Producţia industrială a României a crescut cu un ritm lunar de 0,7%, în luna martie

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 mai 2021

Producţia industrială a României a crescut cu un ritm lunar de 0,7%, în luna martie

Andrei Rădulescu, BT: "Evoluţia producţiei industriale a fost la un ritm peste potenţial, pentru a treia lună consecutiv"

Producţia industrială a României a revenit modest pe creştere în luna martie, cu un avans de 0,7% pe total faţă de luna februarie, arată datele oficiale publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În februarie, producţia industrială a scăzut cu un ritm lunar de 1%. În ritm anual, producţia industrială înregistrează o creştere de 13,4% în martie 2021 faţă de martie 2020, lună acoperită parţial de lockdown-ul general anti-Covid-19. Ratele de creştere din martie au fost peste estimările dintr-un sondaj Bloomberg.

Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania, notează într-un raport: "Statisticile indică redinamizarea producţiei industriale în a treia lună a anului curent - cel mai bun ritm din mai 2017 -, evoluţie puternic influenţată de efectul (de) bază, în contextul restricţiilor introduse la momentul incidenţei pandemiei, dar şi de accelerarea procesului de vaccinare şi mix-ul relaxat, fără precedent, de politici economice în implementare. Astfel, conform datelor INS producţia industrială a crescut cu un ritm lunar de 0,7% în martie, pe fondul majorării componentelor extractivă cu 2,6% lună/lună şi energie & utilităţi cu 4,1% lună/lună. Pe de altă parte, ramura prelucrătoare s-a ajustat cu o dinamică lunară de 0,6% în martie (după -1,4% în februarie - n.r.)".

În ritm anual, industria prelucrătoare şi ramura energie & utilităţi s-au majorat cu 14,6% an/an fiecare în martie. La polul opus, componenta extractivă a scăzut cu 7,7% an/an în martie. An/an, în februarie, producţia industrială, înregistra o scădere de 3,1%.

În primul trimestru din 2021 producţia industrială a crescut astfel cu 2,9% an/an, evoluţie determinată de majorarea înregistrată de ramura prelucrătoare (cu 2,7% an/an) şi de componenta energie & utilităţi (cu 9,2% an/an). La nivelul componentei extractive s-a consemnat o ajustare cu 12,1% an/an.

Eugen Sinca, analist la BCR Cercetare, notează că avansul trimestru/trimestru al producţiei industriale din România a fost de 1,3% după o creştere trimestrială de 4,6% în trimestrul al patrulea din 2020. BCR Cercetare estimează o rată de creştere de 4% pentru producţia industrială în 2021, aducând o redresare doar parţială după contracţia de 9,2% din 2020.

Creşterea producţiei industriale din România a venit în condiţiile unei creşteri lunare de 2,5% a producţiei industriale din Germania. În februarie, industria germană a înregistrat o contracţie de 1,9% a producţiei pe total. Industria română este puternic integrată în lanţurile de aprovizionare ale industriei germane.

"Cererea externă mai puternică ar trebui să sprijine performanţe mai bune în sectorul manufacturier în restul anului. Industria locală de maşini pare foarte puţin afectată de penuria de chip-uri şi a crescut cu 1,5% lună/lună şi 41% an/an în martie", arată Sinca, care adaugă că probleme de ofertă continuă să afecteze perspectivele de creştere ale sectorului manufacturier.

De menţionat că în aprilie, încrederea în economie a managerilor din industrie a înregistrat o creştere de 7,1 puncte în ritm lună/lună şi a ajuns la maximul ultimelor 14 luni pe fondul creşterii aşteptărilor privind producţia viitoare. Indicatorii de încredere externi au consemnat şi ei creşteri în ultimele luni şi indică o creştere a aşteptărilor de revenire a producţiei industriale în lunile următoare.

"Analiza pe marile grupe industriale evidenţiază majorarea producţiei de bunuri de folosinţă îndelungată cu 25,8% an/an în T1, evoluţie care exprimă premise de redinamizare pentru consumul privat (principala componentă a PIB) în România şi în Uniunea Europeană, pe fondul accelerării procesului de vaccinare, mix-ului relaxat de politici economice şi efectului (de) bază. De asemenea, componentele bunuri intermediare şi bunuri de capital au crescut cu 2% an/an, respectiv cu 4,8% an/an în primul trimestru din 2021", mai comentează Andrei Rădulescu.

Cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucrătoare din România în perioada ianuarie-martie din perspectiva evoluţiei producţiei au fost: maşini, utilaje şi echipamente (7,6% an/an), autovehicule de transport rutier, remorci şi semiremorci (7,9% an/an), calculatoare şi produse electronice şi optice (8,3% an/an), mobilă (11,4% an/an) şi echipamente electrice (14% an/an).

Rădulescu notează că evoluţia producţiei industriale este la un ritm peste potenţial pentru a treia lună consecutiv în martie, aspect care confirmă intrarea economiei interne într-un nou ciclu economic.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sa vedeti ca stirea aceasta , care e chiar o stire buna, nu o sa aiba comentarii, ca nu e nimic de muscat aici, dar cu ai nostrii nimic nu e imposibil cand vrei sa injuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb