Fermierii vor putea beneficia de credite agricole începînd chiar din această lună. Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii, a anunţat ieri că legea creditului agricol ar putea intra în vigoare în această lună, pentru că va fi dezbătută în Parlament în regim de urgenţă.
Reprezentanţii băncilor "Raiffeisen", BCR, BRD şi CEC au manifestat o atitudine pozitivă vizavi de posibila administrare a fondurilor alocate de Ministerul Agriculturii legii creditului pentru investiţii în agricultură, a declarat ieri ministrul agriculturii Gheorghe Flutur. Ministerul Agriculturii va aloca din buget circa 300-400 de miliarde de lei pentru finanţarea investiţiilor agricole, bani care vor fi puşi la dispoziţia băncilor selectate prin licitaţie. În perioada următoare, Ministerul Agriculturii urmează să întocmească caietul de sarcini care va cuprinde plafoanele financiare, domeniile creditării şi garanţiile (terenuri, active deţinute, producţia obţinută). Creditul va fi acordat pe termen lung (10 ani), cu o perioadă de graţie de pînă la cinci ani, plafonul maxim fiind stabilit în prezent la 75.000 de euro. Creditul pentru investiţii în agricultură va fi acordat în baza unui plan de afaceri, îndeplinirea acestuia în bune condiţii califică beneficiarul creditului pentru acordarea de prime de succes care ar putea ajunge pînă la 20% din valoarea creditului. Costurile de administrare referitoare la întocmirea dosarelor, în valoare de pînă la 3%, vor fi suportate tot din bugetul ministerului agriculturii.
În ultimii ani, băncile au manifestat o "prudenţă excesivă" faţă de creditele agricole, astfel că numai 3% din creditele acordate au ajuns în agricultură.