FERMIERII ROMÂNI AVERTIZEAZĂ: 74% din terenurile agricole arabile vor fi deţinute de cetăţeni străini

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 13 mai 2021

74% din terenurile agricole arabile vor fi deţinute de cetăţeni străini

7 milioane din cele 9,4 milioane de hectare de teren arabil din ţara noastră vor fi deţinute de cetăţeni străini, dacă Parlamentul va adopta proiectul de act normativ (L107/2021 - aflat pe circuitul de avizare în Senat) prin care va fi modificată legea 17/2014 ce stabileşte regulile privind vânzarea terenurilor agricole din extravilan, avertizează într-un comunicat de presă comun Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România(PRO AGRO) şi Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal(UNCSV).

Printre iniţiatorii proiectului de lege L107/2021 se numără şi Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care semnează alături de mai mulţi parlamentari liberali, de senatori şi deputaţi din partea USR+ şi din partea UDMR. Conform expunerii de motive, actul normativ adoptat de Parlament toamna trecută - legea 175/2020 pusă în aplicare în 8 februarie prin ordinul ministrului Adrian Oros - a crescut numărul

preemptorilor, inclusiv cu unele categorii care nu justifică un astfel de beneficiu, a îngreunat procedura de vânzare a terenurilor agricole prin transformarea prevederilor legale în bariere privind circulaţia juridică a terenurilor agricole din extravilan. Iniţiatorii mai consideră că de la intrarea în vigoare a legii 175/2020, semnalele venite dinspre piaţa terenurilor agricole, fie de la proprietarii sau cumpărătorii de terenuri, fie de la diferite feluri de profesionişti implicaţi în acest circuit, sunt în sensul apariţiei unui blocaj şi de aceea se impune modificare actului normativ adoptat anul trecut.

În replică, reprezentanţii celor două asociaţii patronale numite mai sus, Ion Arion - preşedintele Pro Agro şi Mircea Băluţă - preşedintele UNCSV susţin: "Obiectivul principal al dezbaterii timp de 2 ani a proiectului legislativ (...) a fost să prevină specula cu terenuri agricole şi să reducă şi să combată fenomenul de acaparare a terenurilor din România, fiind exemplul negativ cel mai elocvent din Uniunea Europeană. Având în vedere că legea 175 a fost publicată şi a intrat în vigoare în 13 octombrie 2020, că ordinul cu normele metodologice pentru aplicarea actului normativ respectiv a intrat în vigoare la 8 februarie 2021 şi că proiectul L107/2021 a fost înregistrat la Senat în 9 martie 2021 (...) este prematur ca orice parte interesată să se pronunţe şi să spună că legea nr. 17/2014 actualizată la zi nu este bună, din moment ce nu am aşteptat nici să fie încheiate primele tranzacţii iniţiate după apariţia normelor metodologice din 8.02.2021, ale prezentei legi (n.red. - 175/2020). (...) Este foarte important pentru asigurarea securităţii alimentare şi suveranităţii teritoriale a României, să rămână în vigoare obligaţia cumpărătorilor şi/sau acţionarilor persoanelor juridice care intenţionează să achiziţioneze teren extravilan agricol, de a avea domiciliul pe teritoriul naţional, cu minimum 5 ani înainte de tranzacţie, preluată după modelul francez unde există această obligaţie pentru minimum 7 ani".

Ei mai arată că actualul act normativ stipulează şi obligaţia impozitării cu 80% a diferenţei de preţ, dacă se vinde terenul mai devreme de 8 ani, de la momentul achiziţiei, la momentul vânzării, dispoziţie care nu s-ar mai regăsi în proiectul legislativ aflat în Parlament.

"Aceste două elemente, sunt cele mai importante elemente de protecţie, pentru a preveni specula cu terenuri agricole şi exploatarea terenului în scopul pentru care a fost achiziţionat. Dacă acestea vor fi eliminate, atunci vom rămâne fără nici un fel de protecţie, nerespectând inclusiv principiul reciprocităţii. Practic, toate consultările şi schimbările de legislaţie cu privire la acest subiect au fost îndreptate împotriva terenului agricol pentru ceea ce este - resursă strategică de interes naţional -, invocându-se în schimb limitarea dreptul de proprietate care este de fapt, doar de exploatare al acestui bun", se arată în comunicatul de presă citat.

Cele două asociaţii ale fermierilor susţin că vânzarea terenurilor agricole la liber, reducând sancţiunile prevăzute în forma legislativă în vigoare, continuă procesul de fărămiţare şi încurajează înstrăinarea în favoarea unor investitori speculativi, în detrimentul celui autohton care lucrează terenul, respectând un cod de bune practici. De aceea, reprezentanţii fermierilor autohtoni solicită introducerea unor dispoziţii noi care să statueze interzicerea dării în plată dacă nu se parcurge şi respectă procedura din prezenta lege, precum şi introducerea unui plafon pentru persoanele fizice şi juridice care vor să achiziţioneze teren.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. fermierii au dreptate, noua initiativa legislativa miroase a interese externe si a coruptie interna

    1. da , si ce daca miroase ? extraordinar ce-ai descoperit !

      fermieri actuali au dreptate (vor sa cumpere moka si cit mai mult)

      vinzatori prefera speculatori straini care pot oferi pret dublu 

    Voi astia de la PNL-. USR- UDMR, sunteti mai pericolosi pentru tara, decat aia de la PSD. ..

    Nu se duc terenurile din România

    Aduc taxe și impozite 

    Și de stau în pârloagă , ce ajută ?

    Sunt și șmecheri români ce au acumulat sute de hectare... 

    1. Esti de-a dreptul IDIOT, vorba lui nenea Iancu Caragiale !

      bai "economistule".cand nu ti-i mai putea pisha pe marginea drumului,ca ti-a pune bodyguardul pusca-n sele cum a fi?

    smiorcaiti-va pe FB , si vi se vor rezolva toate , milogilor ! se pisa dreapta pe avertizarile voastre !

    Legea cu preemptori e o fantezie. In mod normal trebuiau inregistrate la nivel local / regional dorintele de vanzare pentru a vedea vecinii de parcele pretul si sa poata participa.

    In realitate, la Ministerul Agriculturii nu se centralizeaza mai nimic. Comparati va rog ce are MADR in evidente fata de niste statistici de la notari sau un registru. 

    Altfel spus, daca tu vrei sa comasezi un teren si vecinul vinde ai sanse 0% sa afli acum desi legea spune ca se anunta si ca poti fi chiar preemptor -- adica ar fi obligat sa vanda vecinului de parcela si nu la un strain. 

    Oricum, am vazut ca unii au gasit si o solutie: intra mai intai ca arendas pe teren si face actele intr-un an. Cel cu arenda este si el preemptor deci s-a rezolvat treaba. 

    dada, asigurarea securităţii alimentare şi suveranităţii teritoriale...exact asta era scopul

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb