BCR a acordat co-finanţări de peste un miliard de euro pentru fondurile europene

Veronica Plăcintescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 mai 2013

BCR a acordat co-finanţări de peste un miliard de euro pentru fondurile europene

Eugen Sinca: "Creşterea economică a României va fi, în 2013, cea mai rapidă din Uniunea Europeană"

BCR a acordat, în primul trimestru al acestui an, co-finanţări pentru proiecte realizate cu fonduri europene nerambursabile în valoare de peste un miliard de euro, au anunţat, ieri, oficialii băncii. Instituţia de credit este lider pe acest segment, banca aflată pe poziţia a doua oferind finanţări de un miliard de lei, au precizat domniile lor.

Creditele acordate de BCR, până în prezent, au mers către proiecte de peste 3,5 miliarde euro, conform Ioanei Gheorghiade, director executiv al Direcţiei Sector Public şi Finanţarea Infrastructurii din cadrul băncii. Domnia sa a declarat: "Fondurile europene sunt unul dintre vectorii majori ai dezvoltării economiei româneşti, cu efecte de multiplicare, având ca obiectiv reducerea deficitului de dezvoltare economică şi infrastructură faţă de restul Uniunii Europene (UE). Completarea investiţiilor străine directe cu absorbţia de fonduri europene creează premisele unei creşteri economice sustenabile pe termen lung, prin îmbunătăţirea productivităţii totale. Co-finanţările oferite de BCR din fonduri europene s-au îndreptat către proiecte destinate dezvoltării industriei, agriculturii şi infrastructurii rurale, reabilitării şi extinderii sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, reabilitării infrastructurii urbane".

Fiecare miliard de euro de fonduri structurale şi de coeziune adaugă 0,3% la creşterea economică într-un interval de maxim un an, potrivit unui studiu realizat de Ministerul Finanţelor Publice şi BCR Cercetare, citat de Eugen Sinca, economis-tul-şef al BCR. Creşterea economică a ţării noastre ar putea tinde spre 2,5%, dacă fondurile europene ar fi bine absorbite în a doua jumătate a anului, iar producţia agricolă ar avea o evoluţie foarte bună, a arătat domnia sa, continuând: "Economia României va avea, în 2013, cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană, cu excepţia ţărilor baltice. Actualmente, aceasta este estimată la 1,8%, însă ar putea ajunge şi la 2,5%. Acest lucru depinde de absorb-ţia fondurilor structurale în a doua jumătate a anului şi de cât de bună va fi producţia agricolă. Toate acestea transmit un semnal pozitiv investitorilor străini. PIB-ul României este cam de două ori mai mare decât PIB-ul tuturor ţărilor baltice, iar populaţia este de trei ori mai mare decât a acestora. Ţara noastră are cea mai mare şansă de a ieşi din procedura de deficit excesiv".

Eugen Croitoru: "IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei"

Strategia Erste Group şi BCR se sprijină pe sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), instituţia de credit considerând că acestea reprezintă coloana vertebrală a economiei, a subliniat Emilian Croitoru, director executiv al Direcţiei Reţea Corporate şi Sector Public. Domnia sa a declarat: "IMM-urile sunt perfect poziţionate pentru a profita de oportunităţile generate de avantajele flexibilităţii, pieţei nesaturate şi dezvoltării accelerate de competenţe. Mai mult, acestea au cea mai importantă contribuţie la crearea de locuri de muncă".

BCR a acordat, anul trecut, 3,7 miliarde de lei credite noi în sectorul IMM, cifră comparabilă cu nivelul la care instituţia a fost nevoită să majoreze provizioanele din cauza pierderilor masive din 2012. După primul trimestru al anului, însă, banca este în grafic în ceea ce priveşte co-finanţările acordate proiectelor realizabile cu fonduri UE, mai ales IMM-urilor, ne-a declarat Emilian Croitoru. Domnia sa a precizat: "BCR este în grafic după primele trei luni. Noi căutăm toate mijloacele, cu sau fără fonduri europene, pentru a susţine un proiect. Când găsim proiecte bancabile, BCR este alături de ele".

BCR a generat în 2012 peste jumătate din pierderile sistemului bancar autohton. Cu o rată a creditelor neperformante de 26,7%, cu 8,5 puncte procentuale peste media înregistrată de întregul sistem, cel mai mare jucător din piaţă a fost nevoit să majoreze provizioanele cu peste 68%, la 3,62 miliarde de lei.

Într-un interviu acordat ziarului "BURSA", Sebastian Vlădescu, fost ministru de finanţe, afirma că se aşteaptă că numărul insolventelor să fie mult mai mare anul acesta decât în 2012, lucru care ar urma să ducă la scăderea creditării şi acumularea de pierderi în sectorul bancar.

Preşedintele Consiliului Investitorilor Străini, Steven van Groningen, a declarat la începutul anului, că este dificil pentru bănci să crediteze întreprinderi mici sau mijlocii, în condiţiile în care acestora le este uşor să înainteze procedurile de intrare în insolvenţă. Numărul cazurilor de insolvenţă în rândul IMM-urilor ar putea creşte cu 10-15%, în acest an, potrivit lui Constantin Coman, country manager Coface. "Ne aşteptăm ca avansul numeric al insolvenţelor nou deschise să fie generat în mare parte de creşterea numărului de microîntreprinderi care vor apela la această procedură", ne-a precizat domnia sa.

Divizia de restructurare a creditelor neperformante din cadrul BCR nu este încă definitivată

Rezultatele preliminarii ale recent înfiinţatului centru de recuperare credite BCR sunt încă neconcluzive, trecând prea puţin timp de la anunţul făcut în decembrie, ne-a declarat Emilian Croitoru. "Este prematur să spun dacă divizia de recuperare şi-a atins scopul, pentru că echipa este abia formată şi încă nu este completă 100%, ci doar în proporţie de aproximativ 80%", ne-a explicat domnia sa.

BCR a decis la finele anului trecut transformarea diviziei de recuperare a creanţelor într-o entitate care să opereze ca un centru de profit independent, întrucât externalizarea creditelor corporate ar putea pune banca într-o situaţie dezavantajoasă. Manfred Wimmer, directorul financiar al Erste, explica la momentul respectiv: "Vânzarea de credite corporate este mai complicată, având în vedere şi abordările diferite pe care le au companiile care se ocupă cu recuperarea creanţelor. Unele preferă vânzarea pe bucăţi a debitorului, în timp ce altele încearcă o restructurare a acestuia. Noi încercăm să creăm capacitatea internă de a ne ocupa de aceste portofolii, în loc să vindem la preţuri pe care le percepem ca fiind subevaluate".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb