BCR: Sistemul bancar a înregistrat, în aprilie, un excedent de lichiditate de 4,6 miliarde lei

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 mai 2021

Sistemul bancar a înregistrat un excedent de lichiditate de 4,6 miliarde de lei în luna aprilie, arată analiştii BCR Cercetare într-un raport de analiză. Revenirea pe excedent vine după deficitul de 2 miliarde de lei din martie. Ianuarie şi februarie au fost de asemenea luni cu excedent de lichiditate. Acestea trei sunt singurele luni din ultimele 13 în care poziţia sistemului bancar în raport cu Banca Naţională a României (BNR) a fost de surplus. Deficitul de lichiditate al sistemului bancar faţă de BNR a rămas constant în ultimele două luni din 2020, la circa -0,6 miliarde de lei.

"Sistemul bancar a înregistrat în luna aprilie un excedent de lichiditate în raport cu BNR de 4,6 miliarde lei (stoc mediu zilnic), de la un deficit de -2 miliarde lei în martie. Achiziţiile lunare de titluri de stat în lei ale băncii centrale de pe piaţa secundară au fost de 134,7 milioane lei", arată specialiştii BCR.

BNR a organizat în aprilie şi o operaţiune de atragere de depozite în valoare de 4,95 miliarde de lei la mijlocul lunii pentru a drena din lichiditatea excedentară din sistemul bancar. Aceasta a fost deabia a doua operaţiune de acest tip din martie 2020 încoace. Depozitele sunt constituite pe o săptămână. Lichiditatea s-a îmbunătăţit de altfel treptat după şocul Covid-19 (vezi grafic BCR), inclusiv ca urmare a scadenţelor mari ale Ministerului de Finanţe - peste 9 miliarde de lei în 22 martie, de exemplu.

Revenirea pe surplus a poziţiei de lichiditate în ianuarie a permis în debutul anului reducerea dobânzilor din piaţă şi scăderea randamentelor de împrumut ale statului, reduceri asistate de banca centrală prin scăderea dobânzilor în şedinţa din 15 ianuarie. Totodată, achiziţiile de titluri de stat ale BNR au aplicat presiune descendentă pe costurile de finanţare ale Guvernului în condiţiile în care randamentul pe 10 ani al României a rămas în preajma nivelului de 3% după creştere la 3,6% în debutul lunii martie.

În aprilie, Ministerul de Finanţe a împrumutat de pe piaţa locală 4,6 miliarde de lei, iar de pe pieţele externe 3,5 miliarde de euro, sume atrase pentru finanţarea deficitului de 80 de miliarde de lei din acest an şi refinanţarea datoriei ce ajunge în acest an la scadenţă. În acelaşi timp, cotaţiile ROBOR se află încă la niveluri scăzute, ROBOR la 3 luni la 1,54% şi ROBOR la 6 luni la 1,66%.

Prin facilitatea permanentă de credit Lombard, pe o zi, pusă la dispoziţie de BNR băncilor care nu găsesc bani în piaţa interbancară şi au deficit la sfârşitul zilei, suma împrumutată de BNR băncilor în aprilie a fost de 27,3 milioane de lei, în scădere puternică de la 637,6 milioane de lei în martie.

Totodată, sumele depuse la BNR de băncile cu exces de fonduri au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni, 3,47 miliarde de lei, de la 908 milioane de lei în martie. În ianuarie, sumele depuse la BNR de bănci au fost de 8,41 miliarde de lei, încă cel mai ridicat nivel de la debutul pandemiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb