OPINII Ce e val, ca valul (pandemic) trece

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Miscellanea / 13 mai 2021

Ce e val, ca valul (pandemic) trece

Miercuri, 12 mai, România a avut 930 de cazuri de noi infectări Covid, iar numărul cazurilor active - 23.480 - este la minimele din octombrie 2020. Ne aflăm la 10 zile de la sărbătorile pascale şi nimic catastrofal nu s-a întâmplat, dată fiind desfiinţarea distanţării sociale cu această ocazie.

Lumea s-a dus să petreacă în familii, dar cu toate astea contagiunea nu a crescut. Dacă ne aducem aminte, nici de Paştele trecut nu am avut un val de noi infectari şi nici cu ocazia alegerilor din decembrie 2020.

Maximul noilor infectari din valul doi fusese atins la finalul lunii noiembrie, iar apoi trendul descendent a continuat netulburat de alegeri, până în a două parte a lunii februarie 2021, când a început să se contureze valul al treilea (în final acesta a fost de mai mică amploare decât valul al doilea, cu un maxim de 6.600 de noi cazuri pe zi, spre deosebire de valul al doilea, unde se depăsiseră la un moment dat 10.000 de cazuri pe zi). Practic, epidemiile Corona seamănă foarte mult cu gripa sezonieră, când se atingeau valuri toamna-primăvara şi apoi lumea uita de boala asta (mă rog, acum am uitat de tot de gripă, practic au dispărut cazurile de gripă din România în ultimul an sau testele de depistare Covid sunt mai senzitive decât ar trebui).

Dacă aruncăm un ochi la datele de prin vecini, cei care au deci climă apropiată de noi, observăm cocoaşe asemănătoare. În Ungaria, valul al doilea începe prin octombrie 2020 să se manifeste mai agresiv, face un maxim la 6.800 cazuri la sfârşitul lui noiembrie şi apoi începe să scadă până prin februarie 2021, când începe valul al treilea care avea să fie superior valului al doilea (maxime de 11.000 cazuri zilnice raportate la finalul lunii martie). Şi în Polonia avem valul al doilea în octombrie-decembrie 2020 (cu maxime de 27.000 cazuri zilnice la început de noiembrie) şi valul al treilea între februarie şi aprilie 2021 (cu maxime de 35.000 cazuri zilnice la începutul lui aprilie 2021). Valurile al doilea şi al treilea se suprapun, deci, bine între cele trei ţări, diferă doar amplitudinea.

Interesant de aruncat o privire şi asupra Indiei, vedeta jurnalelor de ştiri din ultima vreme. India a avut un val unu foarte modest în primăvara anului trecut, iar de la mijlocul lui martie s-a declanşat valul al doilea, care pare spectaculos pentru noi dar să nu uităm de mărimea populaţiei de acolo. Vârful a fost atins la începutul acestei luni, cu peste 400.000 de cazuri zilnice, dar acum se pare ca s-a intrat pe un trend descendent şi acolo (366.000 cazuri pe 11 mai) şi probabil peste încă o lună vom vorbi de încheierea valului al doilea în India. Vom auzi din nou de ei cu ocazia valului al treilea, când media va reinflama tema tulpinii indiene (apropo, ce se mai aude de tulpina britanică, dar de cea sud-africană?)

Campania de vaccinare care se derulează cu motoarele turate în această perioadă mai peste tot ar trebui să reducă semnificativ din forţa valului 4 care în mod normal ar trebui să se instaleze prin octombrie. De altfel, şi gripa spaniolă a durat doi ani, cu un val doi agresiv, un val trei moderat şi un val patru foarte discret. Sigur, nu e absolut obligatoriu ca lucrurile să se petreacă întocmai, nimeni nu înţelege de pildă cum de au lipsit valurile al doilea şi al treilea din China în această perioadă.

Morala care ar trebui desprinsă de aici este că izolarea socială şi măsurile care o acompaniază au sens la începutul unui val epidemic şi că acestea devin inutile când pandemia şi-a pierdut forţa. Şi cum un val pandemic durează 2-3 luni, purtatul măştilor un an întreg în aer liber pe stradă e o dovadă de mare sărăcie cu duhul din partea celor care impun astfel de măsuri (putem vorbi, de asemenea, şi de închiderea a la long a şcolilor sau a HoReCa în acest context).

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Nu exista o legătură directă, dovedită științific între vaccinare și reducerea numărului de infectări, care poate proveni foarte bine și din reducerea numărului de teste zilnice (omul vaccinat știe că e vaccinat și nu se mai testează).

    În rest, total de acord - portul măștii pe stradă, în aer liber, e o mizerie totalitară de tip Coreea de Nord.

    Testarea in farmacii va fi un fiasco. Lumea nu va merge acolo știind că farmacistul trebuie să anunțe DSPul daca testul iese pozitiv. 

    1. Matale și autorul articolului , sunteți medici ?

      Lăsați filozofiile unde nu vă pricepeți !

      Pt medicină se studiază foarte mult , e o profesie grea .... 

      Sa ascultam medicii atunci:

       

      "Un grup format din 57 de oameni de știință, medici și experți politici de presă a publicat un raport care solicită punerea la îndoială a siguranței și eficacității actualelor „vaccinuri” COVID-19 și solicită acum încetarea imediată a tuturor programelor de vaccinare. Raportul a fost dat publicității pe site-ul francez France Soir, care precizează că printre oamenii de știință menționați se numără geneticianul Alexandra Henrion-Caude.  

      În ciuda progreselor înregistrate în terapia timpurie cu medicamente multiple pentru pacienții cu COVID-19, mandatul actual este de a imuniza populația lumii cât mai repede posibil. Lipsa testării extinse pe animale înainte de studiile clinice și autorizarea bazată pe datele de siguranță generate în studiile care au durat mai puțin de 3,5 luni, ridică întrebări cu privire la siguranța acestor vaccinuri. Rolul recent identificat al vârfului glicoproteinei SARS-CoV-2 care poate induce leziuni endoteliale caracteristice COVID-19, chiar și în absența infecției, este extrem de relevant, dat fiind faptul că majoritatea vaccinurilor autorizate induc producerea de glicoproteină Spike la destinatari. Având în vedere rata ridicată de apariție a reacțiilor adverse și gama largă de tipuri de reacții adverse raportate până în prezent, precum și potențialul de îmbunătățire a bolii vaccinale, imunopatologia Th2, autoimunitatea și evaziunea imunitară, este nevoie de o mai bună înțelegerea beneficiilor și riscurilor vaccinării în masă, în special în grupurile excluse din studiile clinice. În ciuda solicitărilor de precauție, riscurile vaccinării cu SRAS-CoV-2 au fost minimizate sau ignorate de către organizațiile de sănătate și autoritățile guvernamentale. Solicităm necesitatea unui dialog pluralist în cadrul politicilor de sănătate." 

      Daca taceai, filozof ramaneai...!

      un grup de 57 de oameni experti de politici de presa ... chiar si mentionatul genetician ,

      reprezinta o minoritatate care poate fi ascultata fara a uita cealalta ...majoritate. 

      Sunt / au fost mult mai multi dar au fost presati si amenintati cu pierderea locului de munca. Oamenii acestia nu sunt anti-vaxer. Ci, ca parte din pregatirea lor de doctori sau asistente, au vaccinat oameni, s-au vaccinat pe ei insisi. Si totusi, aproape o majoritate dintre ei NU DOREAU sa se vaccineze cu mRNA/Pfizer. Au fost apoi presati, terorizati, aratati cu degetul ... si s-au supus.

       

      A poll released in mid-December caused surprise in Germany – the country that has been at the forefront of the race for a vaccine with biotech company BioNTech – by showing that half of surveyed nurses did not want to be vaccinated, along with a quarter of doctors. 

      Those worries came back to the fore this week when the head of one German state said only a third of healthcare workers in his state were willing to get the jab. 

      A high degree of reluctance among medical staff has also been observed in other parts of Europe and in the US. In France 76 per cent of senior care home staff said they did not want to get vaccinated, according to a poll of 2,000 such workers carried out last month. 

      In Austria only half of the staff of care facilities in the region of Vorarlberg said they were willing to be inoculated, according to Austria’s public broadcaster. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb