Acordul cu SUA pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, la un pas de ratificare

G.M.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 mai 2021

Acordul cu SUA pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, la un pas de ratificare

Proiectul de lege privind ratificarea acordului încheiat cu SUA pentru realizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă şi retehnologizarea reactorului 1 a trecut, ieri, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 307 voturi "pentru" şi două abţineri. Proiectul de act normativ va fi înaintat spre dezbatere şi vot Senatului, care este for decizional cu privire la această lege.

"Este un pas mare care l-am făcut spre adoptarea, spre ratificarea acestui acord şi spre întărirea parteneriatului strategic între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite. A fost semnat la Bucureşti în decembrie, a fost semnat, de asemenea, un memorandum între Guvernul României şi Banca de Export-Import a SUA pentru o linie de finanţare de 7 miliarde de dolari pentru proiecte în energie, în domeniul nuclear şi în domeniul gazelor naturale. Este un acord istoric, care sunt convins că va fi ratificat în scurt timp şi de colegii din Senat şi îl vom putea pune în practică în aşa fel încât să putem începe investiţiile la Cernavodă, unităţile 3 şi 4, şi retehnologizarea unităţii 1", a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, imediat după votul din Camera Deputaţilor.

Acordul între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România, a fost semnat la Bucureşti, la 9 decembrie 2020 şi la Upper Marlboro, la 4 decembrie 2020.

Acordul vizează mai multe arii de cooperare, printre care: proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, retehnologizarea unităţii 1, cooperarea în domenii precum reglementarea, cercetarea şi dezvoltarea, schimburi între laboratoare de cercetare şi universităţi, pregătirea personalului.

Adiţional proiectelor actuale, proiectului unităţilor 3 şi 4 şi retehnologizării unităţii 1 CNE Cernavodă, acordul prevede şi cooperarea pe termen lung şi foarte lung prin posibilitatea dezvoltării reactoarelor modulare mici în România, pe un amplasament care urmează a fi stabilit, în vederea asigurării în viitor a flexibilităţii şi scalabilităţii tehnologiilor nucleare.

Acordul va fi în vigoare timp de 30 de ani, după care va fi prelungit automat cu perioade succesive de 5 ani, cu excepţia cazului în care una dintre părţi notifică celeilalte părţi, intenţia sa de a nu îl prelungi. Fiecare parte semnatară poate denunţa acest acord printr-o notificare transmisă cu cel puţin un an înainte de termenul final stabiliit.

Acordul a fost avizat favorabil de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, de Consiliul Legislativ şi a primit şi avizul favorabil al DG Energy din cadrul Comisiei Europene, care în avizul său recomandă părţii române să se adreseze şi DG GROW, care este responsabilă cu aplicarea dispoziţiilor privind achiziţiile publice.

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a transmis la finalul anului trecut Comisiei Europene că dispoziţiile Tratatului EURATOM vor prevala în caz de conflict între dispoziţiile acordului şi dispoziţiile tratatului respectiv, precizând că autorităţile din ţara noastră vor menţine un dialog constant cu Comisia de la Bruxelles.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. BINENTELES CA , MINUNATILOR NOSTRII GUVERNANTI , NICI NU LE PASA !!! LA UN MOMENT DAT , OR SA ANUNTE SENINI , LA TELEVIZOR : TREBUIE SA MARIM PRETURILE , LA ENERGIA ELECTRICA !!! ETAPIZAT , FIINDCA NE DOARE UNDEVA , DE POPULATIE !!! LA FIECARE 3 LUNI , S-AU 6 LUNI , CU CATE 20 % !!! CA SA FIE SOCUL PRETURILOR MAI MIC !!! PANA SE VA DUBLA , S-AU SE VA TRIPLA , FATA DE PRETURILE ACTUALE !!! ASTA ESTE , CE SA FACEM !!! COSTURILE CU PROIECTAREA , CU FORTA DE LUCRU , CU CONSTRUCTIA EFECTIVA A CELOR 2 REACTOARE , O SA COSTE MILIARDE , SI MILIARDE DE EURO , NU DE DOLARI !!! SI TOTI BANII ASTIA , TREBUIE LUATI DE UNDEVA !!! CINE OARE , O SA-I PLATEASCA ??? PINGUINII DIN ROMANIA !!! ADICA , POPULATIA !!! ADICA , '''''' PROSTIMEA '''''', CUM GANDESC EI , DESPRE NOI !!! SI CUM NE CONSIDERA !!! ADICA '''''' CARNEA DE TUN ''''''', IN MATERIE DE SCOS BANII DIN BUZUNARE !!! VEDETI CE DESTEPTI , SI CE INGENIOSI SANT ??? SI CE DESCURCARETI ??? DEJA , DUSMANIA LOR FATISA , FATA DE RUSIA , INCEPE SA-SI ARATE REZULTATELE !!! ROMANIA , A RAMAS PRACTIC , FARA GAZELE VENITE DINSPRE UCRAINA !!! DE LUCRARILE DE SCOATERE A GAZELOR [ CA O DAU DIN UNA IN ALTA , DAR MA DOARE ] , DIN MAREA NEAGRA , NICI NU PREA SE MAI AUDE , LA TELEVIZOR SE PREGATESTE DEJA TERENUL , PENTRU SCUMPIREA ENERGIEI ELECTRICE , CU 10 % , [ DE FAPT , V-A FI MULT MAI MULT !!! ] , A GAZELOR , CU 20 % , A ENERGIEI TERMICE [ APA CALDA , CALORIFERE ] , CU 50 % ??????? DACA CHIAR SE V-OR APLICA PRETURILE ASTEA , INSEAMNA CA ROMANIA V-A INTRA IN RAZBOI !!! IN RAZBOI , CU EA INSASI , UN RAZBOI AL GUVERNANTILOR , INGAMFATI SI NESIMTITI , CU PROPRIA POPULATIE , MAREA MAJORITATE , SARACA !!! SI , PENTRU CA ROMANIA , MAI TRAIESTE INCA , IN COMUNISM !!! LA 30 DE ANI , DUPA MOARTEA BINECUVANTATA , SI MULT PREA TARZIE , A CELOR 2 BANDITI !!! SI NU UN '''''' COMUNISM , CU FATA UMANA ''''''', CUM SE EXPRIMA ION ILIESCU , SI CUM AR FI VRUT EL !!! E UN COMUNISM AL HAOSULUI , MIZERIEI , INCOMPETENTEI , SI DEZASTRULUI !!! ASA CA , CEL MAI BINE SI MAI COMOD , E SA ANUNTI CRESTEREA PRETURILOR !!! NU STII CE SA FACI ??? NU STII SA NEGOCIEZI CEVA , CU CINEVA , DIN AFARA ??? S-AU NEGOCIEZI , STAND UMIL , CU CAPUL PLECAT , S-AU IN GENUNCHI ??? TARA V-A SUPORTA CONSECINTELE !!! NU EI !!! CA BANII TARII , NU SANT SI BANII LOR !!!

    1. Stai linistit. Este Behtel 2.0. Vom plati, nu se va face nimic.

      flacau i-a medicamentele zilnice si mai scrie naibii fara majuscule ca asa nu citeste nimeni dejectiile tale.

      Prețul electricității produs de centralele nucleare e dintre cele mai mici, deci nu ar trebui sa mărească prețul general, dimpotrivă, in piață ar fi mai multa competiție, deci preturi mai mici. Problema e ca Europa își închide centralele nucleare ... noi abia acum ne trezim sa facem alea doua reactoare (pana le-or face cine știe cât va mai dura) si vor sta probabil in funcțiune minim 30-40 ani.

    Sunteți cam ofticați....

    Sunteți ,,români adevărați" și vă e necaz de realizările medicale , economice , etc 

    sper din tot sufletul sa fie americanii seriosi (de data asta!) si unitatile Cernavoda 3 si 4 sa nu fie o noua " autostrada Bechtel " = de unde s-au sifonat miliarde de euro aiurea!

    americanii sunt maestri in sifonat bani parandarat prin " mari proiecte" cu tari mici ....  

    1. pentru ca daca unitatile 3 si 4 vor fi alta tzeapa a marelui popor american... pe bursa locala SNN (Nuclearelectrica) o sa viziteze subsolurile ca preturi ale actiunii

    Atentie> acest acord creaza numai un cadru financiar pentru a se derula un eventual contract. Este un drum lung pana se va putea realiza un contract. Nu exista in acest moment un furnizor dedicat pentru reactoare de tip Candu

    1. a fost si este o firma serioasa, noi romanii am fost si suntem hoti. Toti cei ce-i blameaza pe americani sa-mi spuna si mie, cine a ascuns contractul? Ei sau noi? Asa ca vazandu-ne cum suntem, asa au procedat si ei. Mai multe stie Nastase. In privinta reactoarelor, decat cu chinezii mai bne cu americanii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb