Analiştii BCR estimează un preţ de 0,52 de lei pentru acţiunile companiei "Teraplast" (simbol TRP) pentru următoarele 12 luni şi recomandă "acumularea" lor, pornind de la premisa că afacerile societăţii vor creşte, mai ales după 2012-2013, când se apreciază că statul va începe să investească în infrastructură.
"Teraplast" este unul dintre jucătorii importanţi care produc pentru segmentul construcţiilor rezidenţale, nerezidenţiale şi utilitare, fiind singura companie din acest domeniu lis-tată la BVB, a precizat, ieri, Raluca Ungureanu, analist pe piaţa de capital la BCR. Compania s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti în iulie 2008, ajungând la o capitalizare de 134 de milioane de lei.
"Ponderea lucrărilor inginereşti în afacerile companiei va creşte undeva la 40%, faţă de 35-37% cât este acum, după 2012, depinzând, însă, de capacitatea statului român de a găsi finanţare pentru proiectele de investiţii în infrastructură", a explicat, ieri, analistul BCR arătând că în România doar 61% din gospodării sunt conectate la sistemul de apă şi doar 43% la canalizare, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Raluca Ungureanu este de părere că, până în 2012, când se estimează că statul va putea să investească din nou în infrastructrura de apă şi canalizare, afacerile "Teraplast" vor pros-pera datorită construcţiilor din zona rurală.
"În următorii doi ani, societatea va creşte concentrându-se pe zona rurală în care se investeşte în continuare datorită banilor trimişi de românii din străinătate", a explicat analistul BCR.
"Teraplast" are o cotă de piaţă de 43% pe segmentul produselor din PVC, de 21% pe segementul ţevilor din propilenă şi de 30% pe segmentul ţevilor de polietilenă.
Lucian Anghel, economistul şef al BCR suţine că "Teraplast" se numără printre companiile care au reuşit să îşi mărească cota de piaţă într-o perioadă de scădere economică. Creşterea cotei de piaţă a companiei a avut loc însă şi în contextul în care unele companii mai mici, prezente doar pe plan local, au dat faliment din cauza crizei, dar şi în contextul reducerii importurilor din cauza scăderii cererii şi creşterii costurilor de transport, au mai spus analiştii BCR.
Aceştia au subliniat că societatea este expusă riscului valutar dat fiind faptul că a fost nevoită să importe peste 90% din materiile prime, după ce "Oltchim" şi-a oprit producţia pe segmentul vizat de Teraplast. Un alt risc derivă din costul materiilor prime, polipropilenă şi polietilenă, care ar trebui să urmeze în mod obişnuit evoluţia preţului la petrol.
"Faptul că evoluţia preţurilor celor două materii prime este decalată de preţul petrolului întăreşte presupunerea că uneori fonduri de investiţii speculează preţul acestora, risc la care este expusă şi Teraplast".
"Teraplast" are un capital social de 29,78 milioane de lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei. Goia Dorel deţine 34,26% din companie, în timp ce societatea de investiţii financiare "Banat-Crişana" are o participaţie de 10,48%. Ioan Viciu este raportat cu o deţinere de 10,15% din titlurile TRP.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2010, 22:04)
"după 2012-2013, când se apreciază că statul va începe să investească în infrastructură." treziti va va rog la realitate si faceti predictii de pret realiste pe emitenti, statul dupa 2013 in cel mai fericit caz va putea renunta la finantarile externe pt deficitul bugetar si se va gandi cum poate incepe returnarea sumelor plus dobanzi, rationamentul dvs e total eronat si visator, prin faptul ca permiteti publicarea de astfel de analize cititorii inteleg un acord tacit cu cele scrise, din partea dvs, si orice jucator de bursa cu cunostinte medii va mirosi impartialitatea in astfel de articole de promovare mascata, incet incet renuntand la a mai citi de fel acest ziar. deja era oricum stridenta promovarea PRSN de sapt trecute, cred ca urmeaza CEON, pe aceleasi rationamente ca pt TRP. nu trebuie sa publicati comentul, multumesc pt timpul acordat