ZIARUL BURSA

13 mai 2021
Ediţia din 18.09.2024
Sursa foto: Agerpres

Războiul din Gaza şi implicaţiile lui

V.R.Internaţional / 13 mai 2021

Conflictul a prins nepregătite Statele Unite, care nu au un candidat pentru postul de ambasador în Israel 

Peste 1.000 de rachete au fost lansate începând de luni din Fâşia Gaza asupra oraşelor din sudul Israelului şi a comunităţilor de frontieră. Alte sute de rachete nu au reuşit să fie lansate corect, căzând chiar în Fâşia Gaza.

Acordul cu SUA pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, la un pas de ratificare

Acordul cu SUA pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, la un pas de ratificare

G.M.Companii / 13 mai 2021

Proiectul de lege privind ratificarea acordului încheiat cu SUA pentru realizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă şi retehnologizarea reactorului 1 a trecut, ieri, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 307 voturi "pentru" şi două abţineri. Proiectul de act normativ va fi înaintat spre dezbatere şi vot Senatului, care este for decizional cu privire la această lege.

Nicu Marcu

Nicu Marcu, preşedinte de nici un an la ASF, acuzat de nereguli grave în exercitarea funcţiei

Mihai GongoroiPiaţa de Capital / 13 mai 2021

Claudiu Mureşan, preşedintele Comisiei de buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat: "Din documentele prezentate, reiese că o parte din faptele sesizate ar putea fi, eventual, de natură penală" 

Cristian Muntean, angajat al ASF: "Instituţia a deturnat atenţia de la plângerea la DNA pe care am făcut-o"

ASF a văduvit bugetul de stat cu cel puţin 30 de milioane de euro, acuză Muntean

Cristian Muntean, angajat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), instituţie ce "supraveghează" cele mai mari pieţe financiare nebancare din România, l-a acuzat ieri în Senat pe Nicu Marcu, preşedintele ASF, că a angajat fără concurs zeci de persoane, inclusiv pe ginerele liderului PSD Olt Paul Stănescu, pe numele său Robert Marius Modan.

ISTORICUL PRIVATIZĂRII ÎN ROMÂNIA (18) Cazul SC Metalexportimport SA

Mircea UrsacheMacroeconomie / 13 mai 2021

Mircea Ursache

La nivelul AVAS a fost primită, prin intermediul unei Case de Avocatură, o scrisoare de intenţie prin care reprezentanţii SC Metalexportimport SA formulau propuneri cu privire la noi planuri de redresare, care cuprindeau şi ipotetice aporturi de capital eşalonate pe mai mulţi ani, ce ar fi acoperit obligaţiile cuprinse în con­tractul de privatizare, în condiţiile preluă­rii de către această firmă a controlului la SC Fortus SA şi îndepărtării administratorului judiciar şi a directorului general numiţi de AVAS.

"Uniunea Europeană a creat un animal politic complet nou şi bizar, pe care cred că nu prea ştie cum să îl gestioneze. S-a creat un monstru politico-birocratic pe care Comisia nu ştie cum să îl gestioneze şi cere foarte multe detalii înainte, situaţie pentru care nimeni nu a fost pregătit. Facem eforturi să fim credibili în acest proces şi să livrăm partea tehnică. Până când nu închidem diferenţele de viziune, nu putem închide detaliile tehnice", a declarat Cristian Ghinea.

CRISTIAN GHINEA, MINISTRUL PROIECTELOR EUROPENE: "Poziţia României în negocierea pentru PNRR este slăbită, întrucât CE are drept de veto"

George MarinescuFonduri Europene / 13 mai 2021

Până când nu vor fi închise diferenţele de viziune politică asupra Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), nu vor putea fi închise detaliile tehnice ale acestui document, a afirmat, Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, într-un interviu acordat pentru DC News.

Producţia industrială a României a crescut cu un ritm lunar de 0,7%, în luna martie

Producţia industrială a României a crescut cu un ritm lunar de 0,7%, în luna martie

M.G.Macroeconomie / 13 mai 2021

Andrei Rădulescu, BT: "Evoluţia producţiei industriale a fost la un ritm peste potenţial, pentru a treia lună consecutiv" 

Producţia industrială a României a revenit modest pe creştere în luna martie, cu un avans de 0,7% pe total faţă de luna februarie, arată datele oficiale publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În februarie, producţia industrială a scăzut cu un ritm lunar de 1%. În ritm anual, producţia industrială înregistrează o creştere de 13,4% în martie 2021 faţă de martie 2020, lună acoperită parţial de lockdown-ul general anti-Covid-19. Ratele de creştere din martie au fost peste estimările dintr-un sondaj Bloomberg.

Dan Barna, nemulţumit de inspectorii Antifraudă

I.Ghe.Politică / 13 mai 2021

Vicepremierul Dan Barna s-a aratăt, ieri, deranjat că Departamentul de Luptă Antifraudă, care se află în subordinea Guvernului, nu i-a oferit informaţii despre cercetările care îl vizează într-un dosar care a fost trimis, în urmă cu trei zile, la Direcţia Naţională Anticorupţie.

74% din terenurile agricole arabile vor fi deţinute de cetăţeni străini

FERMIERII ROMÂNI AVERTIZEAZĂ: 74% din terenurile agricole arabile vor fi deţinute de cetăţeni străini

I.Ghe.Companii / 13 mai 2021

7 milioane din cele 9,4 milioane de hectare de teren arabil din ţara noastră vor fi deţinute de cetăţeni străini, dacă Parlamentul va adopta proiectul de act normativ (L107/2021 - aflat pe circuitul de avizare în Senat) prin care va fi modificată legea 17/2014 ce stabileşte regulile privind vânzarea terenurilor agricole din extravilan, avertizează într-un comunicat de presă comun Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România(PRO AGRO) şi Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal(UNCSV).

Noi măsuri de relaxare în Capitală pe agenda CMBSU

I.Ghe.Miscellanea / 13 mai 2021

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) ar urma să se întrunească astăzi, pentru a relaxa din nou restricţiile impuse în timpul stării de alertă, a anunţat, ieri, Alin Stoica, prefectul Capitalei.

PROIECT DE LEGE Incompatibilii, îndepărtaţi "de la butoane" timp de trei ani

G.M.Politică / 13 mai 2021

Funcţionarii publici declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate vor avea interdicţie timp de trei ani de a ocupa poziţii de conducere sau de control la stat, dacă un proiect de lege susţinut de 58 de parlamentari USR PLUS va fi adoptat de către Camera Deputaţilor şi Senat. Interdicţia se va aplica şi personalul contractual din sistemul public care exercită atribuţii de conducere şi control.

Libra Bank va emite obligaţiuni de 40 milioane de euro

Libra Bank va emite obligaţiuni de 40 milioane de euro

A.I.Bănci-Asigurări / 13 mai 2021

Libra Internet Bank va emite obligaţiuni în valoare de 40 milioane de euro, la o rată a dobânzii fixă sau variabilă, conform hotărârilor acţionarilor băncii de la jumăatea lunii trecute, a anunţat ieri instituţia de credit printr-un raport remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

BCR: Sistemul bancar a înregistrat, în aprilie, un excedent de lichiditate de 4,6 miliarde lei

Mihai GongoroiBănci-Asigurări / 13 mai 2021

Sistemul bancar a înregistrat un excedent de lichiditate de 4,6 miliarde de lei în luna aprilie, arată analiştii BCR Cercetare într-un raport de analiză. Revenirea pe excedent vine după deficitul de 2 miliarde de lei din martie. Ianuarie şi februarie au fost de asemenea luni cu excedent de lichiditate. Acestea trei sunt singurele luni din ultimele 13 în care poziţia sistemului bancar în raport cu Banca Naţională a României (BNR) a fost de surplus. Deficitul de lichiditate al sistemului bancar faţă de BNR a rămas constant în ultimele două luni din 2020, la circa -0,6 miliarde de lei.

Testul PCR, criteriu de intrat în sesiune

O.D.Miscellanea / 13 mai 2021

Toate regulile posibile şi imposibile au fost date peste cap în ultimul an, care a stat sub semnul pandemiei. Studenţii au un nou motiv de nemulţumire după ce au aflat că pot rata examene şi pe motiv de vaccinare sau testare. Un caz local este relevant pentru ce se poate petrece la nivel naţional.

Preţurile de consum din SUA au înregistrat în aprilie cea mai mare creştere din ultimii 13 ani

Preţurile de consum din SUA au înregistrat în aprilie cea mai mare creştere din ultimii 13 ani

Mihai GongoroiMacroeconomie / 13 mai 2021

Preţurile de consum din Statele Unite au înregistrat în aprilie cea mai mare creştere anuală din ultimii 13 ani, pe fondul cumulat al efectului de bază şi al revenirii economice puternice stimulate de transferurile fiscale operate de guvernul federal american. Indicele preţurilor de consum a înregistrat o creştere de 4,16% în aprilie 2021 comparativ cu aprilie 2020, conform datelor publicate ieri de Departamentul american pentru muncă. Aprilie 2020 a fost lună de lockdown economic şi social cu inflaţie foarte scăzută.

Ce e val, ca valul (pandemic) trece

OPINII Ce e val, ca valul (pandemic) trece

Cristian DogaruMiscellanea / 13 mai 2021

Miercuri, 12 mai, România a avut 930 de cazuri de noi infectări Covid, iar numărul cazurilor active - 23.480 - este la minimele din octombrie 2020. Ne aflăm la 10 zile de la sărbătorile pascale şi nimic catastrofal nu s-a întâmplat, dată fiind desfiinţarea distanţării sociale cu această ocazie.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
BET - din maxim în maxim

BVB BET - din maxim în maxim

A.I.Piaţa de Capital / 13 mai 2021

Tranzacţii de 7,5 milioane de euro, sub media zilnică a anului  

Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat sesiunea de tranzacţionare de ieri la 11.763,07 puncte, un nou maxim istoric, într-o zi cu aprecieri în pieţele europene.

MACRO NEWSLETTER 13 Mai 2021

MACRO NEWSLETTER 13 Mai 2021

Macroeconomie / 13 mai 2021

Preţurile de consum din Cehia şi-au accelerat creşterea anuală peste aşteptări în aprilie 2021, până la 3,1%, de la 2,3% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,5%, după un avans de 0,2% în luna anterioară.

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo