CRISTIAN GHINEA, MINISTRUL PROIECTELOR EUROPENE: "Poziţia României în negocierea pentru PNRR este slăbită, întrucât CE are drept de veto"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 13 mai 2021

"Uniunea Europeană a creat un animal politic complet nou şi bizar, pe care cred că nu prea ştie cum să îl gestioneze. S-a creat un monstru politico-birocratic pe care Comisia nu ştie cum să îl gestioneze şi cere foarte multe detalii înainte, situaţie pentru care nimeni nu a fost pregătit. Facem eforturi să fim credibili în acest proces şi să livrăm partea tehnică. Până când nu închidem diferenţele de viziune, nu putem închide detaliile tehnice", a declarat Cristian Ghinea.

"Uniunea Europeană a creat un animal politic complet nou şi bizar, pe care cred că nu prea ştie cum să îl gestioneze. S-a creat un monstru politico-birocratic pe care Comisia nu ştie cum să îl gestioneze şi cere foarte multe detalii înainte, situaţie pentru care nimeni nu a fost pregătit. Facem eforturi să fim credibili în acest proces şi să livrăm partea tehnică. Până când nu închidem diferenţele de viziune, nu putem închide detaliile tehnice", a declarat Cristian Ghinea.

Până când nu vor fi închise diferenţele de viziune politică asupra Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), nu vor putea fi închise detaliile tehnice ale acestui document, a afirmat, Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, într-un interviu acordat pentru DC News.

"Toate deciziile privind PNRR sunt ale României. Poziţia noastră de negociere privind PNRR este slăbită de modul în care regulile jocului sunt trasate. Pe regulamentul european, Comisia are drept de veto în acest moment. Dacă nu convingem Comisia să aprobe planul ca atare, se poate să nu ni-l aprobe. Nu am făcut eu regulile acestea. (...) Privind detaliile tehnice, Comisia Europeană are dreptate. Încercăm să dăm deoparte argumentele tehnice ale Comisiei, pentru a rămâne doar cele de opinie. Nu ştim dacă vom câştiga această bătălie, pentru că experţii europeni sunt foarte riguroşi în argumentele respective. (...) La PNRR, sarcina probei este pe statul membru şi totul trebuie stabilit înainte, până la 31 mai, pe detalii de cost şi obiective, pe fiecare şase luni, pentru următorii cinci ani. Uniunea Europeană a creat un animal politic complet nou şi bizar, pe care cred că nu prea ştie cum să îl gestioneze. S-a creat un monstru politico-birocratic pe care Comisia nu ştie cum să îl gestioneze şi cere foarte multe detalii înainte, situaţie pentru care nimeni nu a fost pregătit. Facem eforturi să fim credibili în acest proces şi să livrăm partea tehnică. Până când nu închidem diferenţele de viziune, nu putem închide detaliile tehnice", a declarat Cristian Ghinea, înaintea discuţiilor pe care premierul Florin Cîţu le-a avut, ieri, despre PNRR cu comisarii europeni Margrethe Vestager, Valdis Dombrovskis şi Andreea Vălean.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a menţionat că supra-alocarea iniţială a fost o decizie bună, deoarece dacă s-ar fi mers din start la Comisie cu proiecte pentru doar 29 miliarde euro, am fi riscat ca o parte dintre acestea să fie respinse şi să rămână fără finanţare.

"De exemplu, pe rutier, dacă am fi mers cu un PNRR de 29 miliarde euro, în urma obiecţiilor Comisiei Europene, picam sub suma alocată. (...) Au fost anumite proiecte unde oficialii europeni nu au fost de acord cu abordarea noastră. E cazul irigaţiilor pentru care ne-am bătut şi încă mai e deschis dosarul. Sunt alte proiecte unde, de exemplu, am redus numărul de unităţi de la 100 la 75; am tăiat din obiective pentru a nu pierde alocarea pe PNRR. (...) Comisia Europeană consideră că se dau prea mulţi bani pentru transporturi. Noi întrebăm cine decide acest lucru, pentru că e o decizie politică. Iar cei din Comisie ne spun că avem la dispoziţie şi alte programe operaţionale europene şi că avem un istoric nefericit în lipsa absorbţiei sumelor alocate pentru construcţia de autostrăzi. Mai mult, ne arată că avem alocaţi 2 miliarde euro pe Programul Operaţional de Transport pentru 2021-2027. Comisia ne întreabă de ce mai avem nevoie şi în PNRR de sume pentru autostrăzi, iar noi le spunem că avem nevoie de 10 miliarde euro pentru autostrăzi.

Ăsta este pariul pentru care eu şi colegul Cătălin Drulă ne punem capul la bătaie şi ne riscăm cariera politică. Dacă noi vom obţine bani mulţi din PNRR pentru autostrăzi şi nu vom putea să facem autostrăzile până în anul 2026, o să fim ultimii papagali ai Europei că am luat această decizie", a menţionat ministrul Cristian Ghinea.

El a ţinut să precizeze că veştile sunt bune pentru mediul de afaceri, deoarece Comisia Europeană este de acord cu alocarea a 1,5 miliarde euro pentru instrumente financiare destinate IMM-urilor, instrumente ce vor fi create cu sprijinul Băncii Europene de Investiţii. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a spus că va fi creat un instrument de solvabilitate, finanţat cu 400 milioane euro de Banca Europeană de Investiţii, care va face o infuzie de capital în câteva bănci din ţara noastră. În cadrul acestui instrument, companiile vor primi un credit-punte garantat 100% de BEI, la dobândă aproape zero, cu perioadă de graţie până trece criza şi până când firmele respective îşi vor relua afacerile şi plăţile.

"Astfel, nu mai stăm cu dosare timp de şase luni pe care să le aprobe statul, ci finanţarea companiilor va fi rapidă. Va mai fi un instrument pentru digitalizare şi unul pentru dezvoltarea IMM-urilor, în cadrul alocării de 1,5 miliarde euro", a arătat Cristian Ghinea.

El a mai spus că pe capitolele la care nu s-a căzut încă de acord cu Comisia - autostrăzi, irigaţii, etc. - este posibil ca, până la 31 mai, data limită de depunere a PNRR, anumite alocări să fie schimbate, regândite, deoarece unele investiţii respectă procentul de 37% privind criteriul verde, în timp ce altele nu îl respectă.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Ce vrăjeală, băi nene... Ăștia o țin numa in povesti. Petre Ispirescu scrie pe ei. Și Dragnea mai bătea câmpii dar nu în halul asta.

    Individul ăsta crede că interesează pe cineva poveștile lui .. 

    1. Nu va mai luati domnilor de GHINEA ca el nu are nici o vina ca este debil mintal. Mai debil decat el,este insul de la Cotroceni care a incalcat constitutia ca sa aibe "guvernul lui",adica sa fie toti in frunte cu el ca si GHINEA.!Romani,aveti ce ati votat ,asa ca CIOCU MIC SI JOC DE GLEZNE !

      esti in eroare total : 1 . omul are un plan bine pus la punct de sabotaj si care i-a mers si in 2016 .2. romanii n-au votat ce este acum . cu smecherii cu sts cu conserve activate a iesit cloaca de acum .

    omul asta este de un tupeu si o nesimtire ce intrece imaginabilul ! ne spune ca la prosti ca sint niste reguli care vor duce la respingerea proiectelor facute de el , dar nu spune de ce , CE nu este asa rea cu altii , si altii pot ce nu poate el , un sorosist gretos , pus sa saboteze Romania . TOTI , dar absolut TOTI care au aceptat acest gunoi sa ocupe acest minister , sint VONOVATI , stiind ca a mai sabotat odata in guvernul zero , Romania ! asa sa va ajute Dumnezeu , tradatori de tara ce sinteti !

    Isi gaseste scuze. Foarte slabi ministrii USR. Foarte slabi si surprinzator de slabi fata de aerele de mari specialisti pe care si le-au dat cand erau in opozitie. Dezamagire totala.

    1. E o certitudine ca sunt foarte slabi dar intrebarea este de ce simt ei nevoia sa se transforme in povestitori de povesti nemuritoare in presa. Si de ce presa le preia astfel de povesti... ? Pe cine intereseaza astfel de lamentari, ca UE are sau nu are drept de veto.. niste idiotenii de vanturat vorbe...

      Pe cine preocupa si intereseaza povestile lu Barna, Ghinea, aia de la Sanatate, etc? Pe bune...! 

      Asta e nutret pentru cretini. Inca mai exista astfel de rebuturi care au nevoie de nutret de la plusr

      Pot fi dezamăgire pentru cei ce i-au votat crezând că gura mare și tupeul țin loc de competență. Din punctul meu de vedere nu-i nicio surpriză faptul că miniștrii USR sunt slabi.

    Ghinea trebuie debarcat in suturi de la putere, pentru ca povestile lui nu pasioneaza pe nimeni, sunt de domeniul SF.. adica faptul ca UE isi permite sa faca regulile jocului NU pate fi o scuza pentru care Romania nu reuseste sa acceseze. Plus Iohannis, trebuie sa-si dea demisia daca nu aduce cele 80 de miliarde de euro pe care le-a vanturat in campania electorala.

    Romanii trebuie sa boicoteze astfel de minciuni pe toate caile posibile... vezi ultimele recomandari ale lui Dan Bitman la greva fiscala.

    Voi, la serviciu, daca nu faceti ce ati promis, ce vi se intampla? Puteti veni cu astfel de povesti de adormit copiii? Nu cred ! 

    1. Trebuie exclusi de la guvernare, sunt un CANCER inimaginabil pentru ROMANIA !!!

    Ce prostii debiteaza asta! El crede ca rotul se rezuma la politica, intrigi si alte mizerii cu care e obisnuit. Auzi, pozitie slabita, veto! Clar ca omul nu intelege nimic, abereaza cu negocieri si pozitii.. Merge acoli cu proiecte prafuite, prost intocmite, fara " detalii tehnice" si cerseste bani pentru lucruri in afara proiectului european. Nu Ghinea fonduri zero cum mai esti cunoscut, nu e vorba de negocieri si alte minciuni, acolo mergi cu proiecte aflate in scopul programului eutopean, intocmite conform cerintelor transmise. Daca le respecti ti se aproba, daca nu ti se resping! Restul sunt minciuni si aberatii! Ca si in mandatul anterior, doar politica ieftina, tinte false si multa vrajeala, care nu mai tine, srim deja cine esti, un sforar si intrigant incompetent!

    1. Acesti oameni (Holera galbena si Noua Legiune- PNL si USR),par ca participa la Olimpiada Mincinosilor si sunt mari favoriti la Medalia de Aur!!?

    FOARTE OK TOATE COMENTARIILE

    TOT CONTINUTUL lor reflecta DIN PACATE CRUDUL ADEVAR!! 

    intrebarea este alta: aceste comentarii ajung unde trebuie? 

    le citeste cineva? 

    nu de altceva dar in multe cazuri comentariile semnaleaza aspecte deosebit de grave pentru economia romaneasca si ar fi pacat la dumnezeu sa nu le citeasca un decident rational

    daca mai exista asa ceva in tarisoara noastra! ? 

    1. Le citim noi între noi. Decidenții nu dau doi bani pe opiniile de aici sau pe țară.

    Asa se întâmplă când idioții, ticăloșii, lichelele și sferodoctii ajung la frăie!

    toti inapoiatii care comenteaza pe aici despre PNNR :cititi pe Contributors articolul lui Sorin Ionita despre Planul cincinal cu MCV si poate va lamuriti ce e acela PNNR...Desi ma indoiesc, caci nici Ciolacu nu a inteles nimic....

    1. dragutza, nimeni nu este perfect

      tu insa esti nesintit folosind termenii din comentariul tau

      redactia ar trebui sa radieze interventiata! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb