine? :))))

    cu tot esecul noi am ajuns colonia lor si salariile BUGETARILOR si pensiile depind de banii care n i se dau si pt care am vindut tara....PNRR.

    1. tara nu este vanduta!

      este dat doar dreptul de control si mulgere “active si randamente interne” ca forma de plata din lipsa de productivitate mai mare decat consumul ca procent din pib. 

      Cei ce ne crediteaza ai nevoie sa derina controlul asupra unor “active/rute” de unde isi pot garanta ca forma de dobanda intoargerea imprumuturilor acordate. 

      Apa pe care o primesti de la mine ca sa iti uzi recolta am nevoie sa iti conectezi ogorul langa raul principal iar parte din apa ce se suce in sol sa se intarca in pansa freatica tot spre rau sau sa se intoarca in leguma cultivata cu intoarcere si catre tara mea. 

      daca iti dau apa sa uzi terenul nu iti iau terenul; iti pot lua abilitatea de a mai cultiva pe teren din lipsa de apa (credit/fonduri ue etc). 

      iar ru daca ei apa nu o sa fi “idiot economic” sa bei si pi apa (adica doar pe consum) ci trebuie sa o reinvestesti in terenul pentru care a fost dat. 

      nu te ingrijora nu detine nimeni romania! 

      s c cret 

      Est europenii au beneficiat de mobilitatea forței de muncă.

      Rușii tăi au dreptul să rămână la fel de săraci cum erau sub ocupație mongolă. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb