Funcţionarii publici declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate vor avea interdicţie timp de trei ani de a ocupa poziţii de conducere sau de control la stat, dacă un proiect de lege susţinut de 58 de parlamentari USR PLUS va fi adoptat de către Camera Deputaţilor şi Senat. Interdicţia se va aplica şi personalul contractual din sistemul public care exercită atribuţii de conducere şi control.
Proiectul de lege elimină sintagmele similare funcţie electorală, funcţie eligibilă şi introduc "premisa imposibilităţii delegării unor atribuţii de putere către o persoană angajată sau numită, cu contract de muncă sau contract de management şi care a fost destituită în urma constatării unui conflict de interese sau a constatării stării de incompatibilitate". Modificările propuse abrogă alin. 5 al articolului 25 din lege, urmând a se aplica regulile generale privind termenele şi condiţiile prescripţiei, prevăzute în dreptul comun, se arată într-un comunicat de presă emis de USR PLUS.
"Legea ANI are lacune. În prezent, aleşii declaraţi incompatibili au interdicţie pentru 3 ani de a exercita funcţii publice elective, aşa că au descoperit această portiţă: nu mai pot ocupa funcţii alese, dar pot fi numiţi şi există primari care se transformă în administratori publici, în directori de instituţii, şi aşa mai departe. Iniţiativa îşi propune să corecteze această scăpare a legii, iar persoana declarată incompatibilă sau în conflict de interese va trebui să ia o pauză de la contactul cu banii publici. Iniţiativa nu se referă la orice funcţie publică, ci numai la cele de conducere sau control la stat. Dacă persoanele respective sunt atât de bine pregătite în profesia lor, presupun că firmele private vor sta la coadă să-i recruteze. Proiectul nu încalcă dreptul la muncă. Constituţia îţi garantează dreptul să munceşti, nu să fii şef la stat pe viaţă", a precizat senatorul Cosmin Poteraş, iniţiator al proiectul de act normativ.
El atrage atenţia că interdicţia este una temporară şi respectă termenul de trei ani prevăzut în legea actuală, dar extinde categoria funcţiilor publice la care se aplică.
1. In raport de agoniseală...
(mesaj trimis de Cititor 2 în data de 13.05.2021, 08:43)
Interesant ! Ar fi bine ca cel care în condițiile de incompatibilitate a agonisit mai puțin să nu stea pe tușă 3 ani. Din ce să trăiască săracul până când poate ajunge din nou la conducere? Fiți milostivi,oameni buni!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2021, 15:42)
Primarul din Drobeta Tr Severi , a contestat în instanță hotărârea ANI.
Dreptul lui
Dar ce spuneți domnule ministru al justiției : poate să dureze un astfel de proces , la o singură instanța , din 2016 și are următorul termen pe 9 septembrie ?
Nu s-au făcut expertize , nu s-au audiat martori...
Un dosar cu 3 pagini și câteva cereri de amânare , toate totalizând peste 5 ani....
Scopul ?
Să rămână primar...
Atâta zbatere și cheltuială pt un salariu de bugetar !?
Ce o spune DNA și alte organe?
Eu , ca simplu cetățean , ,,cred că e ceva putred în Danemarca"....și fff scump....
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2021, 19:25)
Parcă se numește screciu marius
3. Doar proiect ???
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2021, 13:09)
Până la LEGE ,, câinii de pază " : au mâncat ,, CIOLANUL " , ...